ADEM JASHARIT

Shkruan: Dr.Vaxhid Sejdiu ADEM JASHARIT! Çdo rrugë që marrEmrin tënd e mbaj në gojëSe kështu e kam më lehtë,Ta bëj rrugën me njerëzit e mirë! Sa herë që shkoj në KosovëFotografinë tënde e mbaj me vete,Sepse armiqtë i kam më larg, larg e më larg. Sa herë që shkoj në Kosovë,fotografinë tënde e kam me vete,Sepse sahanlëpirësit, mercenarët,Antishqiptarët nuk më afrohen dot. Sa herë që hy në Prizren,Ju shoh gju më gju me Abdyl Frashërin,Duke kuvenduar për Atdheun,Për Flamurin, për […]

Mishërimi i së vërtetës historike dhe përkushtimi artistik në romanin, “Guri i Betimit”

Shkruan: Isuf Ismaili Në historinë e letërsisë mbeten gjithmonë ata shkrimtarë, që kanë shkruar me një përkushtim të madh letrar, gjuhësor, shoqëror e të njerëzishëm, duke i përmbledhur ngjarjet e së kaluarës, të së tashmes e duke hedhur ide për një botë më të mirë, më të përparuar, për të fituar e vërteta si dhe të drejtat e popujve për mëvetësi e vetëvendosje, për ngadhënjimin e botës ku merr fund shfrytëzimi i njeriut mbi njeriun, për të harmanizuar sa më […]

KOSOVA KOLONI E SERBISË NËN MBIKËQYRJE TË BASHKIMIT EUROPIAN

Shkruan : Isuf Bytyçi (Ribotim i artikullit) SHTOJCË: Kur e kam shkruar këtë artikull para 5  vitesh, shume miq e si-miq, më kanë kritikuar e, me sy cinik më kanë shikuar! Ndërsa, tani u rikonfirmua se ende jemi koloni e Serbisë nën mbikëqyrje të BE-së. Vjen pyetja se; pse? Shqiptarët u çliruan fizikisht edhe mendësisht nga shteti diktatorial serb, i cili mbi 175 vite ka bërë: vrasje, konvertime, përvetësime, shpërngulje e deri te gjenocidi më antinjerëzor, kundër popullit shqiptar! Populli – […]

Ndjenja gjuhësore dhe mënjanimi i gabimeve drejtshkrimore

Nga Isuf Ismaili (Disa nga gabimet më të shpeshta drejtshkrimore e drejtshqiptimore në gjuhën shqipe) Të shkruajmë dhe ta përvetësojmë sa më mirë gjuhën shqipe, gjuhën letrare, është një nga shërbimet e veprimet më të shkëlqyera kulturore e njëkohësisht edhe atdhetare. Drejtshkrimi i gjuhës shqipe nuk është i pamundur për të gjithë shqiptarët, madje edhe për ata që janë në diasporë, por edhe për arbëreshët, në qoftë se në shkollat e tyre mësohet edhe arbërishtja edhe shqipja letrare, por duhet […]

GJUHA QË NA BASHKON

Përgatiti: Anila Kadija Të ndryshosh mentalitetin për të bashkëpunuar në të mirë të të njëjtit qëllim. Këtu qëndron edhe sekreti i të gjitha sukseseve! Nuk është fjala për bashkëpunim ,por për mirëkuptim në grup. Ka një klimë të veçantë ,në këtë këshill profesionistësh, që shpesh është humbur nëpër shoqata apo forume të bujshme. Reflektim, punë në heshtje pa bujë mediatike personale, ide që paralelizohen apo edhe ndeshen në udhëkryq qetësisht. Eksperiencë 360 gradë prej hapsirës ,aq të madhe por edhe […]

Takim me zv. Ministrin e Punëve të Jashtme e të Diasporës, z. Bekim Brestovci

Shkruan: Mustafë KrasniqiSektori për informim i KMSHD-së Në takimin virtual të mbajtur më 10 Shtator të vitit 2020, kryesia KMSHD-së, pati një bashkëbisedim me zv. Ministrin e Punëve të Jashtme dhe të Diasporës i Repuplikës së Kosovës me z. Bekim Brestovci. Në këtë bashkëbisedim, u bisedua për gjendjen dhe vështirësitë që po ballafaqohet diaspora shqiptare, konkretisht në vijueshmërinë e nxënësve në mësimin plotësues në gjuhën shqipe. Për këto shqetësime kryetari z. dr.Vaxhid Sejdiu e informoi z. Brestovci për aktivitetin dhe […]

Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë në Bavari vitin shkollor fillon nga data 21 shtator

Shkruan: Mustafë Krasniqi Kryesia e LAPSH-it njofton bashkëkombësit shqiptarë, që jetojnë dhe veprojnë në landin e Bavarisë, që mësimi plotësues në gjuhën shqipe do të filloi nga data 21 shtator. Ndërsa kërkesa e Ministrisë së Kulturës së Bavarisë është mbajtja e distancës, mbajtja e maskave dhe respektimi i higjienës, për të cilën LAPSH-i është i obliguar t’i njofton mësimdhënësit dhe t’u përmbahet këtyre rregullave,para se të fillonë mësimi në klasa. Për fillimin e ri të vitit shkollor 2020/21 kryesia e […]

NGUSHLLIMI

Shkruan Brahim Ibish AVDYLI -Tregimi tjetër që kam lexuar nga Agron Iliriani Ndoshta ju e keni patur fat të mirë midis fatkeqësisë që ta keni nëpër duar ndonjë shënim timin e fat që ta lexoni, përderisa dua që t`i keni këto porosi të mëdha, sepse jo të gjithë mund të shkruajnë, por po u them se një gjë të tillë nuk u ka rënë asnjëherë në mendje si mua, sepse forcën e mendimeve të mia duhet që ta keni pasur […]

Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Bernë, një vatër e ngrohtë për të gjithë shqiptarët

Në Ambasadën Shqiptare në Bernë, na priti dhe na uroj mirëseardhje ambasadori z. Ilir Gjoni, i cili i kishte ftuar mësuesit e shkollës shqipe në Zvicër për dy arsye, një takim pune me mësuesit me rastin e fillimit të Vitit të Ri shkollor si dhe për marrjen e teksteve shkollore, të dërguara nga Qendra e Botimeve për Diasporën në Tiranë (QBD) Shkruan: Isuf Ismaili, mësues i shkollës shqipe në Zvicër Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Bernë të Zvicrës është […]

PLAVA – QYTETI I TJETËRSUAR SHQIPTAR

Nga Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe Qyteti i Plavës me rreth 7000 banorë shqiptarë, boshnjakë, malazezë, është njëra nga qendrat komunale të Malit të Zi. Ndodhet në brigjet e Liqenit të Plavës dhe mes Alpeve Shqiptare, në pjesën lindore të Malit të Zi dhe në kufi me R. e Kosovës. Që nga viti 1953 e deri në vitin 2014 në përbërje të komunës së Plavës ishte edhe Gucia me rrethinë, por, pas një referendumi në Guci, u formua komuna e […]