Mirë se vini në shkollën shqipe!

SHKOLLA SHQIPE NË ZVICËR PO JU PRET! Nesër, nxënësit në shumicën e kantoneve në Zvicër fillojnë Vitin e Ri shkollor 2020/21. Bashkë me ta edhe nxënësit e shkollës shqipe të kantonit të St. Gallen-it, Argau-t …, dhe një javë më vonë edhe të Kantonit të Cyrih-ut, fillojnë me mësimin në gjuhën shqipe. Jemi të bindur se ditët e pushimit kanë […]

TA PLAGOS ZEMRËN …!

Shkruan: Mustafë Krasniqi TA PLAGOS ZEMRËN …! Çdo fillim n’kohë ka funddhe humb kuptimin e jetësKur mallëngjeheshPër këngën e bilbilaveMëngjeseve lutëshTa puthësh baltën e fëmijërisë! Kur koha ik me plot mallGjumi të harlis n’vrapTi ndjek hijen e rinisëAjo të përplas të thinjurHarrohesh në pritjeJastëkun mbushur lot! I thuhet fund kësaj…Zë ta qortosh vetënNipi të thërret gjyshNë gjuhë të huajTa plagos […]

IKJE NGA DHEMBJET

Nga Brahim AVDYLI ZANAT E DETIT 1.Sa të ikëpërtej ujëravenga bota çmendurake lëkundjet e ujiti dridhinbrigjet e këngës e llapërçitemmendimeve të degdisura me etjen e gjëraveqë nuk mund t`i them, as për lotët e tharënë bebëzat e kohës!… 2.Befasdegëdisen sirenatderi te bregu i këngëve apo përpëlitjevetë pakuptimsizanat e valëve e qeshenme mendiet e treturanëpër fishkëllima vargjeshsyzanat… 3.Zana ujie zana të […]

Qëndrimi i papërkulur i Sabit Veselit, Hero i Kosovës.

Nga Ramadan Avdiudhe Bardhyl Mahmuti Braboniqi u zhvillua si fshat me legjendën e Dan Dorocit i cili ishte bashkëluftëtar i Azem Galicës dhe njihej për trimëritë që i kishte bërë jo vetëm në malet e Drenicës por edhe më gjerë .Zakonisht në Braboniq mbrëmjeve tuboheshin burrat dhe bisedonin në odat e fshatit për trimëritë e zhvilluara nga shqiptarët e atyre […]

SONET I PAKRYER

Tufë poezish nga poeti Emin Z. Emini SONET I PAKRYER më deshe aq fort të desha pafundësishtçerep i dashurisë mori flakë e zjarrdiell e planete flladisje me qerpikëtë digjem desha për beli kur të marrbuzëzjarret mbi trup m’i derdhje kuçedërpastaj më përmbyte tallazeve në detme këmishën e natës më lidhe të çmenduri çmendur qesh’ pas teje ndaj s’e pata dertnatën […]

Vështrimi për librin “Shoqëria Kulturore Artistike “Maja e Karanfilit” Plavë – Gusi” (Monografi) të autorës së re Rilinda T. Gjonbalaj.

Nga Ma. Sc. Fatmir HALIMI – Për ne si botues nga Prishtina ishte kënaqësi e veçantë që ta marrim për sipër botimin e librit monografi të autores Rilinda Gjonbalaj për disa arsye, sepse përmes këtij libri për shqiptarët e Kosovës por edhe më gjerë po hapet një dritare e re e njohjes, që deri më sot pak kush e ka […]

OBJEKTET FETARE NË PRIZREN (Pjesa e dytë)

KISHA E SHËN SPASIT (SPASI SHËLBUES APO SHËN SHPETIMTARI) Kisha e Shën Spasit (Shën Shpëtimtari), u ndërtua në vitet 1333-135. Gjindet në pjesën juglindore të Lagjes së Nënkalasë së Prizrenit. Sipas një burimeve dhe hulumtimeve të bëra, kjo kishë u ndërtua përmes teknikës së Klausonazhë (Kombinim i rendeve të tullës dhe gurëvë, në të gjithë planimetrinë e saj. Poashtu, afreskat […]

PËRFUNDIMI I VITIT SHKOLLOR 2019/20 NË LANDIN E BAVARISË

Shkruan: Mustafë Krasniqi Në gjitha gjuhet mud të flas,por kur me dhemb shpiritvetem shqip bertas.Fan.S.Noli Në Landin e Bavarisë, shkolla shqipe me mësim plotësues, përfundoi vitin shkollor, 2019/20, sipas udhëzimit administrativë të Ministrisë së Kulturës për Bavari (Kultusministerium Bayern), më 24 korrik. Vendim, që e respekton në plotni LAPSH-i në Bavari. Përfundimi i këtij viti shkollor ishte më ndryshe si viteve […]

Mësues në Diasporë / Vaxhid Sejdiu: Gjuha amtare, detyrim mbarëkombëtar

Vaxhid Sejdiu është një nga mësuesit e gjuhës shqipe më të angazhuar në Zvicër, me mbi 20 vite përvojë mësimdhënie të gjuhës shqipe. Nga viti 1999 është mësimdhënës i rregullt edhe në kuadër të Lidhjes së Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë “Naim Frashëri” të Kantonit të St. Gallenit: në shkollat e Buchs-it, Sevelen-it, Unterterzen-it, Mels-it, Flumsit, Walenstad-it, në pikat shkollore të […]