Një cikël poezish nga poeti, filozofi i madh libanez, Khalil Gibran

Nga Khalil Gibran – Poezi VETËDIJE Dhe një burrë tha, «Na fol për vetëdijen»Ddhe ai u përgjigj, duke thënë:Zemrat tuaja sekretet e ditëve e netëve, në heshtje I dinëPor veshët…

SHKRIMTARI QË HAPËRON ME KOHËN

Nga Ma Sc. Fatmir HALIMI Parathënie për romanin “Etja për jetë” të autorit Murat V. Gashi, botuar këto ditë nga shtëpia botuese ProkultPress, Prishtinë Shkrimtari Murat V. Gashi, me romanin…

Në Vevey të Kantonit (VD) në Zvicër, shkolla shqipe hap dyert për nxënësit e mësimin plotësues në gjuhën shqipe

“Shkollës shqipe në Zvicër”, suksesshëm vazhdon misionin e saj për mësimin plotësues në gjuhën shqipe, që kësaj radhe ishte dita e Shkollës Shqipe në Vevey të Kantonit VD. „Shkolla Shqipe“…

Shtegtime nëpër Atdhe (CL) – Kastrioti – Qyteza që ndriçon Kosovën e vet rri në terr

Nga Berat Luzha Kastrioti, respektivisht Obiliqi, është qytezë industriale dhe qendër komunale e 20 vendbanimeve. Realisht është një paralagje e kryeqytetit, vetëm 10 km larg. Shtrihet në një fushë të…

GJUHA JONË

Nga Ndriçim Kulla “Historia që ka një farë rëndësie në jetën e një kombi”, shkruan Jahonnet, “nuk është historia që përbën tërësinë e së djeshmes, por ajo histori që është…

Karl Gega, gjeniu austriak me rrënjë shqiptare

Nga Hazir MEHMETI Që në nisjen e trenit nga Vjena për në qytetin e bukur të Grazit, çdo gjë e ndërtuar të kujtonte gjeniun me rrënjë shqiptare me pavdekësinë e…

ADIL FETAHU: GAZETA “DIELLI” PËR ÇAMËRINË, PARA 98 VJETËVE

Gazeta “Dielli” është gazetë me stazhin më të gjatë nga të gjitha gazetat e tjera në gjuhën shqipe. Botimi i saj nisi në shkurt të vitit 1909, në Boston. Fillimisht…

PERANDORIA BIZANTINE: ORIGJINA, KULTURA DHE EKONOMIA

Perandoria Bizantine ose Perandoria Romake Lindore, ishte një nga tre qendrat e pushtetit gjatë gjithë Mesjetës. Ajo lindi pas ndarjes së Perandorisë Romake, në vitin 395. Pjesa perëndimore mbeti, shumë…

Hapet shkolla shqipe edhe në Seebach të Kantonit të Cyrihut

Nga Isuf Ismaili Në këtë fillim tetori të vitit 2021, nxënësit e Shkollës Shqipe në Buchwiesen, të Seebachit, në Kanton e Cyrihut, filluan mësimet në gjuhën shqipe. Kjo ditë ishte…

Pretendime qesharake të Prokurorisë Speciale

Fitim Selimi Pretendime qesharake të Prokurorisë Speciale. Jo lehtë dikush më nxjerr nga përditshmëria e angazhimeve jetësore e profesionale, por zhvillimet e ngjashme marroqe si ato në Gjykatën Speciale ndaj…

Mbështetje për integrimin e vendeve të Ballkanit në Bashkimin Evropian nga Presidenti i Amerikës Joe Biden

Joe Biden,  Kryetari i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, ka shprehur mbështetjen e fortë për integrimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian. Për perspektiva evropiane dhe rajonit, të…

MIZORITË GREKE DHE GENOCIDI ÇAM

Tërheqja e ushtrive të shtetit osman nga Gadishulli Ballkanik, u bë zanafilla e viteve plot dhimbje të shpërnguljeve, dëbimeve, përdhunimeve, masakrave, mizorive dhe genocideve për popujt muslimanë ballkanas boshnjakë dhe…