PERANDORIA BIZANTINE: ORIGJINA, KULTURA DHE EKONOMIA

Perandoria Bizantine ose Perandoria Romake Lindore, ishte një nga tre qendrat e pushtetit gjatë gjithë Mesjetës. Ajo lindi pas ndarjes së Perandorisë Romake, në vitin 395. Pjesa perëndimore mbeti, shumë…

Vrasja e Haxhi Zekës nga Serbia me dorën e Adem Zajmit

Haxhi Zeka ka qenë një ndër organizatorët e Besëlidhjes Shqiptare të Prizrenit dhe përkrahës i krahut autonomist të saj, drejtues i degës së Pejës në Lidhje, ku u shqua si…

Sulejman Vokshi( 1815 – 1890) ishte ndër personalitetet më të shquar të Lidhjes së Prizrenit

Sulejman Vokshi( 1815 – 1890) ishte ndër personalitetet më të  shquar të Lidhjes së Prizrenit dhe Hero i Popullit në Kosovë. Lindi në Gjakovë në një familje me tradita kombëtare…

ARBËRIA E VOGËL E AZEM GALICËS – BËRTHAMA E SHTETËSISË SË KOSOVËS

Nga Bedri TAHIRI Rikujtesë me shkas (Në vend të reagimit): AZEM E SHOTË GALICA (Dymbëdhjetë vjet të pandarë në lufta e në beteja! Fati sikur ua ktheu shpinën! Trupat e…

Shqiptarët në betejën e Kosovës

akademik kristo frashëri foto – BingImages Nga Akademik Kristo Frashëri Për popujt e Gadishullit Ballkanik ngjarja më tronditëse dhe më vendimtare e shek XIV ishte beteja e Kosovës. Aty në…

Monarkia (principata) serbe ishte krijuar në tokën arbërore

Shkruan: Gjokë Dabaj 1. Qeveria e shtetit së Serbisë, me sa di unë, kur merr detyrën për të qeverisur, betohet mbi shkrimin e shenjtë të kishës pravosllave serbe. Nuk betohet…

LEGJENDAT DHE NDIKIMI I TYRE NË JETËN SOCIO-EKONOMIKE,RELIGJIOZE DHE GJEOGRAFIKE NË TROJET SHQIPTARE

PJESA E DYTË Nga ARGJIRA (ARI) UKIMERI – MA.SC. PEDAGOGE VARRI I ASHIKUT Në një fshat afër Tiranës, tregohet kjo legjendë: Ishte një djalë i ri që punonte si hyzmetqae,…

Avni Rrustemi dhe akti i tij heroik e historik për fatin e Shqipërisë politike

Shkruan: Mehmet Bislimi – Kushtrimi i krismave të kobures së Avniut, ishte kushtrim për bashkimin e të gjithë atyre burrave që përpiqen për çlirimin e trojeve shqiptare, njëkohësisht vërejtje për…

Gjergj Kastrioti-Skënderbeu diga e fortë kombëtare për t’i mbrojtur shqiptarët nga Lindja e nga Perëndimi

Shkruan: Ahmet Qeriqi Evropa kërkon nga ne që Gjergj Kastriotit, t’ ia heqim Skënderbeun, ndërsa Azia kërkon që Skënderbeut t’ ia heqim, Gjergj Kastriotin. Ne, shqiptarët që jemi edukuar në…

Haxhi Vehbi Dibra (1867 – 1937) I krishteri e myslimani janë vëllezër shqiptarë, të pandarë

Haxhi Vehbi Agolli (Dibra) lindi në Dibër të Madhe me 12 mars 1867, në familjen e nderuar të Agollëve, të njohur për veprimtari atdhetare. Mësimet fillestare dhe ato të mesme…

Beteja e Slivovës dhe e Shtimjes

Nga Sali Onuzi – Pasi Ushtria turke dhe flota ndërkombëtare ia dorëzuan qytetin shqiptar të Ulqinit, Malit të Zi (nëntor 1880), Lidhja e Prizrenit kaloi në një etapë tjetër më…

Dedë Gjo Luli (1840 – 1915)

Kryengritja antiosmane e Malësisë së Madhe Shkruan: Mehmet Bislimi Në vazhdën e kryengritjeve të shumta për çlirim e bashkim kombëtarë, pa dyshim së meriton të veçohet kryengritja e Malësisë së…

Odiseja e djalit të Skënderbeut, Gjon Kastriotit për shpëtimin e arbëreshëve

Mbas vdekjes së Skënderbeut, i biri i tij, Gjoni, u çua e ndau në një anë gratë, fëmijtë e burrat e vjetër që nuk ishin të zott për armë; bashkoi,…

Pranvera kryengritëse shqiptare

Shkruan: Prof. dr. Hysen Matoshi – Pranvera shqiptare e vitit 1981 është vlerësuar me kute të ndryshme shkencore, politike, ideologjike, shoqërore e kombëtare. Pavarësisht nga këndi i trajtimit, nga motivet,…

Gjergj Kastrioti-Skënderbeu diga e fortë kombëtare për t’i mbrojtur shqiptarët nga Lindja e nga Perëndimi

Shkruan: Ahmet Qeriqi – Evropa kërkon nga ne që Gjergj Kastriotit, t’ ia heqim Skënderbeun, ndërsa Azia kërkon që Skënderbeut t’ ia heqim, Gjergj Kastriotin. Ne, shqiptarët që jemi edukuar…

LIBËR QË LIDHET QARTËSISHT ME TË ARDHMEN DHE U PËRCILLET BREZAVE

Shkruan: Dr. në proces Nikollë Loka- studiues – Pas luftërave të vazhdueshme të shqiptarëve të Kosovës që kanë imponuar zhvendosje popullsie, vrasje, zhvillime të dhunëshme, më në fund erdhi liria,…

ME RASTIN E PËRVJETORIT TË 62-TË, TË DEMONSTRTAVE TË PARA NË TETOVË PËR PËRDORIM TË FLAMURIT KOMBËTAR

RRËFIM Si e shpalosën flamurin kombëtar vendasit e mi në demonstratat e 22 dhe 23 dhjetor 1968 Shkruan: ISMAIL ALIU – Ishte viti 1968, atëherë isha nxënës i shkollës fillore…

Prof. dr. Valter Memisha: “Kongresi i Manastirit, ngjarje përcaktuese në rrugëtimin shqiptar “Një komb-një gjuhë”.

(Fjalë e mbajtur më, 22 nëntor 2017, në Manastir, në Konferencën kushtuar Kongresit, 1908). Historia e një gjuhe është historia e popullit që e flet, shkruan patriarku i shqipes, Eqrem…

OBJEKTET FETARE NË PRIZREN (Pjesa e dytë)

KISHA E SHËN SPASIT (SPASI SHËLBUES APO SHËN SHPETIMTARI) Kisha e Shën Spasit (Shën Shpëtimtari), u ndërtua në vitet 1333-135. Gjindet në pjesën juglindore të Lagjes së Nënkalasë së Prizrenit.…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA (IX)

(IX) Nga Brahim Ibish AVDYLI – E kemi vërejtur nga të gjitha studimet e bëra se hipoteza e shkencës për gjuhët indo-evropiane është e pavërtetë, as ardhja e indianëve në…