ATDHEU

Shkruan: EMIN Z. EMINI atdhe është një gjethe e këputur ullirirënë rrëzë një shkëmbi është dhe këmishë e gjakutqë vaj i parë i foshnjës e shqyen është liria e njgjyrave…

Poezi që resemantizon vlerat e fetishizuara universale

        Shkrua: Ilir Sefaj Një krijues që u vlerësua shumë, qysh në paraqitjen e tij të parë, është pa mëdyshje poeti tiranas Ervin Hatibi, i cili ende pa i mbushur të pesëmbëdhjetat…

EQREM ÇABEJ

Eqrem Çabej  (6 gusht 1908 – 13 gusht 1980) Gjuhëtari Eqrem Çabej, lindi më 7 gusht 1908 në Gjirokastër. Mësimet e para i mori në qytetin e lindjes. Në vitin…

LUTJA NË NATËN E BUZMIT

shkruan: Arif Mulliqi Fragment nga romani “Shënime nga arkiva e qytetit D Vetëm këtë natë e kërkoi borën e bardhë.Të ftohtit.Akullin!…Nga zhurma që u dëgjua, e kuptoi se i gjithë…

ARTI I PËRGJITHËSIMEVE ONTOLOGJIKE

Studim Shkruan: Mehmetali Rexhepi Shefik Shkodra “AUREOLË E PËRHITUR” – SHB Sogjetime, Gjilan, 2019 Tashmë në dorë e kemi librin. Le t`i shfletojmë ngadalë e me kujdes njëqind e tridhjetë…

Prindër mërgimtarë më shumë kohë dhe kujdes në mësimin e gjuhës shqipe me fëmijët

Shkruan: FRAN GJOKA “Historikisht mërgimtarët shqiptarë kanë punuar, kanë jetuar dhe janë përpjekur që fëmijëve të tyre t’ua mësojnë dhe ta ruajnë gjuhën shqipe. Kjo traditë e çmuar, si amanet…

PAMJE MBRESËLËNËSE FESTIVE NGA QYTETI BADEN I AUSTRISË

Shkruan: Besim Xhelili SHKA “17 Shkurti” nga qyteti Baden i Austrisë tashmë me vite të tëra tradicionalisht për nder të festave kombëtare, atë të “17 Shkurtit”, Ditës së Pavarësisë së…

POEMA, “LULET E LATIT” E POETIT MURAT GASHI U SJELL RISI NË VARGËZIMIN E POETIKES SONË

Shkruan: Bekri Murselaj Poema, “Lulet e Latit” e poetit Murat Gashiu, u botua këtë fillimvit nga SHB PROKULTPRESS, Prishtinë. Kjo poemë fillon me vargjet: I bëra mburojë atdheut, me jetë…

TRUPAT – SKELETE ESHTRASH, KU JANË???

Shkruan: Fatime KULLI Atje, krejt në kufij me Greqinë,në fshatin Qafë BotëEngjëjt kanë lënë hijet në kafaz prej mermeri,vetëm me EMRA….!Po trupat – skelete eshtrash, ku janë???Fryma e tyre e mpiksur me…

Poezia e meditimit dhe e rezignatës intelektuale.

Shkruan: Ilir Sefaj – Është thënë ngaherë se një poezi e mirë, e cilësisë së lartë, rëndom vjen si rezultati një meditacioni të thellë, por në radhë të parë, një…

Ti Shqipëri më jep nder, më jep emrin shqiptar!

Botim special në ditën e lindjës së poetit tonë kombëtar Naim Frashëri (25 Maj 1846 – 20 Tetor 1900) Figura qëndrore e letërsisë shqiptare të Rilindjes, ai që u bë…

AtiKomedi e kaltër

Shkruan: Emin Z. Emin antiKomedi e kaltër Prolog(Binte shi)më pyeti një grua e panjohurdhe një e njohur (Nxehte dielli)dhe një diellkë buzëtamblatoredhe një tjetër që ia mbaj mend ombrellën (Nën…

Kontributet e Rexhep Qosjes në fushë të historisë

Prof. asoc. dr. Myrvete Dreshaj-BaliuProf. dr. Begzad Baliu Kontributet e Rexhep Qosjes në fushë të historisë Pikëpamjet e profesor Rexhep Qosjes për Albanologjinë (3) Le të thuhet këtu, se gjykimet…

SEKUENCA FABULARE TË PËRSHNDËRRUARA NË ROMAN

( Albina Idrizi, „Përsëri mars“ botoi SHB „Buzuku“, Prishtinë 2019 ) Shkruan: Sadik Kasniqi – Duke njohur Albina Idrizin, si njërën ndër poetet më mira në aktualitetin e letrave shqipe,…

VËSHTRIM PËR VEPRËN POETIKE MISIONI I HESHTUR TË DIAR STATOVCIT

Shkruan: Ma . Sc. Fatmir HALIMI – Krijuesi i ri, por i talentuar Diar Statovci me këtë fillim vit para lexuesve tanë po paraqitet me veprën e tij të parë Misioni i…

ESHTRIM PËR POEMËN “LULET E LATIT” TË POETIT MURAT GASHI

shkruan: Ma. Sc. Fatmir HALIMI – Poeti e shkrimtari i talentuar Murat Gashi, pas gjashtë librave në gjini dhe zhanre të ndryshme të letërsisë, me këtë fillim vit para lexuesve…

Mynih: Dy filma shqiptarë u shfaqën para publikut shqiptar dhe gjerman

Filmat shqiptarë po gjejnë shtrirje edhe jashtë kufijve, disa prej tyre edhe po konkurrojnë në çmimet më prestigjioze ‘Oscar’. Filmat shqiptar “Çlirim” dhe “Kthimi” të regjisorëve Burim Haliti dhe Kastriot…

Mustafë Krasniqi – RRËNJËT NUK THAHEN…

Shkruan: Mustafë Krasniqi RRËNJËT NUK THAHEN…( Metush Krasniqi) M-e tokën mëmë u mëshiroveE-rdhe shembull, i patremburT-orturat s’të ligështuanU prangose në kryqëzim përS-hqipërinë e bashkuar! K-alove mbi vdekjenR-rënjët nuk t’u thanëA-rterie…

Një pjesë e teksteve të Historisë së Letërsisë Shqipe, e keqinterpretuar dhe e manipuluar I

Shkruan: Ahmet Qeriqi – Ende ndër ne, dominon mendimi anti shkencor  se shqiptarët në kohën e Turqisë ishin analfabetë.  Të tillë trajtoheshin të gjithë ata shqiptarë, që gjuhën e tyre…

POETI KOMBËTAR, ADEM ZAPLLUZHA

Shkruan: Atdhe Geci Adem Zaplluzha, autori i 192 veprave letrare, 13 mijë e 961 poezi, dhe 253 mijë e 196 vargje lirisht mund të quhet poeti më prodhimtar në letërsinë…