Në Grahing filloj mësimi në gjuhën shqipe

Në Garching afër Mynihut, në prani të  kryetarit të Lidhjes së Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë në Bavari, (LAPSH), z. Milazim Ukaj, prindërve dhe të mësimdhënëseve: Valentina Coli dhe Xhevahire Sylejmani…

ARTI I PËRGJITHËSIMEVE ONTOLOGJIKE

Studim Shkruan: Mehmetali Rexhepi Shefik Shkodra “AUREOLË E PËRHITUR” – SHB Sogjetime, Gjilan, 2019 Tashmë në dorë e kemi librin. Le t`i shfletojmë ngadalë e me kujdes njëqind e tridhjetë…

Prindër mërgimtarë më shumë kohë dhe kujdes në mësimin e gjuhës shqipe me fëmijët

Shkruan: FRAN GJOKA “Historikisht mërgimtarët shqiptarë kanë punuar, kanë jetuar dhe janë përpjekur që fëmijëve të tyre t’ua mësojnë dhe ta ruajnë gjuhën shqipe. Kjo traditë e çmuar, si amanet…

PAMJE MBRESËLËNËSE FESTIVE NGA QYTETI BADEN I AUSTRISË

Shkruan: Besim Xhelili SHKA “17 Shkurti” nga qyteti Baden i Austrisë tashmë me vite të tëra tradicionalisht për nder të festave kombëtare, atë të “17 Shkurtit”, Ditës së Pavarësisë së…

TRUPAT – SKELETE ESHTRASH, KU JANË???

Shkruan: Fatime KULLI Atje, krejt në kufij me Greqinë,në fshatin Qafë BotëEngjëjt kanë lënë hijet në kafaz prej mermeri,vetëm me EMRA….!Po trupat – skelete eshtrash, ku janë???Fryma e tyre e mpiksur me…

Poezia e meditimit dhe e rezignatës intelektuale.

Shkruan: Ilir Sefaj – Është thënë ngaherë se një poezi e mirë, e cilësisë së lartë, rëndom vjen si rezultati një meditacioni të thellë, por në radhë të parë, një…

AtiKomedi e kaltër

Shkruan: Emin Z. Emin antiKomedi e kaltër Prolog(Binte shi)më pyeti një grua e panjohurdhe një e njohur (Nxehte dielli)dhe një diellkë buzëtamblatoredhe një tjetër që ia mbaj mend ombrellën (Nën…

Në Garching, afër Munihut, u hap klasa me mësim plotësues në gjuhën shqipe

Më 1 shkurt 2020 në Garching, qytet në landin e Bavarisë, u hap shkolla shqipe me mësim plotësues, në prani të kryetarit të LAPSH-it në Bavari z. Milazim Ukaj, sekretarit…

Kontributet e Rexhep Qosjes në fushë të historisë

Prof. asoc. dr. Myrvete Dreshaj-BaliuProf. dr. Begzad Baliu Kontributet e Rexhep Qosjes në fushë të historisë Pikëpamjet e profesor Rexhep Qosjes për Albanologjinë (3) Le të thuhet këtu, se gjykimet…

SEKUENCA FABULARE TË PËRSHNDËRRUARA NË ROMAN

( Albina Idrizi, „Përsëri mars“ botoi SHB „Buzuku“, Prishtinë 2019 ) Shkruan: Sadik Kasniqi – Duke njohur Albina Idrizin, si njërën ndër poetet më mira në aktualitetin e letrave shqipe,…

KRAHËT E SHQIPES

 Lëvizja Krahët e Shqipes, e mbajti Kuvendin gjithëkombëtar shqiptar në Tiranë E përgatiti për botim: Isuf Bytyçi Duke e parë gjendjen e rëndë shoqërore, ekonomike, politike e kulturore, në shtetin…

VËSHTRIM PËR VEPRËN POETIKE MISIONI I HESHTUR TË DIAR STATOVCIT

Shkruan: Ma . Sc. Fatmir HALIMI – Krijuesi i ri, por i talentuar Diar Statovci me këtë fillim vit para lexuesve tanë po paraqitet me veprën e tij të parë Misioni i…

TAKIMI I ME KOORDINATORI NACIONAL PËR KULTURË, RINI DHE SPORT NË QEVERINË E REPUBLIKËS SË KOSOVËS, REXHEP HOTI

Shkruan: Mustafë Krasniqi Lidhja e Arsimtarëve dhe e Prindërve Shqiptarë në Bavari (LAPSH), në prani të mësimdhënësve, Këshillave të Prindërve dhe të Koordinatorit Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në…

ESHTRIM PËR POEMËN “LULET E LATIT” TË POETIT MURAT GASHI

shkruan: Ma. Sc. Fatmir HALIMI – Poeti e shkrimtari i talentuar Murat Gashi, pas gjashtë librave në gjini dhe zhanre të ndryshme të letërsisë, me këtë fillim vit para lexuesve…

Mynih: Dy filma shqiptarë u shfaqën para publikut shqiptar dhe gjerman

Filmat shqiptarë po gjejnë shtrirje edhe jashtë kufijve, disa prej tyre edhe po konkurrojnë në çmimet më prestigjioze ‘Oscar’. Filmat shqiptar “Çlirim” dhe “Kthimi” të regjisorëve Burim Haliti dhe Kastriot…

Manifestimi letrar, në Mynih

 Klubit Letrar «Martin Camaj» Mynih, në bashkëpunim me  SHKSH «Shqiponjat e Bayernit» do të mbajnë orë letrare, ku dhe do të ketë promovime librash, për nder të ditës së Pavarësisë…

TAKIMI I KRYESISË SË LAPSH-IT NË BAVARI, ME BKSA “SHQIPONJA NË ROSEHEIM

 Shkruan: Mustafë Krasniqi – Në  Rosenheim, më 17.01.2020, kryesia e LAPSH-it në Bavari mbajti një takim pune me përfaqësuesit e Shoqatës BKSA „Shqiponja“, ku u trajtuan tema të ndjeshme, që…

Jusuf Gërvalla, Kadri Zeka dhe Bardhosh Gërvalla, yje të pashuar

Shkruan: Ramadan Pllana – Kosova nuk ka nevojë për disa zëra të ngritur, por ka nevojë për një zë të fuqishëm. (Jusuf Gërvalla)U mbush një çerek shekulli nga vrasja mizore…

Çerçiz Topulli

INë mesin e personaliteteve meritore shqiptare, të shquara për kontributin që kanë dhënë në çlirimin e trojeve të Shqipërisë nga pushtimi turk por edhe ruajtjen e territoreve shqiptare, të cilat…

GJILANI NDERON HEROIN XHEVAT QERIMI

Shkruan: Ismet Sylejmani –Kryetari i Komunës së Gjilanit i nderuari Lutfi Haziri, shok aktiviteti patriotiko-atdhetar, për liri, pavarësi e demokraci i Heroit Xhevat Qerimi, konform kompetencave që ia jep pozita e…