NESIP KAÇI: SALI VRANISHTI, MONUMENT I ATDHETARISË DHE I TRIMËRISË LABE I

Fejtonoi NGA NESIP KAÇI Sali Vranishti,  lindi në fshatin Vranisht të Vlorës,  më 20 mars të vitit 1880. I ati I tij Murat Mamani  nga mëhalla Gjokaj kishte marrë pjesë…

MARTINAJ – FSHATI I PROVOKUAR NGA KISHA SERBE NË MAL TË ZI

Shtegtime nëpër Atdhe (CCLVI) Nga Berat Luzha Fshati Martinaj (sll. Martinoviqi, dikur i njohur me emrin Trepça), është ndër vendbanimet më të vjetra e më të mëdha shqiptare të krahinës…

MALËSIA E MADHE – KRAHINA ME NJË LUMË DHE NË DY SHTETE

Nga Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (CCLIV) Malësia e Madhe ose Malësia e Mbishkodrës është njëra ndër krahinat më të mëdha gjeografike në hapësirën etnike shqiptare. Territori i saj shtrihet…

Shqipëria e Katër Vilajeteve, ka qenë dhe do të mbetet Shqipëria e Madhe, etnike dhe historike II

Nga Ahmet Qeriqi hqipëria e Madhe, ajo e Katër Vilajeteve një ditë do të bëhet realitet Ata historianë apo analistë që e njohin mirë historinë e Serbisë dhe përgjithësisht historinë…

Shqipëria e Katër Vilajeteve, ka qenë dhe do të mbetet Shqipëria e Madhe, etnike dhe historike I

Nga Ahmet Qeriqi Shqipëria e Katër Vilajeteve, ka qenë dhe do të mbetet Shqipëria historike, Shqipëria ( e pushtuar) e kohës së Perandorisë Osmane, ku shqiptarët edhe pse nën flamurin…

DINOSHA – FSHATI I GJYTEZËS DHE I DRURIT PREJ NGA BURON UJI

Nga Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (CCLIII) Rreth 5 km nga Tuzi dhe 7 km nga Podgorica ndodhet fshati shqiptar, Dinosha, që është fshati më i madh i komunës së…

SUKUBINA – FSHATI NË KUFI QË PRET E PËRCJELLË SHQIPTARË

Shtegtime nëpër Atdhe (CCIL) Nga Berat Luzha Sapo të kalohet vendkalimi kufitar i Muriqanit, ndodhemi në Sukubinën shqiptare në Mal të Zi. Fshati kufitar i Sukubinës në krahinën e Anamalit…

SHIPKOVICA – FSHATI I VJETËR NË ZEMËR TË MALEVE TË SHARRIT

Shkruan Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (CCL) Në shpatet e Malit Sharr të Malësisë së Tetovës dhe të Parkut Kombëtar të Sharrit, në lartësinë mbidetare 820 – 1100 metra, 11…

ARTA – QYTETI I MBRETIT PIRRO DHE I DESPOTIT GJIN BUA SHPATA

Nga Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (CCXLV) Arta, e quajtur ndryshe edhe si Narta, është një qytet i vjetër i Çamërisë apo pjesë e rajonit të Epirit, që shtrihet në…

PREVEZA – QYTETI MË JUGOR I TRUNGUT ETNIK, ATY KU LUFTONTE MBRETI PIRRO

Nga Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (CCXLVI)  Ndjenjë e veçantë, shqetësim e pikëllim të vjen përnjëherë kur shkelë për herë të parë në Çamëri, në vendin ku dhunshëm është shuar…

JANINA – QYTETI LEGJENDAR I ALI PASHËS

Nga Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (CCXLIV)    Kam pas dëshirë të flaktë ta vizitoja qytetin e Janinës dhe krahinën e Çamërisë. Më në fund, me ndihmën dhe shoqërimin e…

Përpjekjet për ta paraqitur dialektin e gegërishtes të viktimizuar nga regjimi socialist i kohës, janë anakronike e antikombëtare II

Shkruan: Ahmet Qeriqi Duhet të shfletohen studimet e  të Madhit, Aristidh Kola për të parë dhe për të u bindur me gjuhën e fakteve se greqishtja e sotme nuk bën…

Bedri Halimi: “Misioni B” i Jusuf Buxhovit përmes të ashtuquajturit roman “Dosja B” IV

Vijon Shkruan: Bedri Halimi Akuzat e Titos për udhëheqësit e Kosovës Kur është fjala për kuadrot shqiptare të Kosovës, Tito edhe pse i shfrytëzonte të gjithë, kishte mendim negativ për…

“Misioni B” i Jusuf Buxhovit përmes të ashtuquajturit roman “Dosja B” III

vijon… Shkruan: Bedri Halimi Disa të dhëna për antishqiptarizmin e Titos Pasi në këtë pamflet, Buxhovi, bën lavdërimin e periudhës së titizmit, duke e arsyetuar pothuaj çdo gjë, madje për…

“MISIONI B” I JUSUF BUXHOVIT PËRMES TË ASHTUQUAJTURIT ROMAN “DOSJA B” (2) 

vijon: Shkruan: Bedri Halimi Dalja e serishme e Buxhovit në opinion publik   Jusuf Buxhovi, më 22 janar 2014 doli për ta shpëlarë veten edhe në planin mediatik, në vazhdën e…

“Misioni B” i Jusuf Buxhovit përmes të ashtuquajturit roman “Dosja B” I

Shkruan: Bedri HalimiZhvlerësimet kombëtare dhe falsifikimet historike nga Jusuf Buxhovi përmes një pamfleti politik (1)Në vend të prologut: Disa deklarime për BuxhovinPjesë nga Intervista me veprimtarin dhe ish-të burgosurin politik…

Berat Luzha: ZVEÇANI – KOMUNA E KOSOVËS QË NUK E NJEH REPUBLIKËN E KOSOVËS

Shtegtime nëpër Atdhe (CCXIII) Në pjesën veriore të Kosovës, vetëm 3 km larg Mitrovicës, në brigjet e lumit Ibër ndodhet qyteza e Zveçanit. Kjo qytezë është qendër e komunës, që…

Suliotët, raca kryengritëse shqiptare më e njohura e shekullit 19-të, tashmë e asimiluar dhe e tretur II

Nga Ahmet Qeriqi Suliotët, (greqisht, Souliótes) kanë qenë një entitet shqipfolës ortodoks nga krahina e Sulit, sot në Epir të Greqisë. Është shumë i njohur fakti se ata hynë në…

Kush ishin suliotët e famshëm trima e guximtarë, që nuk janë më shqiptarë, por grekë e “krenarë” I

Nga Ahmet Qeriqi Kush ishin suliotët dhe sa e njohim historinë e tyre,  rrugëtimin e Kalvarit më tragjik, që njeh jo vetëm Evropa – Suliotët shqiptarë, çamë, arvanitas të greqizuar…

MAQELLARA – QYTEZA QË DON TË BËHET BASHKI

Nga Berat Luzha Shtegtime nëpër Atdhe (CXCIV) Mes dy qyteteve dibrane, Dibrës së Madhe (R. e Maqedonisë V.) dhe Dibrës së Vogël (Peshkopisë, R. e Shqipërisë), në anën e djathtë…