VUTHAJ – FSHATI QË E RUAJTI ME FANATIZËM IDENTITETIN KOMBËTAR

Shkruan:Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (XXVII) Vuthaj është fshat i komunës së Gucisë, që ndodhet në zemër të Alpeve Shqiptare, tash në Mal të Zi. Është fshat dhe trevë etnike shqiptare midis trekufirit shtetëror Shqipëri – Kosovë – Mali i Zi. Kufizohet me Gucinë (te Krojet e Ali Pashë Gucisë), me Malësinë e Gjakovës (Tropojë), me Thethin (Dukagjin), me Lëpushën […]

BIBLA – HISTORIA E NJERËZVE ME PLIS /II/

-Shkruan: Fatbardha Demi – Perëndia Thot, krijuesi i alfabetit të lashtë egjiptian, si gërma fonetike morri tingullin e parë të emrit të figurës që vizatohej, dhe emri i dorës fillon me gërmën D vetëm në gjuhën shqipe. Dora (mano) sipas gnosticizmit do të thotë Zoti i Dritës. (32) Hiroglifi-figurë i dorës, me kalimin e kohës (grafika nr.III, lart) ka pësuar […]

BIBLA – HISTORIA E NJERËZVE ME PLIS /I/

Shkruan: Fatbardha Demi –Janë të shumtë studiuesit që pohojnë se «Historia fillon me shkrimin». Por gjithashtu duhet të pranojmë se, përpara se njeriu të krijonte alfabetin, për t’u shprehur, ai ka vizatuar apo gdhendur figura dhe simbole në kockë, objekte prej balte dhe faqe të gurrta. Kjo veprimtari, që sot emërtohet «art», ka qenë dhe vijon të jetë edhe në […]

Gjuha Shqipe, flitej dhe shkruhej shtatë mijë vjet më parë, pesë mijë vjet para Homerit

Duke qenë profesor dhe njohës i mirë i gjuhëve shqipe, latine dhe greke në Universitetin e Kalabrisë, ai zbuloi se në Iliadën e Homerit dhe në shkrimet e autorëve antikë, ndodhen shumë fjalë të gjuhës pellazge, që kanë të njëjtin kuptim si në gjuhën e sotme shqipe. Edhe germat e përdorura në të dyja poemat e Homerit janë germa të […]

Eqrem Çabej: Origjina e fjalës “Shqipëri” dhe pse bota na quan “Albania”

Shqiptari i thotë vetes shqiptar, vendit të vet Shqipëri, Shqipni, po populli njihet në botë, sikundër dihet, lashtërisht si Albanais, Albanese etj., dhe vendi i tij si Albanie, Albania. Ky emërtim i dyfishtë ka arsyet e veta. Ai ka lidhje me disa rrethana të karakterit etnografik, të cilat janë specifike për Shqipërinë e për të kaluarën historike të saj, shkruante […]

Ekskluzive: Cilët janë grekët e vërtetë? Mizoritë e tmerrshme greke ndaj shqiptarëve më 1914

Shqiptarë me koka të prera dhe me trupa të copëtuara, gra të moshuara që u vritten foshnjat në krah, pleq e plaka të gjymtuara, fshatra të tëra të djegura nga ushtria dhe paramilitarët grekë, trasmeton FMimages.net Lexoni raportin që u dërgoi ndërkombëtarëve në maj 1914 misionari korçar Kristo A. Dako, që kishte ardhur nga Amerika në Shqipëri. Janë krime aq […]

Demonstratat e grave dhe vajzave të Pantinës e tronditën okupatorin serb

Shkruan: Xhemajl Pllana.- Se gruaja shqiptare, ka luftuar krah për krah me burrin,kemi dëshmi të shumta, gjatë gjithë historisë tonë kombëtare. Femra shqiptare është dëshmuar për sakrificat më sublime,në të gjitha etapat e historisë tonë, të vjetër e të re për t’u çliruar nga prangat e okupimit shekullor. Shembullin e Shotë Galicës, Marie Shllakut, Hyrije Hanës etj,etj. e kanë vazhduar […]

TIVARI ËSHTË VARRI MË I MADH MASIV I SHQIPTARËVE

Shkruan: Berat Luzha -Ishte viti i madh 1945. Lufta Nacionalçlirimtare apo Lufta e Dytë Botërore sapo kishte përfunduar edhe në Kosovë. Populli shqiptar, i gjendur dhe i rivendosur pa dëshirën e tij në kreaturën shtetërore të quajtur Jugosllavi, megjithatë shpresonte se gjendja e tij do të ndryshonte rrënjësisht në krahasim me paraluftën. Shpresonte për bashkimin me shtetin amë dhe shpresonte […]

PELLAZGO-ILIRËT, Sekreti i madh i gjenezave në Gadishull

Nga vitet 60′ e deri tani, në fundin e mijëvjeçarit të dytë, teoritë për origjinën (më saktë origjinat) e popujve indevropianë kanë patur një zhvillim në segmentin e dijes së pozitivitizmit lingustik dhe zbulimeve të mëdha arkeologjike.Pavarësisht nga mangësitë e pashmangëshme edhe në librat të kalibrit të tillë vepra e Gimperas e run vlerën e saj kulturore dhe informative.Arkeologjia prehistorike […]