Toponimet dhe emrat si pjesë e identitetit dhe lidhjeve me kulturën shqiptare

Skkruan: Enela Markaj – Mësimdhënia e gjuhës amtare në Diasporë ka qenë dhe mbetet një ndër sfidat kryesore të Diasporës duke vënë në lëvizje dhe bashkëpunim aktorë dhe faktorë në…

Kujtohet Adem Demaçi, “arkitekti i pavarësisë, i dha energjinë rezistencës, fuqinë UÇK-së”

Më rastin e datëlindjes së veprimtarit të ndjerë Adem Demaçi, Këshilli Organizativ “Pranvera Shqiptare 81”, dhe ish-të burgosurit politikë kanë vendosur lule dhe kanë bërë nderime  të varri i Demaçit.…

Ndikimi i Personalitetit të Adem Demaçit dhe LRBSH-së në organizimin klandestin të rezistencës antipushtuese.

Shkruan: Ramadan Avdiu Iluzioneve se pas përfundimit të luftës së dytë botërore gjendja politike dhe kushtet socioekonomike për popullin shqiptarë në ish-Jugosllavi, do të ndryshojnë rrënjësisht, iu erdhi fundi ende…

Nistoret “ngatërrestare” të gjuhës shqipe

RREGULLA Nistoret “ngatërrestare” të gjuhës shqipeNa ndodh shumë herë që, teksa shkruajmë një fjalë që fillon me këto nistore, mendohemi për pak çaste se cila është forma e saktë e…

Arsimimi i të rriturve dhe kurset kundër analfabetizmit në Komunën e Medvegjës – 1945-2000

Në fejtone do ta botojmë punimin „Arsimimi i të rriturve dhe kurset kundër analfabetizmit në Komunën e Medvegjës – 1945-2000“ Fejtoni i -I- Përmbajtja Hyrja1.1. Historiku i shkurtër i hulumtimit1.2.…

Edhe një shkollë tjetër, në gjuhën shqipe, u hap në Kantonin e Grabünden-it – Zvicër

Me angazhimin e madh e të vullnetshëm dhe në mbështetjen e Ambasadës së Republikës së Shqipërisë në Bernë, „Shkolla Shqipe“ në Zvicër, në rrugëtimin e saj të suksesshëm, ka hapur…

21 Shkurti – Dita Ndërkombëtare e Gjuhës Amtare!

Përmbi za që lshon bylbyli,gjuha shqipe m’shungullon;përmbi er‘ që jep zymbyli,pa da zemren ma ngushëllon.                               N. Mjedja                                           Në bazë të thënieve të dijetarëve shqiptarë dhe të huaj për gjuhën…

Mbi 40 fëmijë uruan në shqip Pavarësinë e Kosovës, nga Londra!

Shkruan: Anila Kadija, Londër  Shoqata Ardhmëria, në Londër, festoi Ditën e Pavarësisë së Kosovës, të shtunën, me 13 shkurt 2021. Një event i përmasës, si në formë po ashtu edhe…

Shqiptarët Preferojnë Europën/ Lënia E Shtetësisë, Shifrat Priten Në Rritje

Jo vetëm po largohen, por vazhdojnë të braktisin edhe shtetësinë. Për një pasaportë europiane rreth 3724 shqiptarë hoqën dorë nga shtetësia e vendit të tyre në 7 vitet e fundit.…

GËZUAR 17 SHKURTIN-PAVARËSINË E KOSOVËS!

Shqiptarë kudo që jeni, në emër të Këshillit Koordinues të Arsimtarëve në Diasporë ju urojmë Pavarësinë e Kosovës. Urime dhe Gëzuar, ditëlindjen e 13-të! – Kosova jonë e dashur!Dhe sot…

Diaspora, tekste të unifikuara mësimore për mësimdhënien e gjuhës dhe kulturës shqiptare

Një ditë pas zgjedhjeve në Kosovë, një ditë para ditës së Pavarësisë së Kosovës përmbushet një prej pikave më të rëndësishme të marrëveshjes së përbashkët mes Shqipërisë dhe Kosovës për…

Më 15 shkurt të vitit 1970 u themelua Universiteti i Prishtinës që sot e mban emrin “Hasan Prishtina”

Sot shënohet 51-vjetori i themelimit të Universitetit të Prishtinës “Hasan Prishtina”. Universiteti i Prishtinës është universiteti më i madh në Kosovë dhe njëri nga më të mëdhenjtë në rajon. Viteve…