6 shenja paralajmëruese që tregojnë se mëlçia juaj është plot me toksina

Mëlçia juaj është një nga organet më të rëndësishme të trupit dhe më punëtore. Ajo shërben si një pastrues i toksinave të integruara, ultra-efektive dhe është një master i 500 funksioneve të tjera të renditura në librat mjekësorë.

Më poshtë është një listë me këshilla që do ju ndihmojnë të kuptoni kur mëlçia juaj kërkon ndihmë.

6. Dhimbje në zonën e mëlçisë

Ndjenja e dhimbjes në pjesën e djathtë të barkut tuaj është një shenjë që mëlçia juaj mund të jetë në telashe. Zakonisht, është një dhimbje e shurdhër, por ndonjëherë bëhet mjaft intensive. Mos harroni se detyra e mëlçisë është të detoksifikojë dhe ndihmojë trupin të filtrojë mbeturinat, si dhe të ndihmojë trupin të tretë ushqimin në produkte ushqyese. Kur ajo preket nga një sëmundje, nuk arrin të funksionojë në mënyrë efikase, ajo fryhet, shkakton dhimbje dhe trupi dërgon shenjat e toksicitetit.

5. Enjtje e këmbëve

Kur e injoroni problemin, mëlçia juaj e dobët përpiqet të riparojë veten me koston e formimit të indeve mbresë. Sa më shumë ind mbresë të ketë, aq më e vështirë është të funksionojë mëlçia, e cila më në fund çon në hipertension portal. Kjo e fundit bën që lëngu të grumbullohet në këmbë (edemë). Lajmi i mirë është se ënjtja është pa dhimbje. Mund të prekë të dy këmbët. Efekti i gravitetit e bën ënjtjen më të dukshme në pjesën e poshtme të trupit.

4. Shtimi i peshës

Çdo vit, gjithnjë e më shumë njerëz mbajnë dieta të shëndetshme, por ata ende luftojnë me çështjet e peshës. Nëse përjetoni shtim në peshë që nuk duket se buron nga ngrënia e tepërt ose keqfunksionimi i hormoneve, duhet të diskutoni me mjekun tuaj për probleme të mundshme me mëlçinë.

3. Alergjitë

Shumë shpesh, alergjitë janë rezultat i një mëlçie të mbingarkuar dhe të ngadaltë. Kur ka shumë substanca që hyjnë në qarkullimin e gjakut, truri i njeh ato si alergjen dhe çliron antitrupa dhe kimikate (histamina, etj), të cilat shkaktojnë skuqje dhe kruajtje. Mëlçia e shëndetshme pastron në mënyrë të përsosur gjakun nga të gjitha molekulat e dëmshme dhe eliminon efektin që një alergjen potencial ka në trup.

2. Lëkura e verdhë dhe sytë e verdhë

Kur sytë ose lëkura e një personi zverdhen, shkenca e quan atë verdhëz. Verdhëza në vetvete nuk është një sëmundje por më tepër një simptomë e keqfunksionimeve të mundshme. Normalisht, verdhëza shfaqet kur një mëlçi e sëmurë bën që sistemi të grumbullojë shumë bilirubinë, një pigment i verdhë që formohet nga prishja e qelizave të kuqe të vdekura të gjakut në mëlçi.

1. Lodhje kronike

Sindroma e lodhjes kronike i ngjan gripit. Sipas përkufizimit, duhet të përjetoni simptomat për të paktën 6 muaj para se të diagnostikoheni me lodhje kronike. Mëlçia, në një masë të madhe, kontribuon në furnizimin me energji në trup. Ajo e kthen glukozën në glikogjen dhe e ruan atë për përdorim të mëvonshëm. Një mëlçi e shëndetshme derdh glukozë midis vakteve ose sa herë që ka nevojë për ushqim dhe energji. Mëlçia e sëmurë, vështirë se mund të prodhojë glukozë dhe ka shumë pak hapësirë ​​për ta ruajtur atë (Marë nga portali tvklan.al).