Shtegtime nëpër Atdhe (CXIX)

VËRTOKU – FSHATI I VARDARIT, I TROFTËS DHE I HIDROCENTRALIT Shkruan: Berat Luzha – Fshati i vogël Vërtok ndodhet në shpatijet e maleve të Sharrit, në Pollogun e Epërm, në…

VALBONA – NJË MREKULLI MES MALEVE ME KRESHTA TË LARTA

Shtegtime nëpër Atdhe Shkruan: Berat Luzha – Fshati Valbonë, lumi Valbonë, lugina e Valbonës, Parku Kombëtar i Valbonës, Ujëvara e Valbonës, trofta pikaloshe e Valbonës, Qafa e Valbonës, vajzat e…

Shtegtime nëpër Atdhe (CXII) – Bajram Curri – qyteti alpin i Malësisë së Gjakovës me emrin e Tribunit Kombëtar

Shkruan: Berat Luzha – Qyteti i ri alpin i Bajram Currit është qendër e bashkisë dhe e rrethit të Tropojës. Shtrihet në gropën e Tropojës, nën hijen e majës së…

Liria nuk do të vinte dhe nuk do të fitohej kurrë pa gjakun e bijëve tanë.

(Libri “Legjenda e dhembjes së heshtur”, nga Hasan Qyqalla e Mustafë Krasniqi, botim i Shoqatës së të Burgosurve Politikë të Kosovës, Prishtinë, 2018) Shkruan: Berat Luzha Treva gjeografike, që sot…

“Mashtrimi i madh”

“Mashtrimi i madh”, a ishte Shtabi i Përgjithshëm një “organizatë e strukturuar kriminale” dhe kërcënimi ndaj Serbisë nëse publikohej lista e krimeve kundër shqiptarëve në Kosovë Shkruan: Bedri Islami Ditën e…

PLAVA – QYTETI I TJETËRSUAR SHQIPTAR

Nga Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe Qyteti i Plavës me rreth 7000 banorë shqiptarë, boshnjakë, malazezë, është njëra nga qendrat komunale të Malit të Zi. Ndodhet në brigjet e Liqenit…

LIBRI “PRINCI NË HIJE”, PËRPJEKJE E PARË PËR ZBARDHJEN E JETËS DHE VEPRËS SË IDRIZ GËRVALLËS

Shkruan: Berat Luzha Të shkruash për një veprimtar kombëtar, siç është Idriz Gërvalla, nuk është lehtë. Duhet punë e madhe dhe përkushtim i veçantë, duhet mund e kohë të mblidhen…

SHTEGTIME NËPËR ATDHE

OHRI – QYTETI I NDRITUR ME HISTORI TË TJETËRSUAR Nga: Berat Luzha – Ohri është njëri nga qytetet më të mëdha, më të vjetra e më të vizituara në Republikën…

Kur duhej të reagonim, heshtëm dhe injoruam

KËRKOVA TË NGRITEJ PADI NË KUVENDIN E KOSOVËS KUNDËR KARLA DEL PONTES Nga Berat Luzha – Menjëherë pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës, është botuar, më 3 prill 2008, libri…

VOSKOPOJA – QYTETI MESJETAR TRI HERË I DJEGUR, SOT FSHAT TURISTIK

Nga Berat Luzha Kemi lexuar, kemi dëgjuar e kemi mësuar në shkollë për qytetin mesjetar të Voskopojës, po pak kush e ka vizituar për ta njohur për së afërmi. Ndodhet…

Shtegtime nëpër Atdhe (XLIX)

Nga Berat Luzha ERSEKA – QYTETI I KAPLUAR NGA SKAMJA Kolonja është një krahinë, si një pllajë fizike – gjeografike në juglindje të Shqipërisë, në lartësinë mbidetare 1100 m. Ndodhet…

Kontakt

FAQJA URA E BASHKUAR Redaktor i përgjithshëmMustafë Krasniqiemaili: infouraebashkuar@gmail.com Redaktor gjuhësorIsuf Bytyçibytyci.i@outlook.de Faqja www.uraebashkuar.com menaxhohet nga redaksia e saj, ku dhe fton të gjithë ata që duan të kontribuojnë për…

Shtegtime nëpër Atdhe (XXXIX)

Shkruan: Berat Luzha ORIKUMI – QYTET I VEÇANTË I HISTORISË DHE TURIZMIT Orikumi është një qytet – bashki në fundin e gjirit të Vlorës, nën këmbët e siujdhesës dhe të…

Pranvera Shqiptare ‘81

I Shkruan: Berat Luzha – Pranvera po vinte me hape të mbarë. Po ikte dimri i madh, dimri i heshtur i robërisë së gjatë. Zogjtë e zbusnin paksa atë heshtje,…

VUTHAJ – FSHATI QË E RUAJTI ME FANATIZËM IDENTITETIN KOMBËTAR

Shkruan:Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (XXVII) Vuthaj është fshat i komunës së Gucisë, që ndodhet në zemër të Alpeve Shqiptare, tash në Mal të Zi. Është fshat dhe trevë etnike…

Liria nuk do të vinte dhe nuk do të fitohej kurrë pa gjakun e bijve tanë

Shkruan: Berat Luzha (Libri “Legjenda e dhembjes së heshtur”, nga Hasan Qyqalla e Mustafë Krasniqi, botim i Shoqatës së të Burgosurve Politikë të Kosovës, Prishtinë, 2018) Treva gjeografike, që sot…

Poet i madh revolucionar

Shkruan: Berat Luzha: Migjeni është njëri ndër shkrimtarët kombëtar, i cili me krijimtarinë e tij letrare – artistike ka tërhequr vëmendjen e lexuesve dhe ka zgjuar kureshtjen për njohjen gjithnjë…

TIVARI ËSHTË VARRI MË I MADH MASIV I SHQIPTARËVE

Shkruan: Berat Luzha -Ishte viti i madh 1945. Lufta Nacionalçlirimtare apo Lufta e Dytë Botërore sapo kishte përfunduar edhe në Kosovë. Populli shqiptar, i gjendur dhe i rivendosur pa dëshirën…

POEZI

Ti gjoksin furtunave ua ke vënë Kur rrebeshet nxinin në Kosovë,Kur bubullima dëgjohej anembanë,Dhe tokës së bekuar i vinte rënd,Ti gjoksin furtunave ua ke vënë Tufë poezi nga Hasan Qyqalla…