Mihal Grameno, (1871-1931) publicist, shkrimtar intelektual dhe luftëtar i lirisë

Mihal Grameno Lindi në Korçë, në vitin 1871, në një familje atdhetare nga shtresa zejtare dhe tregtare. Ishte luftëtar dhe intelektual i shquar i Rilindjes sonë Kombëtare. Mësimet e para…

Manastiri ka qenë qytet i shqiptarëve, më pas është asimiluar..

Nga Marin Mema Nuk dua ti jap pergjigje (do u kushtoj vetem pak rradhe per korrektesi) kerrkujt aq me pak gazetes me te madhe ne Maqedoni “Dnevnik” qe serishmi edhe…

Kongresi i Manastirit, i vitit 1908 ishte Kongresi i unifikimit të një alfabeti të gjuhës shqipe

Nga uraebashkuar Kongresi i  Manastirit, Kongresi i unifikimit të një alfabeti të gjuhës shqipe  është tubimi i dijetareve shqiptarë më 14 nëntor  deri më 22 nëntor të vitit 1908 në…

Shqipëria e Katër Vilajeteve, ka qenë dhe do të mbetet Shqipëria e Madhe, etnike dhe historike I

Nga Ahmet Qeriqi Shqipëria e Katër Vilajeteve, ka qenë dhe do të mbetet Shqipëria historike, Shqipëria ( e pushtuar) e kohës së Perandorisë Osmane, ku shqiptarët edhe pse nën flamurin…

Shote Galica (1895-1927) rast unik, monumental, shembulli i luftës dhe i martirizimit për liri kombëtare

Nga Feride Papleka Më 1962, në kohën e Enver Hoxhës, për Shote Galicën u ngrit një lapidar në Fushë-Krujë, vepër e skulptorit, Kristaq Rama. Ai regjim e nderoi edhe me…

Përpjekjet serbe-jugosllave për shpërnguljen e popullsisë shqiptare

Bashkëpunëtorët ideologjikë të ko­munistëve jugosllavë, gjatë gjithë periudhës së luftës dhe në veçanti në përfundim të saj, në kohën e largimit të gjermanëve, filluan t’i akuzonin shqiptarët me ideologji komuniste…

Zymer Mehani: Personaliteti historik si personazh letrar në romanin “Mic Sokoli” të Sylejman Krasniqit

Hyrje Romani “Mic Sokoli”, i botuar më 1979, vetëm një vit pas përkujtimit të 100-vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, krijoi një tipologji të veçantë në letrat shqipe. Shkrimtari Sulejman…

Çeta e komitëve të Ramë Kozmaqit, fragment nga romani në dorëshkrim: Jani Çupi dhe Tal Shema

Shkruan: Ahmet Qeriqi Në kohën e Lidhjes Shqiptare të  Prizrenit, prej vitit 1878 e deri në vitin 1881, kishte ndodhur një kthesë me shumë rëndësi për jetën e shqiptarëve në…

SHTETI I PARË ‘GREK’ ISHTE THEMELUAR NGA SHQIPTARËT!

SHKRUAN: FATBARDHA DEMI Pashtriku.org, 12. 02. 2013 – (Kjo ndërtesë ballkanike mund të forcohet, vetëm me forcimin e Shqipërisë. – Ismail Qemali – mesazh dërguar Fuqive të Mëdha, Vlorë 1917)…

ARKITEKTURA NË ILIRI

Arkitektura në Iliri Banesa nga prehistoria deri në vitin 168 p.e.sonë – Arkitektura Sepulkrale – Arkitektura e kultit – Teatrot – Shëtitoret – Sporti dhe Stadiumet – Ndërtime Inxhinerike –…

Guximtar Labënishti: Fjala e mbajtur në Akdeminë për 40 – vjetorin e krijimit të LPK – së në Strugë

 Nga Guximtar Labënishti Është nder dhe përgjegjësi për mua të prezantoj para jush, por njëkohësisht edhe e vështirë që në pak minuta të gjenden fjalët e duhura për ngjarje të…

Roli dhe rëndësia e LPK-së në luftën për liri të popullit të pushtuar shqiptar nga Jugoserbia

Shkruan: Dervish Çadraku Shqiptarët edhe nga lufta e dytë botërore si shumë herë në historinë e tyre tragjike, dolën të zhgënjyer dhe pothuajse të pa përfillur. Në bashkëveprim si pjesë…

Kush vdes për popull lind për së dyti

KUSH VDES PËR POPULL LIND PËR SË DYTI Nga Kadri Rexhaj (Në 72-vjetorin e rënies heroike të Rifat Berishës dhe bashkëluftëtarëve të tij)Në ciklin e epikës popullore historike, në të…

144 vjet histori e padrejtë ndaj shqiptarëve prej Otto von Bizmarkut e deri te kancelari gjerman, Olaf Sholz

Nga Radio Kosova e Lirë 144 vjet më parë, në Kongresin e Berlinit, shqiptarët, jo vetëm që nuk ishin ftuar as ishin përfaqësuar si popull,  por Kancelari i parë i…

Ditëlindja e Skënderbeut

Dr. Emin Kabashi “Talenti strategjik i shkëlqyeshëm i Skënderbeut, gojëtaria entuziaste, e gjithë magjia që dilte nga personaliteti i tij, e vendosin atë denjësisht në anën e heronjve më të…

ALTERNATIVAT TONA PËR ZGJIDHJEN E ÇËSHTJES KOMBËTARE

Nga Hasan Ukëhaxha Hyrje Çereku i fundit të shekullit të nëntëmbëdhjetë ka hyrë në historinë europiane për dy arsye: E para, Perandoria Osmane, qysh e pat “diagnostifikuar” edhe Sami Frashëri…

KRYENGRITJA E MALËSISË SË MADHE E VITIT 1911

Gjatë kryengritjes së Malësisë së Madhe për udhëheqjen e luftës u formuan një grup ose këshill drejtues prej krerëve të krahinave përkatëse në krye të të cilave u vunë patriotët…

Cilat marrëveshje i kishin nënshkruar me Serbinë e Pashiqit, Ahmet Zogu, Esad Pashë Toptani, Ceno beg Kryeziu? I

Ky studim nuk po ribotohet me qëllim të demaskimit apo demonizmit të arritjes së ndonjë marrëveshjeje të Kosovës me Serbinë, sepse sot raportet shqiptare-serbe nuk janë si ato të kohës…

NGA ARBËN NË SHQIPTAR

Nga Eqrem Çabej, Revista “Shqipëria e re”, 1972 Shqiptarët janë një nga të pakët popuj të Europës, e mund të themi edhe të kontinenteve të tjera, te të cilët ekzistojnë…

Personalitete meritore shqiptare të anashkaluar nga tekstet shkollore të historisë së popullit shqiptar I

Shkruan: Ahmet Qeriq Tekstet e historisë sonë kombëtare kanë shumë zbrazëtira, paqartësi, interpretime të paverifikuara sa duhet, mungesë të theksuar edhe të metodologjisë shkencore, sidomos ndaj disa personaliteteve, të cilat…