Në dy paralelet e qytetit të Dingolfing dhe Landau, në Bavarin e Ulët, u përmbyll viti shkollor 2018/19

Shkruan: Mustafë Krasniqi- Në dy paralelet e qytetit të Dingolfing dhe Landau, në Bavarin e Ulët, u përmbyll viti shkollor dhe u bë ndarja e dëftesave, për nxënësit të cilët kanë vijuar Mësimin Plotësues në Gjuhën Shqipe. Në këtë eveniment të pranishëm përpos prindërve, Këshillit të Prindërve ishte dhe gazeta lokale gjermane Dingolfinganzeigen. Fjalën e hapjes të këtij evenimenti manifestues, […]

Në Landin e Bavarisë përfundoj viti shkollor 2018/19

Në Landin e Bavarisë, nën përkujdesjen e Mësimdhënësve dhe Këshillit të Prindërve, u mbajtën manifestimesh të ndryshme për mbarimin e vitit shkollor 2018/2019, ku dhe u bë dorëzimi i dëftesave për nxënësit të cilët kanë përcjellë procesin mësimor të Mësimit Plotësues në Gjuhën Shqipe. Manifestimet filluan në Rosenheim, vazhduan në Regensburg, München, Nürnberg, Deggendorf, Landau, Dingolfing, Straubing, Fürstenfeldbruck, Holzkirchen dhe […]

Lidhja e Arsimtareve dhe e Prindërve Shqiptarë në Zyrih, flak në rrugë mësuesen e gjuhës shqipe!

Shkruan: Mimoza Dako – Unë, quhem Mimoza Dako (Bejkollari). Qe prej vitit 1992, menjehere pasi mbarova studimet ne Fakultetin Histori_Filologji, dega Gjuhe dhe Letersi shqipe, ne Universitetin e Tiranes, emigrova familjarisht ne Greqi, ku qendrova rreth 20 vjet. Sot e tri vite jam ne nje emigrim te dyte, ne Zvicer. Prej mese dy vitesh punoj si mesuese e gjuhes shqipe, […]

Përkushtimi i oficerit atdhetar e profesionist

shkruan: Isuf Ismaili – Vështrim për librin: “… Stërvitëm dhe Adem Jasharin” , shkruar nga Hysen Ymeri Të flasësh apo të shkruash për oficerët shqiptarë është jo vetëm dëshirë, nder, por është edhe një krenari e madhe, njëkohësisht është edhe shumë vështirë për të vënë në pah të gjithë pjesën më të madhe a më të rëndësishme të punës dhe […]

Mustafë Krasniqi – OAZË PALMASH TË DJEGURA

Shkrun. Mustafë Krasniqi –    Gjatë leximit të librit  „OFSHAMË NË URNË“ dhe “OAZË PALMASH TË DJEGURA” vërtet krijova bindjen se kemi të bëjmë me një poet të moderuar, premtues dhe poet të vlerave të shumëllojshme, si për nga motivi, forma, shtjellimi, intonacioni, rima, muzikaliteti, metafora dhe figura, krahasimi e simbolika etj. Sadik Krasniqit përmes përmbledhjes „OFSHAMË NË URNË“ na […]

Roli i femrës në shoqeritë primitive

shkruan: Ari Ukimeri (MA. SC. PEDAGOGE) Për të krijuar një ide sa më të qartë rreth asaj që quajmë “ ngritje arsimore e femrës “ duhet të gërmojmë thellë në historinë e njerëzimit për të ndjekur më pas kronologjikisht rolin e femrës në shoqëri që në periudhat e hershme të egzistences humane. Nëse pyesim për lindjen dhe zhvillimin e trajtimit të […]

NË HOLZKIRCHEN PËRFUNDOJ VITI SHKOLLOR 2018/19

Shkruan: Mustafë Krasniqi – Në Holzkirchen, Landin e Bavarisë, nën përkujdesshin e mësueses, Blerina Shabani dhe Këshillit të Prindërve u mbajt një ceremoni manifestuese për mbarimin e vitit shkollor 2018/2019, ku dhe u bë dhënia e dëftesave, për nxënësit të cilët kanë përcjellë procesin mësimor, të Mësimit Plotësues në Gjuhën Shqipe. Në këtë manifestim, përpos prindërve, Këshillit të Prindërve, bashkëkombësve […]

NË DEGGENDORF, LANDIN E BAVARISË, PËRFUNDOJ VITIT SHKOLLOR 2018/2019

Shkruan: Mustafë Krasniqi-Viti shkollor, në Landin e Bavarisë, në ato qytete ku janë të hapura klasat në gjuhën shqipe po mbaron me sukses, të përcjellur me programe kulturo-artistike, për nder të përfundimit të vitit shkollorë 2018/2019. Ndërsa në vazhdën e këtyre manifestim, të cilat përpos që kanë për qëllim vetëdijesimin e mërgatës shqiptare, për t’i sjell fëmijët në Mësimin Plotësues […]

Dr. Ledri Kurti- Konica – Prozë dhe kritikë

Doktore Ledri Kurti Shkruan: Dr. Ledri Kurti –  Faik Konica (15 Mars 1875 – 15 Dhjetor 1942) Konica është personaliteti artist – kritik.  Është  kritik edhe atëherë, kur objekti i tij i drejtëpërdrejtë ishte kritika letrare, por edhe kur ky objekt qe i ndryshëm,  prozë  artistike (art letrar). Për Konicën një prozë e tillë, do të ishte art, kritikë dhe patjetër estetikë, […]