Poezi që resemantizon vlerat e fetishizuara universale

        Shkrua: Ilir Sefaj Një krijues që u vlerësua shumë, qysh në paraqitjen e tij të parë, është pa mëdyshje poeti tiranas Ervin Hatibi, i cili ende pa i mbushur të pesëmbëdhjetat boton librin e parë me poezi Përditë shoh qiellin (1989). Talenti i tij fillimisht u vlerësua nga shkrimtari Besnik Mustafaj, pastaj edhe nga shkrimtari i shquar Ismail Kadare, i cili […]

Manifestim letrare në Eggenfelden të Bavarisë

FTESË Ftojmë Krijuesi dhe artdashësit e fjalës artistike, të jenë pjesë e manifestimit letrare, i cili mbahet për nder të ditës së Pavarësisë së Kosovës (17 shkurtit) dhe ditët “Flaka e Janarit”, më 15 shkurt 2020,  në 0ra 14:00 në adresën: LANDSHUTR STR.19, EGGENFELDEN 84307. nën organizimin e Klubit Letrar «Martin Camaj» Mynih, në bashkëpunim me  SHKSH «Shqiponjat e Bayernit». […]

Në Grahing filloj mësimi në gjuhën shqipe

Në Garching afër Mynihut, në prani të  kryetarit të Lidhjes së Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë në Bavari, (LAPSH), z. Milazim Ukaj, prindërve dhe të mësimdhënëseve: Valentina Coli dhe Xhevahire Sylejmani u hap klasa me mësimin plotësues në gjuhës shqipe.  Hapjes së kësaj klase i dhanë emocion të papërshkruar, me fytyra të buzëqeshura nxënësit të cilët për herë të parë filluan […]

ARTI I PËRGJITHËSIMEVE ONTOLOGJIKE

Studim Shkruan: Mehmetali Rexhepi Shefik Shkodra “AUREOLË E PËRHITUR” – SHB Sogjetime, Gjilan, 2019 Tashmë në dorë e kemi librin. Le t`i shfletojmë ngadalë e me kujdes njëqind e tridhjetë e një faqe të librit “AUREOLË E PËRHITUR”; pastaj nëpër shtatë ciklet: Parafjalë, Mashtrime, Kujtime e mallëngjime, Herezia për veprën, Margjinale, Kallëzore dhe Trajtat eliptike, të eksplorojmë e t’i vjelim […]

Prindër mërgimtarë më shumë kohë dhe kujdes në mësimin e gjuhës shqipe me fëmijët

Shkruan: FRAN GJOKA “Historikisht mërgimtarët shqiptarë kanë punuar, kanë jetuar dhe janë përpjekur që fëmijëve të tyre t’ua mësojnë dhe ta ruajnë gjuhën shqipe. Kjo traditë e çmuar, si amanet i rëndë i të parëve tanë, “që s’e tret dheu i huaj”, deri në ditët tona, duhet të ruhet. Hemoragjia e pasviteve ‘90 të shekullit të kaluar…”. Emigracioni, gjatë gjithë […]

PAMJE MBRESËLËNËSE FESTIVE NGA QYTETI BADEN I AUSTRISË

Shkruan: Besim Xhelili SHKA “17 Shkurti” nga qyteti Baden i Austrisë tashmë me vite të tëra tradicionalisht për nder të festave kombëtare, atë të “17 Shkurtit”, Ditës së Pavarësisë së Kosovës dhe atë të “28 Nëntorit”, Ditës së Pavarësisë së Shqipërisë, por dhe në raste të ndryshme kohëpaskohe, sjell para bashkatdhetarëve dhe jo vetëm, një program të larmishëm dhe të […]

TRUPAT – SKELETE ESHTRASH, KU JANË???

Shkruan: Fatime KULLI Atje, krejt në kufij me Greqinë,në fshatin Qafë BotëEngjëjt kanë lënë hijet në kafaz prej mermeri,vetëm me EMRA….!Po trupat – skelete eshtrash, ku janë???Fryma e tyre e mpiksur me gjak në errësirën e përjetshme,ku ende gjinkallat këndojnë përvajshëmnë sy të perëndisë, që s’i erdhi dot në ndihmë…..Unë shkoj në çdo Qershore përkëdhel kafazin që qëndron stoikpara holokaustit (mortor) barbar…….dhe […]

Poezia e meditimit dhe e rezignatës intelektuale.

Shkruan: Ilir Sefaj – Është thënë ngaherë se një poezi e mirë, e cilësisë së lartë, rëndom vjen si rezultati një meditacioni të thellë, por në radhë të parë, një vepër e arrirë artistike pa mëdyshje vjen edhe si rezultat i një përqasjeje serioze drejt një letërsie të krijuar nga njerëz pasionantë të cilët jetën e tyre e lidhin me […]

AtiKomedi e kaltër

Shkruan: Emin Z. Emin antiKomedi e kaltër Prolog(Binte shi)më pyeti një grua e panjohurdhe një e njohur (Nxehte dielli)dhe një diellkë buzëtamblatoredhe një tjetër që ia mbaj mend ombrellën (Nën hijen e shtatores)dhe një tjetër që as e kujtoj dhe t’mos bëhem arrogant sa ta harrojatë turkeshen e edirnesëqë perandoreshë të pushtonteme sytë e zez’me pikën e zezë në mollëzen […]