Kultura dhe letërsia shqiptare në Kosovë përballë hegjemonizmit kulturor serb e jugosllav

(Adem Demaçi, ideologu i çlirimit dhe i bashkimit, shkrimtari  dhe intelektuali më i merituar i kohës sonë) Shkruan: Ahmet Qeriqi – Përderisa në Kosovë pati shkrimtarë që mbështetën orientimin ideologjik të Lidhjes Komuniste Jugosllave, idenë e patriotizmit dhe kozmopolitizmit jugosllav, pati edhe disa oportunistë të cilët bënë përpjekje që në krijimtari të dalin nga suazat ideopolitike të ditës, Adem Demaçi […]

FJALË TË URTA-PJESA E KATËRTË

(PJESA E KATËRTË) Nga ARI UKIMERI (MA.SC.PEDAGOGE) FJALË TË URTA TË SHËN NËNË TEREZËS 1. Në qoftëse je i përulur, asgjë nuk të prekë. As lëvdim e as turp. Sepse ti e di mirë se kushje. 2. Nëse vërtëetë duam të dashurojmë,duhet të mësojmë si të falim. 3. Fol butësisht me njerëzit. Trego mirësinë në fytyrë, në sy në ngrohtësinë […]

MURET E AKULLTA TË IZOLIMIT

Nga Brahim Ibish AVDYLI MURET E AKULLTA TË IZOLIMIT Shkrimi i dytë që e lexova nga Agron Iliriani) A e dini çka do të thotë të ndodhesh në burgun më të tmerrshëm të jetës, në burgun të cilit nuk i shihen prangat; nuk i shihen hekurat e mbylljes, qoftë as mesjetare; në të cilën askush nuk e beson se ti […]

REKOMANDIME LEXIMI NGA EMIN Z. EMINI

Nga Emin Z. Emini Dija njerëzore, për mua, ka një Nënë. Një nënë që ka ardhur në këtë botë nga katër “qenie” bashkë: mungesa, përvoja, dyshimi dhe besimi. Nëna pastaj ka lindur librat, por jo edhe librin. Ka lindur figurat, shenjat, simbolet, numrat, etj. etj., por çkado e çfarëdo qofshin ato, duket se nuk funksionojnë. Ja një shembull, më mirë, […]

Ukshin Hoti kishte kërkuar një qëndrim të prerë për veprim politik, me formulimin: “Bëje ose vdis!”

Shkruan: Ahmet Qeriqi Shkruan: Ahmet Qeriqi Në korrik të vitit 1993, mr. Ukshin Hoti, i burgosur politik dhe njëri ndër politikologët më të njohur të kohës sonë, fati i të cilit ende nuk dihet, opinionit shqiptar, apo inteligjencies së kohës i kishte dërguar një letër të gjatë, ku kishte shprehur mendimet dhe gjykimin e tij politik, shoqëror, duke i ndërlidhur […]

TUFË POEZISH NGA Faik Smajli

FYELLI I BACËS UKË(Ukshin Hotit) Fyelli yt kishte veç një vrimëe kur i bije ti Bacëkoha tërbohej me furtunë e vetëtimëse ti nuk i bije me gishta natei bije me jehonë, me epokëfyelli yt bëhej ashti ynë Nuk e di Bacënëse e gjete pendën e Shekspiritpor dikush e shkroi tragjedinë tonëedhe në Krushën tënde u luajtëntragjedi mesjetes’mbeti kush pa një […]

GJUHA SIMBOLIKE SHQIPE DHE GJUHËT E TJERA KONVERTUALE

-“Historia e vërtetë e njerëzimit do të shkruhet vetëm atëherë kur do të marrin pjesë në shkrim shqiptarët” (Maximilian Lambertz) PJESA E TRETË Shkruan: Brahim Ibish AVDYLI (III) -“Historia e vërtetë e njerëzimit do të shkruhet vetëm atëherë kur do të marrin pjesë në shkrim shqiptarët” (Maximilian Lambertz). Ndërgjegja kozmike, edhe pse nuk është një material bazë për të gjitha […]

DISKUTIME

ORA E SHQIPES BISEDË E LIRË Përmes kësaj webfaqe (www/uraebashkuar.com), Bisedë e Lirë, thërras të gjithë bashkëkombësit,  të gjitha trojeve shqiptare, të Shqipërisë Etnike, të bashkuar të veprojmë për të shpëtuar pjesën më vitale të kombit, fëmijët tanë mërgimtarë!Fëmijët të cilët, pa fajin e tyre, kanë filluar, brezi i dytë, ta belbëzoj gjuhën e bukur, gjuhën shqipe. Pra, nëse ne dhe […]