Krahët e shqipes

Shkruan: Lumni Nimani Krahët e shqipes Është e bukur ArbëriaQë nga jugu në veriEdhe më e bukur DardaniaKur ta bëjmë Shqipëri. Si lulëkuqe është PreshevaBashkë me Ulqin e MalësiKrah i shqipes është TetovaKur t’i bëjmë Shqipëri. Plagë në zemër ka shqiponjaBijën e dashur atë Çamëri,gjersa t’bashkojmë trojet tonaNën Flamurin kuq e zi. Penë as këngë kurrë s’do t’ndalenPor as puna […]

VËSHTRIM PËR LIBRIN POETIK “LULJA NË GUR”, TË POETIT NAIM SALIHUT

Shkruan: Ma. Sc. Fatmir HALIMI – Poeti i talentuar Naim Salihu, gjatë këtij fillim viti para lexuesve tanë po paraqitet me veprën tjetër poetike “Lulja në gur”. Libri”Lulja në gur”, si vepër poetike në vete ngërthen motive e ndjesi të ndryshme, me një larushi të ideve dhe ngjarjeve që trajton, përmes së cilave është paraqit gjendja sociale e njeriut të […]

SIMFONI MBI BAR

Shkruan: Sadik Krasniqi SIMFONI MBI BAR Si sytë e këtyre lulevema pe nurin e kurmit timpa gjethin e Evës në fundbarkun e trëndafiltë gishtërinjtë e tunë flokëtqafën e bardhëgjinjtë e fundbarkun tim të ndritshëm m’i puthe sytëthimthat e ndrojture thembrat e këmbëve që më sollën te ti më thuajisha ashtu siç më ke menduar edhe më magjike se fantazia ime […]

Vargje që nuk dua të bëhen poezi

Shkruan: Emin Z. Emini asgjë nuk kërkoj asgjë sall të shkruaj një poezi dua për shtëpinë time të bukurën qerpiqngrëntën qereçvrugtën me një çerdhe të braktisur zogjësh në baxhën e pullazit me qiell të përlyer e rreze të mërdhimta dielli që ka dhe një kopsht me lule të thara e fije të vyshkura bari një bli degëthyer në oborrin e […]

NË DITËN E PARË TË VETKARATINUAR KAM MËSUAR SE JAM NË TOKË PËR T’I NDIHMUAR TË TJERËT

  Shkruan: Murat V. GASHI – Ishte dita e enjte 12 marsi 2020, ishte ditë e bukur me diell. Qetësia e diellit mbinte mbi qytetin e Prizrenit, ndërsa njerëzit i kishin mbushur lokalët me njerëz dhe tavolinat ishin përplot kafe, çaj, boze e ëmbëlsira. Gumëzhimin si bletët në pranverë të gëzuar për të marrë frymë me letë. Ndërsa rrugët që […]

Romani:”Qëndresa” i Vito Koçit, shkëlqim atdhetarizmi në letërsinë shqiptare

Shkruan: Isuf Ismaili – Tridhjetë vite më parë në Tiranë u botua romani “Qëndresa” i shkrimtarit Vito Koçi. Ky roman ka rëndësi shumë të madhe në kuptimin ideor e tematik, thellësisht kombëtar e njerëzor dhe natyrisht i rëndësishëm në kuptimin gjuhësor e stilistik, metaforik, i pasur me shprehjet dhe mençuritë popullore shqiptare, i këndshëm në rrjedhshmërinë e rrëfimit dhe përshkrimit, […]

VËSHTRIM PËR ROMANIN “JETA NË PRANGA”, TË AUTORIT ISMAIL ALIU

Shkruan: FATMIR HALIMI Nëntitull: (SHB ProkultPress, Prishtine ka përgatit romanin “Jeta në pranga” te shkrimtarit te njohur Ismail Aliut per botim, por për shkak te CORONAVIRUSIT edhe ne Kosove nuk mundi te shtypet dhe te dale para lexuesve. Për kundër kësaj ne librin do tua ofertojmë lexuesve edhe onlline ne faqen tone. Për ketë pune ne distance ne falënderojmë bashkëpunëtorët […]

QËNDISMA,MOTËR,NJË FLAMUR

Për poezinë e Sylejman Qyqallës shkruan poeti, publicisti, kritiku Isuf Ismaili. Një nga poezitë më të mira që kam lexuar, është kjo poezi e titulluar: “ QËNDISMA,MOTËR,NJË FLAMUR” të poetit e atdhedashësit të madh, njeriut që ka vepruar e punuar pa u ndalur, në kohë të vështira, në kohë, kur errësira e pushtimit jugosllav ishte pus e zezë, kur dhuna […]

VËSHTRIM PËR LIBRIN POETIK “DIELLI MBI FLOKNAJË” TË AUTORIT ENVER SULAJ

Shkruan: Murat GASHI POETI QË SHFAQ MALLIN DHE DHIMBSHURINË Libri poetik “Dielli mbi Floknajë ” i poetit Enver Sulaj, u botua këto ditë nga SHB “PROKULTRPRESS” në Prishtinë. ‘Sonte po numëroj yjet në qiell/Pas përcëllimës tropikale/M’u dogj kupa e kresë…’ Libri poetik i autorit Enver Sulaj, “Dielli mbi Floknajë “ që u botuar këtyre ditëve, në fund të shkurtit dhe […]