VEPRA TË RËNDËSISHME ME VLERA TË LARTA HISTORIKE PËR BREZNITË SHQIPTARE DHE NJERËZORE

Shkruan: Fadil Shyti Duke lexuar veprat e veprimtarit të madh të çështjes kombëtare, Elmaz Ademit, “Dëshmi për historinë”, Tetovë (2009) dhe “Kushtrimi i lirisë” dhe mekanizmat e shërbimit sekret jugosllav”,…

Këshilli i Mësimit Shqip për Diasporë (KMSHD) takim virtual me Ministrin Majko dhe zv. Ministrin Brestovci

Kryesia e Këshillit të Mësimit Shqip për Diasporë (KMSHD), më 29 tetor 2020, në prani të përfaqësueseve të dyja shteteve shqiptare; Shqipërisë dhe Kosovës, mbajti një takim pune (virtuale) me:…

LAPSH-I NJOFTON SE MËSIMI SHQIP VAZHDON TË MBAHET EDHE NË ROSENHEIM ME RRETHINË

LAPSH-i në Bavari njofton të gjithë bashkëkombësit e Rosenheimit me rrethinë se mësimi plotësues në gjuhën shqipe do të zhvillohet si më parë në këto shkolla: Happing, Rosenheim, Koolbermor dhe…

NË ÇDO QYTET dhe KOMUNË TË KOSOVËS TË NGRITET NJË LAPIDAR PËR TË BURGOSURIT POLITIK!

Shkruan: Fatmir Brajshori-Tushi Sot, kur Kosova që nga 12 qershori i vitit1999, po frymon lirshëm, falë sakrificës dhe luftës që bëri populli ynë, një popull trim dhe liridashës por pak…

„ POETËT ANALFABET!“

Shkruan: Fatmir Brajshori-Tushi Letërsia ushtron ndikim të ndjeshëm gjuhësor në jetën e shoqërisë. Në mënyrë të veçantë ndikojnë në popull përpos televizionit, filmit, teatrit, shkollës, më së shumti poetët dhe…

Monologu i sharlatanit shqiptar

Shkruan: Prof. Ahmet Qeriqi  Jemi popull hyjnor dhe shqip kemi folur qe 30.000 vjet. Ne u  kemi dhënë emrat fushave qyteteve e krahinave të tërë Evropës, jemi nga farë e…

Me rastin e 34 vjetorit të vrasjes me torturë të kolosit të Lëvizjes tonë kombëtare Metush Krasniqi 1928-1986

Shkruan: Xhemajl Pllana – Baca Metush, u lind më 19 gusht të vitit 1928, në fshatin Dajkoc të komunës së Dardanës. Ai kishte bërë kthesë historike në luftën politike dhe…

Romani i Jokai Morit, “Trëndafili i Bardhë”, një vepër me rëndësi për shqiptarët.

Shkruan: Mustafë Krasniqi  Romani “Trëndafili i Bardhë” i autorit Hungarez, Jokai Mor, është një roman i pasur me të gjitha e elementet e duhura, që mban  në vete, përpos artit të së shkruarit,…

ADEM JASHARIT

Shkruan: Dr.Vaxhid Sejdiu ADEM JASHARIT! Çdo rrugë që marrEmrin tënd e mbaj në gojëSe kështu e kam më lehtë,Ta bëj rrugën me njerëzit e mirë! Sa herë që shkoj në…

Mishërimi i së vërtetës historike dhe përkushtimi artistik në romanin, “Guri i Betimit”

Shkruan: Isuf Ismaili Në historinë e letërsisë mbeten gjithmonë ata shkrimtarë, që kanë shkruar me një përkushtim të madh letrar, gjuhësor, shoqëror e të njerëzishëm, duke i përmbledhur ngjarjet e…

KOSOVA KOLONI E SERBISË NËN MBIKËQYRJE TË BASHKIMIT EUROPIAN

Shkruan : Isuf Bytyçi (Ribotim i artikullit) SHTOJCË: Kur e kam shkruar këtë artikull para 5  vitesh, shume miq e si-miq, më kanë kritikuar e, me sy cinik më kanë shikuar!…

Ndjenja gjuhësore dhe mënjanimi i gabimeve drejtshkrimore

Nga Isuf Ismaili (Disa nga gabimet më të shpeshta drejtshkrimore e drejtshqiptimore në gjuhën shqipe) Të shkruajmë dhe ta përvetësojmë sa më mirë gjuhën shqipe, gjuhën letrare, është një nga…