SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA (IX)

(IX) Nga Brahim Ibish AVDYLI – E kemi vërejtur nga të gjitha studimet e bëra se hipoteza e shkencës për gjuhët indo-evropiane është e pavërtetë, as ardhja e indianëve në…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA (VIII)

(VIII) Nga: Brahim Ibish AVDYLI – Kombi ILIR i ka pasur disa etni dhe po e them, ndër më të rëndësishmit, kanë qenë dardanët, për gjuhën shqipe; dalmatët, për luftërat…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA (VII)

(VII) Nga: Brahim Ibish AVDYLI Për të përcaktuar më mirë këto çështje, edhe të kufirit natyror, po nisemi së pari prej intervistës së Kujtim Matelit, të botuar në gazetën elektronike…

Zanafilla e krenarisë kombëtare

Nga: Anastas S. Shuke Pse duhet ta njohim?! Përgjigje ndaj krizës së identitetit.Sumerianët – djepi i vërtetë i kulturës botërore. Gjuha e tyre – shqipja.Në fillim sumerianë, pastaj pellazgë/pelargë, më…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA- pjesa e VI

Nga Brahim Ibish AVDYLI (VI) Gjuhët sllave dhe serbishtja, janë tepër të vona, të kopjuara me ndërrime të shkronjave të fjalëve të shqipes. Bashkë me grekët, edhe sot, në shekullin…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA- pjesa e V

Nga Brahim Ibish AVDYLI (V) Çdo gjë që e fillon me padrejtësi dhe me të keq, aq më pak kur dëshiron që të marrësh një territor të huaj e të…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA

Brahim Ibish AVDYLI (IV) Filozofia kozmologjike dhe kozmogonikja prej mitit më të vjetër të historisë së pellazgëve- që sot po thirret “greke”, e nuk është e tillë, por budallallëkut të…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA

(III) Nga Brahim Ibish AVDYLI Shumë mendimtarë, filozof, shkencëtarë, dhe gjuhëtar janë të mëdhenj me gjykimet, filozofitë, shkencat dhe mendimet e tyre. Por, sa u përket gjuhëve të “huaja”, sidomos…

Skënderbeun nga këndvështrimi i historiografisë zvicerane

Studiuesi Murat Ajvazi solli për herë të parë të dhënat shkencore për Skënderbeun nga këndvështrimi i historiografisë zvicerane Nga Azem Osmani Studiuesi i historisë Mr. Sc. Murat Ajvazi ka bërë…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA

Brahim Ibish AVDYLI: SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA (II) Që ta dini, në këto studime të mia apo persiatje studimi, jam futur në një…

Simbolika e shkrimeve të thotit dhe krijimi i feve të tjera

(pjesa e parë) Simbolika e shkrimeve të thotit dhe krijimi i feve të tjera (I) Nga Brahim Ibish Avdyli – Këtu, nuk e kemi simbolikën e shkrimeve të para përmes…

GJUHA SIMBOLIKE SHQIPE DHE GJUHËT E TJERA KONVERTUALE

-“Historia e vërtetë e njerëzimit do të shkruhet vetëm atëherë kur do të marrin pjesë në shkrim shqiptarët” (Maximilian Lambertz) PJESA E TRETË Shkruan: Brahim Ibish AVDYLI (III) -“Historia e…

GJUHA SIMBOLIKE SHQIPEDHE GJUHËT E TJERA KONVERTUALE

pjesa e dytë (II). Shkruan: Brahim Ibish AVDYLI (II) -“Historia e vërtetë e njerëzimit do të shkruhet vetëm atëherë kur do të marrin pjesë në shkrim shqiptarët”                                              Maximilian Lambertz…

Roli i femrës në shoqëritë primitive

Shkruan: Argjira Ukimeri (Ma.Sc.Pedagoge) Për të krijuar një ide sa më të qartë rreth asaj që quajmë “ ngritje arsimore e femrës “ duhet të gërmojmë thellë në historinë e…

GJUHA SIMBOLIKE SHQIPE DHE GJUHËT E TJERA KONVERTUALE

(I) Shkruan: Brahim Ibish AVDYLI (I) -“Historia e vërtetë e njerëzimit do të shkruhet vetëm atëherë kur do të marrin pjesë në shkrim shqiptarët” Maximilian Lambertz Sa për të njoftuar…

HIMARA-ÇAMËRIA DHE HELENIZIMI

Nga Besnik Z. Imeri         Do të themi edhe dy fjalë për Himarën. Nga vjen emri Himarë dhe kur e ka marrë  atë? Brenda mureve të kalasë së Himarës, në…

Mbrojtja burrërore para OZN-së e dy personaliteteve të njohura të NDSH-së, Ajet Gërguri dhe Gjon Serreçi

Shkruan: Ahmet Qeriqi – Nuk na ka luftuar Ushtria e Enver Hoxhës, as ne nuk e luftojmë atë, kishte thënë Ajet Gërguri para OZN-së, 9 shkurt të vitit 1947… Ajet…

VUTHAJ – FSHATI QË E RUAJTI ME FANATIZËM IDENTITETIN KOMBËTAR

Shkruan:Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (XXVII) Vuthaj është fshat i komunës së Gucisë, që ndodhet në zemër të Alpeve Shqiptare, tash në Mal të Zi. Është fshat dhe trevë etnike…

BIBLA – HISTORIA E NJERËZVE ME PLIS /II/

-Shkruan: Fatbardha Demi – Perëndia Thot, krijuesi i alfabetit të lashtë egjiptian, si gërma fonetike morri tingullin e parë të emrit të figurës që vizatohej, dhe emri i dorës fillon…

BIBLA – HISTORIA E NJERËZVE ME PLIS /I/

Shkruan: Fatbardha Demi –Janë të shumtë studiuesit që pohojnë se «Historia fillon me shkrimin». Por gjithashtu duhet të pranojmë se, përpara se njeriu të krijonte alfabetin, për t’u shprehur, ai…