Revistës “Flasim Shqip” një fillim të mbarë!

Nga Vaxhid Sejdiu

Sot Qendra e Botimeve për Diasporën (QBD) është bërë udhërrëfyese e aktiviteteve të shumta të shkollave shqipe në diasporë. Në këtë frymë kemi botimin e revistës “Flasim Shqip”, në të cilën lexuesit kudo në botë kanë mundësinë të shohim punën dhe përkushtimin e mësuesve në shërbim të gjuhës dhe kulturës kombëtare. Mësues/et që sot janë emra të përveçëm në vendet ku jetojnë dhe veprojnë. Janë histori suksesi. Me të drejtë thuhet se “Qendra e Botimeve për Diasporën, si institucioni përgjegjës në Shqipëri për mbështetjen e shkollave shqipe në diasporë përmes botimeve, synon të mundësojë përmes kësaj reviste një komunikimin më të mirë me rrjetin e shkollave shqipe, në veçanti me mësuesit e gjuhës shqipe kudo ku japin ndihmesën e tyre nëpër botë.”

Tepër domethënës është fjala hyrëse e drejtoreshës Mimoza Hysa me titull simbolik «Të Flasim shqip, e qartë për gjuhën!» duke vazhduar me prezantime të ndryshme të shkollave shqipe në Greqi, në Itali, etj., faqe nga puna e seminarit të gjuhës shqipe, shkollën verore si dhe një intervistë domethënëse me prof. Adriana Fishta – Bejko, realizuar nga gazetarja Yllka Lezo, e cila me punën saj ka dëshmuar se është zë i fortë për diasporën shqiptare.

Revista sjell në këtë numër të parë edhe artikullin kushtuar një manifestimi mbresëlënës kushtuar poetit kombëtar Dritëro Agollit me titull simbolik “Në varg, një këngë, një tufë lule për Dritëroin”, të shoqëruar me fotografi nga ky eveniment ku nxënësit e “Shkollës Shqipe” – Zvicër, të përgatitur nga mësuesit Qefsere dhe Vaxhid Sejdiu, prezantuan vargjet, tregimet dhe këngët e Dritëroit.

Revista plotësohet dukshëm edhe me krijuesit në Diasporë, me botimin e librit për fëmijë “Ninulla e zemrës” të autores dhe mësueses Anila Kadija. Libër që mori çmimin kombëtar për letërsi për fëmijë. Dhe qershia mbi tortë janë padyshim krijimet e nxënësve të shkollave shqipe në diasporë. Fillohet me nxënësen Era Kelmendi (Zvicër), Ana Xhaferi (Greqi) dhe duke vazhduar me krijimet nga konkursi “Letër për gjyshen”, të disa prej nxënësve si Deana Kalo (Greqi), Chalisa Xhaferi (Gjermani), Lazaro Jane ( Greqi, Iris Raku (Greqi), Chiara Maffia (Itali) dhe Debora Bode (Greqi). Sigurisht se në numrat vijues lexuesit do të kenë mundësi të lexojnë më shumë nga bashkëmoshatarët e tyre kudo në botë. Libri mbyllet me botimet e QBD-së, të cilat janë punë e vyer e stafit, të cilët gjatë gjithë vitit kanë qenë dhe janë në shërbim të mësimit në Diasporë.

Edhe njëherë urime, “Shkolla Shqipe” – Zvicër krenohet me punën tuaj dhe ju urojmë një fillim të mbarë.