EDHE PRIZRENI NË KARANTINË

Murat V. GASHI E diel 12 prilli, kohë karantine Shkruan: Murat V. GASHI – Që në orët e para të ditës vërejta, se mëngjesi ishte i zbehtë edhe pse ishte ditë e bukur prillit. Dhe sa bukur ishte e veshur, ky prill me një kostum të gjelbër, por ne po përjetojmë një jetë të mbyllur dhe varfanjake e të mundimshme, […]

Kadri Rexha: Dervish Shaqa, rapsod misionar

(Në 35-vjetorin e vdekjes së rapsodit, Dervish Shaqa)  Shkruan: – Kadri Rexha  Në atmosferën e zgjimit të gjithanshëm të Kosovës kënga e Dervish Shaqës e ka hisen dhe rolin e saj të jashtëzakonshëm. Në kohën kur në mediumet elektronike të Kosovës ishte e pamundur të transmetohej kënga e mirëfilltë patriotike, kënga e Dervish Shaqës jo vetëm e mbushte këtë boshllëk […]

Një tufë poezi, nga poeti Sylejman Qyqalla

Mustafë Krasniqi: Që në fillim të krijimtarisë poetike të autorit Sylejman Qyqallës, nga përmbledhjet e para të krijimtarisë tij kam përcjellur vlerën e këtyre poezive dhe njëkohësisht kisha nderin të jem redaktor apo recensent në katër librat e tij. Kjo dhe më mundësoj ta njohë arti dhe vlerën e krijimtarisë së tij krijues, i cili në vete ngërthen motive të […]

Gjuha shqipe – Gjuha e zemrës!

Shkolla shqipe në Zvicër gjatë këtij viti shkollor është shndërruar në një vatër të mësimit në gjuhën amtare. Dhjetëra e dhjetëra shkolla u hapën sivjet duke iu ofruar mundësinë fëmijëve shqiptarë që orët mësimore në gjuhën shqipe t`i kenë sa më afër, në shkollat ku mësojnë edhe në gjuhën e vendit. Por, në këtë kohë pandemie kur po mundohemi t`i […]

Profesor, Mihal Kalia, studiues i mirëfilltë i kritikës letrare bashkëkohore shqipe

Shkruan: Ahmet Qeriqi – Kritiku letrar, analisti, mendimtari dhe intelektuali i shquar, Mihal Kalia, me krijimtarinë e tij në pasqyrimin që u ka bërë dhe u bën dukurive të jetës, krijimtarisë, shoqërisë, aktualitetit, me trajtimin e sa e sa temave me rëndësi jo vetëm kombëtare, radhitet në mesin e elitës më të shquar intelektuale shqiptare të kohës sonë dhe në […]

Pranvera Shqiptare ‘81

I Shkruan: Berat Luzha – Pranvera po vinte me hape të mbarë. Po ikte dimri i madh, dimri i heshtur i robërisë së gjatë. Zogjtë e zbusnin paksa atë heshtje, atë zymtësi të mbuluar me borë. Ata po i shtonin këngët, po e ngrisnin zërin…Pranvera po vinte bashkë me marsin. Nuk ishte si pranverat tjera; të heshtura, të ndruajtura, të […]

Mustafë Krasniqi – Dua ta kujtoj atë natë…

Shkruan: Mustafë Krasniqi DUA TA KUJTOJ ATË NATË… Sot, në përmallje reshurN’lodhje sytë lum,Për hijen e blirit,Të Atdheun tim plak! Kujtoj…N’mexhë kulumbria rrushBorën e bardhë, të dhjetoritKur shijonim shijen e tyre! Dua ta kujtoj selishtën timeKalin e bardhë n’vrapPuthjet me afsh, të kuqet buzëEdhe Borës së bardh. Dua ta kujtoj lotin e përplasurFytyrës së mërdhezur të tim atN’heshtje sikur m’thoshte:Langonjtë […]

GJUHA AMTARE!

Çdo qytetarë e ka për obligim moral dhe kombëtar të ruaj për vete dhe për fëmijët e tij gjuhën amtare, pa marrë parasysh vendin ku jeton. Por, organizimi institucional është shumë më i suksesshëm, se sa ai i shoqatave vullnetare, të cilat jo rrallë herë ngatërrohen me këmbët e veta. Shkruan: Vaxhid Sejdiu Një ndër detyrat më të shenjta, në jetën […]