GRYKA E RUGOVËS – NGA GRYKAT MË TË BUKURA TË EVROPËS

Nga Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (CLXI) Gryka e Rugovës është një kanion i gjatë në Alpet Shqiptare, i krijuar nga lumi Lumbardh i Pejës. Fillon 2 – 3 km…

Dhembja është njerëzore

Hasan Qyqalla & Mustafë Krasniqi, ”Legjenda e dhembjes së heshtur”, monografi, botoi “Shoqata e të Burgosurve Politikë të Kosovës”, Prishtinë 2017, ISBN: 978-9951-497-74-9 (Familja Salihaj: Evokime, përjetime, burgosje, gjakime –…

Manastiri i Bigurit – Reka dhe tempulli fetar i përvetësuar dhe i sllavizuar

Nga Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (CLIX) Reka e Epërme është një nënkrahinë gjeografike autentike shqiptare, që ndodhet në komunat Mavrovë, Rostushë dhe Gostivar, ku jetojnë shqiptarët e fesë myslimane…

30 vjetori i mbajtjes së Mbledhjes së III të Përgjithshme të LPRK

Nga Ramadan Avdiu Fjalim i mbajtur në Institutin e Historisë, në Akademinë e organizuar me rastin e 30 vjetorit të mbajtjes së Mbledhjes së III të Përgjithshme të LPRK-së, mbajtur…

Shtegtime nëpër Atdhe – Vau i Dejës – qyteti i ndërtuar mbi qytetin e zhdukur mesjetar

Vau i Dejës – qyteti i ndërtuar mbi qytetin e zhdukur mesjetar Nga Berat Luzha Qyteza e sotme Vau i Dejës është qyteti i dikurshëm mesjetar i zhdukur i Dejës…

Shtegtime nëpër Atdhe (CL) – Kastrioti – Qyteza që ndriçon Kosovën e vet rri në terr

Nga Berat Luzha Kastrioti, respektivisht Obiliqi, është qytezë industriale dhe qendër komunale e 20 vendbanimeve. Realisht është një paralagje e kryeqytetit, vetëm 10 km larg. Shtrihet në një fushë të…

Shtegtime nëpër Atdhe

Zogaj – fshati turistik i peshkatarëve Nga Berat Luzha Zogaj është një fshat i vogël në perëndim të qytetit të Shkodrës, në bregun e liqenit të Shkodrës dhe në këmbët…

Fishta – Fshati i Gjergj Fishtës dhe i “Mrizit të Zanave”

Shtegtime nëpër Atdhe (CXXXVI) ” Shkruan: Berat Luzha – Fshati Fishtë ndodhet në një peizazh shumë të bukur në krahinën e Zadrimes, Bashkia e Lezhës. Përshkohet nga rruga Lezhë –…

Shtegtime nëpër Atdhe (CXXVII) – Ishmi – fshati i lashtë ku pushon Ibrahim Kodra

Nga Berat Luzha – Ishmi është qendër dhe Njësi Administrative e 10 fshatrave në kuadër të Bashkisë, të Rrethit dhe të Qarkut të Durrësit. Nën administrimin e saj Ishmi e…

Shtegtime nëpër Atdhe (CXIX)

VËRTOKU – FSHATI I VARDARIT, I TROFTËS DHE I HIDROCENTRALIT Shkruan: Berat Luzha – Fshati i vogël Vërtok ndodhet në shpatijet e maleve të Sharrit, në Pollogun e Epërm, në…

VALBONA – NJË MREKULLI MES MALEVE ME KRESHTA TË LARTA

Shtegtime nëpër Atdhe Shkruan: Berat Luzha – Fshati Valbonë, lumi Valbonë, lugina e Valbonës, Parku Kombëtar i Valbonës, Ujëvara e Valbonës, trofta pikaloshe e Valbonës, Qafa e Valbonës, vajzat e…

Shtegtime nëpër Atdhe (CXII) – Bajram Curri – qyteti alpin i Malësisë së Gjakovës me emrin e Tribunit Kombëtar

Shkruan: Berat Luzha – Qyteti i ri alpin i Bajram Currit është qendër e bashkisë dhe e rrethit të Tropojës. Shtrihet në gropën e Tropojës, nën hijen e majës së…

Liria nuk do të vinte dhe nuk do të fitohej kurrë pa gjakun e bijëve tanë.

(Libri “Legjenda e dhembjes së heshtur”, nga Hasan Qyqalla e Mustafë Krasniqi, botim i Shoqatës së të Burgosurve Politikë të Kosovës, Prishtinë, 2018) Shkruan: Berat Luzha Treva gjeografike, që sot…

“Mashtrimi i madh”

“Mashtrimi i madh”, a ishte Shtabi i Përgjithshëm një “organizatë e strukturuar kriminale” dhe kërcënimi ndaj Serbisë nëse publikohej lista e krimeve kundër shqiptarëve në Kosovë Shkruan: Bedri Islami Ditën e…

PLAVA – QYTETI I TJETËRSUAR SHQIPTAR

Nga Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe Qyteti i Plavës me rreth 7000 banorë shqiptarë, boshnjakë, malazezë, është njëra nga qendrat komunale të Malit të Zi. Ndodhet në brigjet e Liqenit…

LIBRI “PRINCI NË HIJE”, PËRPJEKJE E PARË PËR ZBARDHJEN E JETËS DHE VEPRËS SË IDRIZ GËRVALLËS

Shkruan: Berat Luzha Të shkruash për një veprimtar kombëtar, siç është Idriz Gërvalla, nuk është lehtë. Duhet punë e madhe dhe përkushtim i veçantë, duhet mund e kohë të mblidhen…

SHTEGTIME NËPËR ATDHE

OHRI – QYTETI I NDRITUR ME HISTORI TË TJETËRSUAR Nga: Berat Luzha – Ohri është njëri nga qytetet më të mëdha, më të vjetra e më të vizituara në Republikën…

Kur duhej të reagonim, heshtëm dhe injoruam

KËRKOVA TË NGRITEJ PADI NË KUVENDIN E KOSOVËS KUNDËR KARLA DEL PONTES Nga Berat Luzha – Menjëherë pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës, është botuar, më 3 prill 2008, libri…

VOSKOPOJA – QYTETI MESJETAR TRI HERË I DJEGUR, SOT FSHAT TURISTIK

Nga Berat Luzha Kemi lexuar, kemi dëgjuar e kemi mësuar në shkollë për qytetin mesjetar të Voskopojës, po pak kush e ka vizituar për ta njohur për së afërmi. Ndodhet…

Shtegtime nëpër Atdhe (XLIX)

Nga Berat Luzha ERSEKA – QYTETI I KAPLUAR NGA SKAMJA Kolonja është një krahinë, si një pllajë fizike – gjeografike në juglindje të Shqipërisë, në lartësinë mbidetare 1100 m. Ndodhet…