POEMA, „LULET E LATIT“ E POETIT MURAT GASHI U SJELL RISI NË VARGËZIMIN E POETIKES SONË

Shkruan: Bekri Murselaj Poema, „Lulet e Latit“ e poetit Murat Gashiu, u botua këtë fillimvit nga SHB PROKULTPRESS, Prishtinë. Kjo poemë fillon me vargjet: I bëra mburojë atdheut, me jetë Luftova që në këtë tokë të vijë liria I zhgënjyer me njerëzit vetë kam mbet Ngushëllim gjej në lulet e mia. Që në vargjet e para poeti Murat Gashi, shfaq […]

TRUPAT – SKELETE ESHTRASH, KU JANË???

Shkruan: Fatime KULLI Atje, krejt në kufij me Greqinë,në fshatin Qafë BotëEngjëjt kanë lënë hijet në kafaz prej mermeri,vetëm me EMRA….!Po trupat – skelete eshtrash, ku janë???Fryma e tyre e mpiksur me gjak në errësirën e përjetshme,ku ende gjinkallat këndojnë përvajshëmnë sy të perëndisë, që s’i erdhi dot në ndihmë…..Unë shkoj në çdo Qershore përkëdhel kafazin që qëndron stoikpara holokaustit (mortor) barbar…….dhe […]

Poezia e meditimit dhe e rezignatës intelektuale.

Shkruan: Ilir Sefaj – Është thënë ngaherë se një poezi e mirë, e cilësisë së lartë, rëndom vjen si rezultati një meditacioni të thellë, por në radhë të parë, një vepër e arrirë artistike pa mëdyshje vjen edhe si rezultat i një përqasjeje serioze drejt një letërsie të krijuar nga njerëz pasionantë të cilët jetën e tyre e lidhin me […]

Ti Shqipëri më jep nder, më jep emrin shqiptar!

Botim special në ditën e lindjës së poetit tonë kombëtar Naim Frashëri (25 Maj 1846 – 20 Tetor 1900) Figura qëndrore e letërsisë shqiptare të Rilindjes, ai që u bë shprehës i aspiratave të popullit për liri e përparim, si poet i madh i kombit, është Naim Frashëri, bilbili i gjuhës shqipe.  Naimi lindi më 25 maj 1846 në Frashër, […]

BIBLA – HISTORIA E NJERËZVE ME PLIS /II/

-Shkruan: Fatbardha Demi – Perëndia Thot, krijuesi i alfabetit të lashtë egjiptian, si gërma fonetike morri tingullin e parë të emrit të figurës që vizatohej, dhe emri i dorës fillon me gërmën D vetëm në gjuhën shqipe. Dora (mano) sipas gnosticizmit do të thotë Zoti i Dritës. (32) Hiroglifi-figurë i dorës, me kalimin e kohës (grafika nr.III, lart) ka pësuar […]

BIBLA – HISTORIA E NJERËZVE ME PLIS /I/

Shkruan: Fatbardha Demi –Janë të shumtë studiuesit që pohojnë se «Historia fillon me shkrimin». Por gjithashtu duhet të pranojmë se, përpara se njeriu të krijonte alfabetin, për t’u shprehur, ai ka vizatuar apo gdhendur figura dhe simbole në kockë, objekte prej balte dhe faqe të gurrta. Kjo veprimtari, që sot emërtohet «art», ka qenë dhe vijon të jetë edhe në […]

AtiKomedi e kaltër

Shkruan: Emin Z. Emin antiKomedi e kaltër Prolog(Binte shi)më pyeti një grua e panjohurdhe një e njohur (Nxehte dielli)dhe një diellkë buzëtamblatoredhe një tjetër që ia mbaj mend ombrellën (Nën hijen e shtatores)dhe një tjetër që as e kujtoj dhe t’mos bëhem arrogant sa ta harrojatë turkeshen e edirnesëqë perandoreshë të pushtonteme sytë e zez’me pikën e zezë në mollëzen […]

Në Garching, afër Munihut, u hap klasa me mësim plotësues në gjuhën shqipe

Më 1 shkurt 2020 në Garching, qytet në landin e Bavarisë, u hap shkolla shqipe me mësim plotësues, në prani të kryetarit të LAPSH-it në Bavari z. Milazim Ukaj, sekretarit Avdi Kolukaj, mësueses zonja Valentina Coli, të Këshillit të Prindërve: Bashkim Halilaj, Miftar Krasniqi, Driton Basha, Shqipe Basha dhe në prani të mysafirëve e prindërve të nxënësve. Ceremoninë e hapjes […]

Kontributet e Rexhep Qosjes në fushë të historisë

Prof. asoc. dr. Myrvete Dreshaj-BaliuProf. dr. Begzad Baliu Kontributet e Rexhep Qosjes në fushë të historisë Pikëpamjet e profesor Rexhep Qosjes për Albanologjinë (3) Le të thuhet këtu, se gjykimet e tij për qasjen ndaj trashëgimisë materiale e shpirtërore shqiptare, më parë se sa me kërkimet dhe studimet në Kosovë kishin të bënin me kërkimet dhe sidomos me studimet në […]

ATDHEU TJETËR

shkruan: Emin Z. Emini ATDHEU TJETËR të hënënas dashuria nuk mjafton në këtë tokë humanepër dorë a për bisht a për brirë jetën për ta kapur të martënshes paterica çeliku për fëmijëtdhe jam i lumtur që ua fali lirinëpër t’i ngulur hapat e tyre gjigantë mbi akullin e atdheutheroikisht të dashur të mërkurënkam zjarmi e ethesanatoriumet kaherë janë mbyllur me […]