SONET I PAKRYER

Tufë poezish nga poeti Emin Z. Emini SONET I PAKRYER më deshe aq fort të desha pafundësishtçerep i dashurisë mori flakë e zjarrdiell e planete flladisje me qerpikëtë digjem desha për beli kur të marrbuzëzjarret mbi trup m’i derdhje kuçedërpastaj më përmbyte tallazeve në detme këmishën e natës më lidhe të çmenduri çmendur qesh’ pas teje ndaj s’e pata dertnatën […]

PËRFUNDIMI I VITIT SHKOLLOR 2019/20 NË LANDIN E BAVARISË

Shkruan: Mustafë Krasniqi Në gjitha gjuhet mud të flas,por kur me dhemb shpiritvetem shqip bertas.Fan.S.Noli Në Landin e Bavarisë, shkolla shqipe me mësim plotësues, përfundoi vitin shkollor, 2019/20, sipas udhëzimit administrativë të Ministrisë së Kulturës për Bavari (Kultusministerium Bayern), më 24 korrik. Vendim, që e respekton në plotni LAPSH-i në Bavari. Përfundimi i këtij viti shkollor ishte më ndryshe si viteve […]

Gabimi i Jerinës

Gabimi i Jerinës Nga Nikolle Leka Një sy i lig i pa matanë,Jerina e bukur u kaloi pranë.Se zoti vetë deshi t’i masënë duel trimat për një vashë.Hynë burrat në mes, e dot s’i ndanë,rrufetë prej qiellit nuk i vranë.Vrasjen e nxit Jerina e shkretë,zgjodhi për qejf të zemrës së vet. Dy herë fitoi Lekë Zaharia,në duel luftë dhe dashurie.Lekë […]

SHTEGTIME NËPËR ATDHE

OHRI – QYTETI I NDRITUR ME HISTORI TË TJETËRSUAR Nga: Berat Luzha – Ohri është njëri nga qytetet më të mëdha, më të vjetra e më të vizituara në Republikën e Maqedonisë, por edhe nga qytetet me identitet të theksuar historik dhe turistik. Ohri është i vendosur në brigjet verilinddore të Liqenit të Ohrit, kurse prapa e ka malin e […]

U ZGJODH KËSHILLI I MËSIMIT SHQIP PËR DIASPORË

Të Shtunën, më 04.07.2020, u mbajt një takim pune, me mësues të shkollave shqipe në diasporë, nga disa shtete, me fokus në iniciativa për Mësimin Plotësues në Gjuhën Shqipe. Takimin e hapi dr. Adriana Fishta-Bejko “Ambasadore e Kombit”, anëtare e Këshillit Koordinues të Diasporës (KKD) dhe kryetare e bordit të Shkollës Shqipe “Foleja e Shqiponjave” në Calgary-Kanada. Para se të fillonte […]

Kur duhej të reagonim, heshtëm dhe injoruam

KËRKOVA TË NGRITEJ PADI NË KUVENDIN E KOSOVËS KUNDËR KARLA DEL PONTES Nga Berat Luzha – Menjëherë pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës, është botuar, më 3 prill 2008, libri i ish-kryeprokurores së Tribunalit të Hagës, Karla del Ponte, me titull: “Gjahu – Unë dhe kriminelët e luftës”. Del Ponte, në librin e saj, pos tjerash, shkruan se si rreth […]

Njëzet e një vjet nga Çlirimi i Kosovës dhe lufta gati dyvjeçare e UÇK-së, ende në dilema e dyshime

Nga prof. Ahmet Qeriqi Sot në  21-vjetorin e  çlirimit të Prishtinës, në nderim dhe përkujtim të  kësaj date me rëndësi për luftën e UÇK-së dhe çlirimin e vendit u mbajtën  një varg aktivitetesh tematike e kulturore. Kjo datë shënon hyrjen e forcave të UÇK-së të Zonës Operative të Llapit, në Prishtinë, me qëllim për mbrojtjen e popullatës nga masakrat që […]

Skënderbeun nga këndvështrimi i historiografisë zvicerane

Studiuesi Murat Ajvazi solli për herë të parë të dhënat shkencore për Skënderbeun nga këndvështrimi i historiografisë zvicerane Nga Azem Osmani Studiuesi i historisë Mr. Sc. Murat Ajvazi ka bërë një punë të shkëlqyeshme e të palodhur duke hedhur në dritë rezultatet e të dhënave empirike mjaft të rëndësishme për historinë shqiptare, të grumbulluara nga arkivat zvicerane këndvështrimet e historiografisë […]

VËSHTRIMI I LIBRIT “PËR SHQIPËRINË ENTIKE”

Shkruan: KADRI GËRVALLA Libri për Shqipërinë Etnike, i autorit, Mustafë Krasniqi, pasqyron një temë të rëndësishme në historinë tonë kombëtare, nga periudha 1877-1999. Autori në fjalë me një përkushtim të madh ka shpalosur një mori tema të ndryshme me të dhëna, dokumente, argumente e kundërargumente, ballafaqime e analiza të shumta historike për të qenë sa më realiste dhe të sakta. […]