Salman Rushdie: Shkruaj për lexuesit, jo për kritikët

S’mund t’ia lejosh vetes të mendosh për kritikën kur po shkruan librin. Është tepër e vështirë ta shkruash librin dhe në të njëjtën kohë, të rrekesh të hamendësosh si do të jetë reagimi kritik ndaj tij. Por them se i përfytyroj mjaft mirë lexuesit e mi. Ndërsa vitet mbi supe më shtohen, interesohem gjithnjë e më shumë për mënyrën se si lexojnë njerëzit, çfarë ka të ngjarë t’i largojë dhe t’i tërheqë. Jam bërë më i vetëdijshëm për lexuesin. Them […]

PËRGJUMËSI, MENDIM I DOBËSUAR DHE NDËGJEGJE E GJYMTUAR

Është vepra e të madhit Ismail Kadare „MOSMARRËVESHJA“ – mbi mosmarrëveshjet e Shqipërisë me vetveten (Sprovë letrare), të cilën e ka botuar në Shtëpinë botuese  ONUFRI, në vitin 2010, në Tiranë.  Nga   Isuf Bytyçi „Ma fal o Zot ; lirinë, Pavarësinë, Respektin, Durimin dhe Dashurinë ! “ Ta lexosh veprën e Ismail Kadaresë, është sikur të futesh në një uragan a po oqean dhe nuk di se ku t’ia mbajsh, për shkak që, stili i lartë, gjuha e tij e pastër, e pasur dhe […]

“Ti Shqipëri më jep nderë, më jep emrin shqiptar”

Nga Isuf Ismaili Një pjesë e shkurtër e reportazhit tim: “Në vendlindjen e vëllezërve Abdyl, Naim e Sami Frashëri”E zgjodha pjesën më të mirë. Frashëri, vend i shenjtë i Shqipërisë“Shqipëri o mëma ime…” Gjuha jonë sa e mirë!Sa e ëmbël, sa e gjerë!Sa e lehtë, sa e lirë!Sa e bukur, sa e vlerë! E si të mos jetë i shenjtë Frashëri, vendi ku u lind bilbili i gjuhës shqipe, bilbili i Shqipërisë sonë, së cilës pikërisht ky zë i ëmbël […]

Kultura dhe letërsia shqiptare në Kosovë përballë hegjemonizmit kulturor serb e jugosllav

(Adem Demaçi, ideologu i çlirimit dhe i bashkimit, shkrimtari  dhe intelektuali më i merituar i kohës sonë) Shkruan: Ahmet Qeriqi – Përderisa në Kosovë pati shkrimtarë që mbështetën orientimin ideologjik të Lidhjes Komuniste Jugosllave, idenë e patriotizmit dhe kozmopolitizmit jugosllav, pati edhe disa oportunistë të cilët bënë përpjekje që në krijimtari të dalin nga suazat ideopolitike të ditës, Adem Demaçi ishte dhe mbeti i vetmi shkrimtar i Kosovës i cili tërë krijimtarinë e tij e drejtoi në shërbim të kombit […]

FJALË TË URTA-PJESA E KATËRTË

(PJESA E KATËRTË) Nga ARI UKIMERI (MA.SC.PEDAGOGE) FJALË TË URTA TË SHËN NËNË TEREZËS 1. Në qoftëse je i përulur, asgjë nuk të prekë. As lëvdim e as turp. Sepse ti e di mirë se kushje. 2. Nëse vërtëetë duam të dashurojmë,duhet të mësojmë si të falim. 3. Fol butësisht me njerëzit. Trego mirësinë në fytyrë, në sy në ngrohtësinë dhe buzëqeshjen tëndë. Jepe jo vetëm kujdesin, por edhe zemrën tënde. 4. Ka dy mënyra për të jetuar jetën. Mund […]

MURET E AKULLTA TË IZOLIMIT

Nga Brahim Ibish AVDYLI MURET E AKULLTA TË IZOLIMIT Shkrimi i dytë që e lexova nga Agron Iliriani) A e dini çka do të thotë të ndodhesh në burgun më të tmerrshëm të jetës, në burgun të cilit nuk i shihen prangat; nuk i shihen hekurat e mbylljes, qoftë as mesjetare; në të cilën askush nuk e beson se ti ndodhesh?! Ti, përplasesh në çdo anë me mure të blinduara; të ftohtë si akulli; të pathyeshëm; të heshtur, edhe nëse […]

REKOMANDIME LEXIMI NGA EMIN Z. EMINI

Nga Emin Z. Emini Dija njerëzore, për mua, ka një Nënë. Një nënë që ka ardhur në këtë botë nga katër “qenie” bashkë: mungesa, përvoja, dyshimi dhe besimi. Nëna pastaj ka lindur librat, por jo edhe librin. Ka lindur figurat, shenjat, simbolet, numrat, etj. etj., por çkado e çfarëdo qofshin ato, duket se nuk funksionojnë. Ja një shembull, më mirë, një mëkat: libri është vajza e asaj nëne, është ajo e çdokoshmja, dashnorja marroqe që të falet krejtësisht, të jepet […]

FJALË TË URTA

PJESA E TRETË Shkruan: Argjira Ukimeri (Ma.Sc.Pedagoge) Objekti i edukimit është formimi i karakterit – Herbert Spencer Jo vetëm në dijeni, por edhe në vullnetin e fortë qëndron vlera e njeriut – Johan Herbart Qëllimi i edukatës është që të na përgatitë për jetën e gjithëmbarshme – Herbart Spencer Qëllimi i edukatës, është dituira. Jo faktet por vlerat – Ulliam Inge Dy vlera janë të mëdha dhe morale: Respekti dhe Përgjegjësia – Thomas Lickona Edukimi është arti i bërjes së […]

FJALË TË URTA

Shkruan: Argjira Ukimeri (Ma.Sc.Pedagoge) (Pjesa e dytë) Mësuesi dhe nxënësi janë partner në mirësi – Profeti Muhammed Sekreti i edukimit, është respekti i nxënësit – Ralph Emerson Ajo që nxënësit dëshirojnë të nxënë, është më e rëndësishme sesa ajo që mësuesit dëshirojnë të ua mësojnë – Lois Lebar Të dish si të dëshmosh, vërtet të dëgjosh. Ky është Çelësi – Sokrati  Të dish të paramendosh, të paramendosh të paragjykosh – Ogyst Kont Njeri, njihe veten tënde – Sokrati Ndrysho veten, […]

FJALË TË URTA TË NËNËS TEREZË

FJALË TË URTA Fjalët e urta, të përmbledhura, nga autorja Ari Ukimeri. Shkruan: Argjira Ukimeri (Ma.Sc.Pedagoge) Varfëria për të varfëri, do të jetë shumë e vështirë. Kur e lëshova Loreton, për mu ka qenë dita më e vështirë dhe më e keqe. Për të kuptuar të warfarin, duhet me provua varfërinë nën lëkurën tënde.  Dhimbja ska skaj, por as dashuria jo. Dhurata më e madhe për mua do të ishte, nëse zhvillohet dashuria në veçanti ndaj atyre që vuajnë. Vepra […]