Serbët e mashtrojnë botën, akademitë tona heshtin

Shkruan: Fahri XHARRA

Në vend se Akademitë tona të na japin ndonjë shpjegim se nga rrjedhe emri serb, neve na duhet që shfletojmë faqe e faqe serbe që të nxjerrim një të vërtetë dhe t`iu përplasim në fytyrë “ serbëve” që as vet nuk e dinë se nga erdhën dhe se kush janë.
Një popull që u pranua nga Europa pas 1830-tës si komb i cili nuk kishte as flamur e as veshjet të tyre kombëtare ia mbushin mendjen botës me rrenat e tyre e duke e vjedhur lashtësinë tonë se ata janë “parët e kontinentit europian “. Ne heshtim.
Dikur kishim gojë por nuk dinim asgjë, tani që kemi gojë dhe dije nuk flasim. Një është e sigurt që vetëm individët me nismën e tyre ballafaqohen çdo ditë e më shumë me sajesat serbe. Akademitë tona heshtin.
Çudi, për zotin çudi e madhe se sa shumë, ende e kemi frikën në palcë nga ata që mbytën, dëbuan dhe i morën tokat tona. Jo populli por politikanët, e akademikët nuk guxojnë të flasin nga politikanët e sotëm; qoftë në Kosovë apo në Shqipëri. Për ata të Maqedonisë as mos të flasin, sepse ata kanë shkalluar gati tërësisht.
A ju ka shkua ndërmend ndonjë herë se nga rrjedhë emri serb?

Ja pra, pse Car Dushan Nemana e ka thënë se fjala serb do të thotë ortodoks ( serb. pravosalavac ), sepse ai ishte tribal, dhe atë kohë nuk kishte serb, përveç një grusht sllavësh rus të ardhur nga Greqia.

Si të kishte serb në shekujt 12-13 kur Vaso èubriloviqi shkruan se me 1830 nuk kishte më shumë se 50 000-60 000 serbë . Por edhe kjo shifër është me pikëpyetje të madhe.

Kjo nuk është përmendur kurrë, serbët dhe akademitë e dinë por duke e mbrojtuur kombin e pa qenë serb e me këta edhe shqiptarët ortodoks të familjes Nemani, nuk është guxuar të përmendet e vërteta.
Kush lexon më shumë i kanë parë harta e e shtrirjes së Serbisë gjatë shekujveve dhe para shekujve, dhe ata mbi tokat shqiptare,
Në “https://faktograf.hr/2020/01/15/ne-ova-karta-ne-sadrzi-istinu-koju-srbija-pokusava-sakriti/ shkruan : Në rrjetet sociale qarkullon harta e Serbisë në kufijtë e vitit 1878. “ Serbia së pari u pranua në vitin 1878 në kufinjt që i shihni në hartë, në të cilën nuk është As Vojvodina, as Sagjaku e as Kosova. Rrenacakët dhe krijuesit e miteve, rrenat e të cilëve nuk mësohen edhe në shkolla. SERBET DUHET RRAHUR ME TE VERETEN ! Institutet tona pafytyrësish heshtin.

Në portalin akademik serb me titull “O poreklu imena “”” SRBIN””lexoj nga rrjedhë emri serb:” Historia ni serb Jovan Rajiç (1794 ), nga burimet e vjetra, emri serb është i origjinës nga Sabirët Hun”
(Srpski istoricar Jovan Rajic u “Istoriji Srba” (1794), iz starih izvora, izvodi poreklo Srba od Hunskih Sabira. Drugi izvori to izvode iz Srbata – Sarmata, a takodje i od reke Serbice (izmedju Eufrata i Tigra, Mesopotamija, danasnji Iraq). Neki autori ime Srba izvode iz reci Sobranie (zbor, sabor) i slicno, a neki ga prostorno vezuju za Sibiriju, jednu od nasih prapostojbina. Ceski istoricar Pavel Safarik vezuje srpsko ime za reci Sjarbin, Serb, Serbin, Sibrin, sto su sve oblici znacenja roda, naroda, a sto ima isto znacenje sa latinskom reci “gens” i “natio” ili indijskom reci Serim, sto znaci narod iste krvi.http://www2.filg.uj.edu.pl/~wwwip/postjugo/texts_display.php?id=436

Serbët, një popull i sajuar; pa traditë kombëtare, pa fe të veten pa veshje kombëtare, pa flamur kombëtar, pa tokë të veten le që na vrasin dhe terrorizojnë por na vjedhin e dhe historinë
Së pari Kapuçi serb (shajkaqa)i krijuar nga Austria në fillim të shek 18-të, automatikisht iu jep të drejtën edhe vet atyre të dinë se që nga cila kohë Shajkaq u ba kapuç nacional serb ,
“КАКО ЈЕ ШАЈКАЧА ПОСТАЛА СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ СИМБОЛ” Si i bë shajkaqa simbol nacional serb (https://petrovgrad.org/istorija-srp/kako-je-sajkaca-postala-srpski-nacionalni-simbol/ (Како се догодило да војничка капа добије толико на значају и постане више од националног симбола? Да бисмо покушали да одговоримо на то питање потребно је вратити се на почетак, а то је када причамо о шајкачи 19. век јер се тада она први пут појављује.) Si ndodhi që kapuçi ushtarak serb të bëhet simbol nacional.
Ata shpjegojnë : “ Shajkaqa, pra kapuçi për ushtarë e ka formë e kufitarëve ( këtë iu dha Austria fxh ), u legalizua në vitin 1870.. pra ky kapuç shumë shpejtë u bë edhe kapuç fshataresh dhe më vonë edhe obligim. Por në atë kohë lindën për ta edhe pantallonat, deri në gjunjë.

Deri kur serbët e kanë përdorur fesin lexoni https://www.telegraf.rs/vesti/939364-srbi-nosili-fes-pre-turaka-pa-kupili-sajkace-od-austrougara
Serbët e paskan përdorur si kapuç, fesin para turqve –osman kurse shajkaqa nga austriakët (Marrë nga portali “NJËKOMB”).