SEMINARI RAJONAL PËR MËSIMIN PLOTËSUES NË GJUHËS SHQIPE NË MARIBOR TË SLLOVENISË

Më 26.10.2018, në Maribor të Sllovenisë, organizoi Ministria e Diasporës dhe e Investimeve Strategjike të Republikës së Kosovës, seminar, në bashkëpunim me Këshillat e Mësuesve: Gjermania-landi i Bavarisë, Kroacia, Austria, zvicra, Italia dhe Sllovenia, etj. seminari rajonal  u mbajt, në favor të mësimit plotësues në gjuhës shqipe. Të pranishëm ishin edhe ambasadori  i Republikës së Shqipërisë dhe ai i Republikës së Kosovës. Seminarin e hapi Alma Bejtullahu, ndërsa të pranishmit […]

Tufë poezi nga Hasan Qyqalla

LULËGONXHE Bart dhembjet nën sqetull Në prehër shuan etjet, ne gjoks urinë Me shpirtin madhor, gjer në ringjallje! Trotuaret shtohen me varfëri Çdo gur kalldrëmi një qiri ndezë As shiu, as bora, as stuhitë se ndalin. Dora miklon fytyra te zbehta Përkëdhel fijet e zjarrit Portat rrinë hapur Sot e njëqind vjet të përmotshme! Ne bijtë e shekullit të ri […]

Romani i Jokai Morit, “Trëndafili i bardhë”, një vepër me rëndësi për shqiptarët.

Shkruan: Mustafë Krasniqi  Romani “Trëndafili i Bardhë” i autorit Hungarez, Jokai Mor, është një roman i pasur me të gjitha e elementet e duhura, që mban  në vete, përpos artit të së shkruarit, dhe at të historisë së periudhës së Perandorisë Osmane. Jokai Mor, jo vetëm që ishte poet, romancier dhe krijues i së bukurës, po ishte dhe pjesëmarrës i revolucionit të vitit 1848, […]

Doli nga shtypi libri „Albumi Poetik”

Këto ditë doli nga shtypi libri „ALBUMI POETIK“ i përgatitur nga poeti Fran Tanushi, nën përkujdesjen e kryesisë së Klubit Letrar “Martin Camaj”. Libri në vete ngërthen tematika të ndryshme që pasqyrojnë një realitet të përjetimit, qoftë i drejtpërdrejtë apo përmes figurës, metaforës, që emocionalisht përçojnë porosi përmbajtjesorë tek lexuesi. Në këtë vëllim poetik shohim se si poetët synojnë të […]

POETI QË JEP VLERA

Fran Tanushi, është njëri ndër poetët e spikatur të fjalës poetike, po ashtu merret me pikëturë dhe shkrime dramatike.  Nga poeti Fran Tanushi zgjodhëm këto  poezi.: DARDANIA emër i vjetershekujve të tërbuarçmendurisht nën gure muranashfshehtesinë e historisëtënde e ruan me gishtat e gjymtyrëvetë sakatosuravitet për në rilindje numron dardaniadardhaniakopshti i edenit tim Dardani – Prishtinë ..82 UN’ DHE ATA kur kam […]

Krijuesi që i synon vlera

Vargjet që shfaqen, kohë pas kohe, në krijimtarinë poetike të Hamdi Reqicës jo vetëm që janë premtuese, për një poezi të mirëfillshme, po me një guxim të madh i qaset vargut të vlerave duke i qëndruar besnik porosisë që jep përmesë figurës, metaforës së përshtatur me  strukturën e vargut. Tufë poezish nga Hamdi Reçica Shqipja Latinët t’përdorën për ta ngritur vetëvetënGrekët […]