Historike/ Themelohet Lidhja e Mësuesve Shqiptarë në Mbretërinë e Bashkuar

Nga Anila Kadija

Për herë të parë, në historinë e mësimdhënies së gjuhës shqipe, në Mbretërinë e Bashkuar, krijohet Lidhja e Mësuesve Shqiptarë!

17 mars 2024, një datë e shënuar kjo në Londër, ku me iniciativën e disa shoqatave: “Ardhmëria”, “Gjurmët Ilirjane”, shoqata “Drenica”, “Shoqata Akademike Shqiptare”, “Nënë Tereza”, “Arbëria”, “Bright Eagles” si edhe me pjesëmarrjen e mësuesve shqiptarë që punojnë dhe bashkëpunojnë për përhapjen e gjuhës shqipe, mbrojtjen e kulturës shqiptare, u hodh hapi më i rëndësishëm i një lidhje profesionistësh e nivelit të lartë.

Organizimi u bë në zyrat e shoqatës “Ardhmëria” nën kujdesin e veçantë të kryetarit të kësaj shoqate z.Lutfi Vata dhe stafit të saj.
Procedura e diskutimit të statutit dhe zgjedhjet u zhvilluan në frymë meritokratike dhe me votimin e mbi 40 bashkëthemeluesëve të kësaj lidhjeje.
E pranishme për të vëzhguar punën dhe zgjedhjet ishte zëvendës ambasadorja znj. Almona Bajramaj, e cila përshëndeti lidhjen dhe përcolli mirënjohjen e shtetit shqiptar si përfaqësuese e lartë e tij në Mbretërinë e Bashkuar.

Pas diskutimeve, propozimeve, ideve u miratua dhe u votua statuti i Lidhjes së Mësuesve dhe u propozuan tre kandidatë për kryetar:
Znj. Ardjana Gjoni
Z.Lutfi Vata
Znj. Alda Çapia

Votimi nga 28 të pranishëm në sallën e mbledhjes, 14 online, gjithsej 42 themelues përcolli këto rezultate:

1. Kryetar z.Lutfi Vata
2. Nënkryetar znj. Ardjana Gjoni
3. Nënkryetar z. Abedin Bajraktari
4. Zëdhënëse znj. Anila Kadija

5. Sekretare znj. Adelina Hysenaj

6. Financiere Ornela Gjeta

Anëtarë

7. Alda Capja
8. Lindita Bazina
9. Najada Fani
10. Esmeralda Spahia
11. Ilira Mucaj
12. Marsela Kalaja Hoxha
13. Vildane Dibra Zhubi
14. Euord Pajo
15. Migena Goga
16. Enxhi Lami
17. Dallendyshe Lashi

Në përfundim të zgjedhjeve zv/Ambasadorja uroi z. Lutfi Vata dhe përgëzoi të gjithë asamblenë, kryesinë e porsa zgjedhur, për këtë iniciativë në krijimin e një institucioni shumë të rëndësishëm për mësuesit shqiptarë në Mbretërinë e Bashkuar.
Pas përfundimit të procesit z. Lutfi Vata shprehu entuziazmin dhe falenderoi të gjithë për besimin që iu dha duke theksuar që kjo Lidhje do të jetë një portë e hapur për të gjithë mësuesit e gjuhës shqipe jo vetëm në Londër por edhe në çdo vend të MB ku janë apo do të hapen shkolla shqipe në vazhdim.
Znj. Almona Bajramaj, e cila siguroi mbështetjen e të gjitha autoriteteve shqiptare dhe Ministrisë së Jashtme theksoi mbi të gjitha mbështetjen ndaj mësuesve dhe nxënësve shqiptarë për t’i plotësuar nevojat me tekste shkollore në shërbim të mësimin e gjuhës shqipe, përhapjes së kulturës dhe ruajtjes të identitetit kombëtar.
“Bashkëpunimi me Ambasadën Shqiptare në Londër do të vijojë si përherë dhe mbështetja e tyre do të jetë e pa kursyer për Lidhjen e Mësuesve” – tha znj. Bajramaj.
Puna nisi, vullnetarisht për një qëllim, të gjithë së bashku! (Nga Gazte Diaspora Shqiptare)