Një mbrëmje e pa harrur artistike, vëllazërore, me arbëreshët në San Julian të Francës

Kishte kohë të gjatë që miku im i shtrenjtë arbëresh MIchele Greco  nga Frasnita, një vendbanim arbëresh në Arbërinë Gadishullore në Itali, më kishte shkruar se do të shkonte së bashku me disa motra e vëllezër arbëreshë në Gjenevë të Zvicrës, për të dhënë një koncert artistik së bashku me vëllezërit shqiptarë emigrantë në zonën e Gjenevës. Ka një kohë të gjatë që takimet dhe organizimet e përbashkëta me vëllezërit e motrat arbëreshe janë duke u bërë gjithnjë e më […]

MËSIMI PLOTËSUES NË GJUHËN SHQIPE EDHE NË NYRNBERG-BAVARI

Më 10.11.2018, Në qytetin e Landit të Bavarisë, në Nyrnberg, në prani të qindra bashkatdhetarëve, u hapën edhe disa klasë në mësimin plotësues në gjuhën shqipe. Ishte atmosferë festive, të mbuluar me flamuj kombëtar dhe parulla “ Urime rihapja e shkollës shqipe në Nyrnberg!”. Hapjen e bëri moderatori dhe kryetari i Këshillit të Prindërve, Armend Ismajli, me thënien e Sami Frashërit: „Nese deshiron të kesh pasuri për një vit, atëhere mbjell misër dhe grur, ndërsa nëse dëshiron të kesh pasuri […]

Kongresi i Manastirit, i vitit 1908 ishte Kongresi i unifikimit të një alfabeti të gjuhës shqipe

Kongresi i  Manastirit, Kongresi i unifikimit të një alfabeti të gjuhës shqipe  është tubimi i dijetareve shqiptarë më 14 nëntor  deri më 22 nëntor të vitit 1908 në Manastir, në qendrën e atëhershme të Vilajetit  për përcaktimin e alfabetit të gjuhës shqipe. Gjendja gjatë zhvillimit te letërsisë shqipe ishin hartuar disa alfabete të ndryshme. Një nga më të fundit ishte ai i krijuar në Stamboll dhe quhej Alfabeti i Stambollit. Mendimi zotërues ishte se shkronjat jolatine nuk ishin të përshtatshme […]

29 vjetori i rënies së dëshmorëve Afrim Zhitia dhe Fahri Fazliu

29 vjetori i rënies heroike të dëshmorëve të kombit, Afrim Zhitisë dhe Fahri Fazliut, trimat që me këngën “të gjallë nuk do të biem në dorë të armikut“, qëndruan heroikish përball makinerisë policore të ish Jugosllavisë dhe, pas një luftimi të gjatë ranë heroikisht, me 2 nëntor 1989 në Bregun i Diellit. Biografia e Afrim Zhitis Shkruan : Teuta Zymberi Afrim Zhitia, lindi më 14 shkurt tëvitit 1965 dhe ra dëshmorë më 2 nëntor 1989, është dëshmor i popullit shqiptar.Afrim Zhitija është […]

SEMINARI RAJONAL PËR MËSIMIN PLOTËSUES NË GJUHËS SHQIPE NË MARIBOR TË SLLOVENISË

Më 26.10.2018, në Maribor të Sllovenisë, organizoi Ministria e Diasporës dhe e Investimeve Strategjike të Republikës së Kosovës, seminar, në bashkëpunim me Këshillat e Mësuesve: Gjermania-landi i Bavarisë, Kroacia, Austria, zvicra, Italia dhe Sllovenia, etj. seminari rajonal  u mbajt, në favor të mësimit plotësues në gjuhës shqipe. Të pranishëm ishin edhe ambasadori  i Republikës së Shqipërisë dhe ai i Republikës së Kosovës. Seminarin e hapi Alma Bejtullahu, ndërsa të pranishmit i përshëndeti përfaqësuesi  Ymer Avdiu nga Ministria e Diasporës dhe e Investimeve Strategjike të Republikës së Kosovës! Kryesia e punës […]

Tufë poezi nga Hasan Qyqalla

LULËGONXHE Bart dhembjet nën sqetull Në prehër shuan etjet, ne gjoks urinë Me shpirtin madhor, gjer në ringjallje! Trotuaret shtohen me varfëri Çdo gur kalldrëmi një qiri ndezë As shiu, as bora, as stuhitë se ndalin. Dora miklon fytyra te zbehta Përkëdhel fijet e zjarrit Portat rrinë hapur Sot e njëqind vjet të përmotshme! Ne bijtë e shekullit të ri Në çdo pragstinë Ulem në prehrin tënd me lule në dorë Unë dhe Ti jemi: Ëmë e birë! LULEBORË Në […]

Të flasim me një zë, të kemi vetëm një zë, atë të bashkimit…

Shkruan: Isuf Ismaili “Edhe dega, kur shkëputet nga trungu qan, bërtet, bën “ krrau” …  Po kërcet edhe trungu, bir, qan bërtet…” ( Drama: “ Gjaku i arbrit ”,  Fadil Kraja)  Po kërcet edhe trungu, bir, qan bërtet…”  ( Drama: “ Gjaku i arbrit ”,  Fadil Kraja) Të flasim për arbëreshët a të shkruajmë për ta, të vëmë në pah atë shpirt dhe atë krenari arbërore, atë dashuri që ata kanë për rrënjët e tyre, për Shqipërinë, Arbërinë e dikurshme, […]

Njëzëshëm për hapjen e shkollës shqipe në Nyrnberg me rrethinë

Pas konsultimeve paraprake me këshillin iniciues, me z. Selim Hotin dhe kryesinë së LAPSH-it, në Bavari, më 14.10. 2018 në prani të një numri të madh të bashkëkombësve, në Nyrnberg, u mbajt takimi i radhës, në lokalet e shoqatës „Bashkimi“, për hapjen e klasave me mësim plotësues në gjuhën shqipe. Takimin e hapi kryetari i shoqatës “ Bashkimi”, z. Granit Emin, ku dhe i përshëndeti të pranishmit, përfaqësuesit e Këshillit për Mësimin Plotësues në Gjuhën Shqipe në Bavari si: Z. […]

Aty ku gjuha mësohet edhe ruhet

Synim i yni është që sa më shumë t’i vetëdijësojmë prindërit dhe fëmijët            shqiptarë e, të shkojnë masovikisht në mësimin Plotësues në Gjuhën                 Shqipe, kudo që janë, sepse kështu mësohet e ruhet gjuha e nënës, kultura dhe identiteti kombëtar! Entela Binjaku: Kush është Isuf Bytyçi dhe cila është veprimtaria e juaj? Isuf Bytyçi: Që nga viti1981, unë e kam filluar veprimtarinë time kombëtare! Por, intenziteti dhe dinamika i janë shtuar […]

Romani i Jokai Morit, “Trëndafili i bardhë”, një vepër me rëndësi për shqiptarët.

Shkruan: Mustafë Krasniqi  Romani “Trëndafili i Bardhë” i autorit Hungarez, Jokai Mor, është një roman i pasur me të gjitha e elementet e duhura, që mban  në vete, përpos artit të së shkruarit, dhe at të historisë së periudhës së Perandorisë Osmane. Jokai Mor, jo vetëm që ishte poet, romancier dhe krijues i së bukurës, po ishte dhe pjesëmarrës i revolucionit të vitit 1848, nën udhëheqjen e ideologut Hungarez, Llajosh Kushuti, si dhe mik e bashkëkohës i shkrimtarit të madh Shandor Petëfit.       Megjithatë, te […]