Shoqëria LËVIZJA: Simpoziumi i pestë shkencor për LPK – në

Në 40 – vjetorin e bashkimit politik të organizatave patriotike shqiptare – krijimit të LPK – së, Shoqëria LËVIZJA organizon më 22 dhjetor 2022, Simpoziumin e pestë shkencor për LPK – në dhe rolin e saj e te kombit tone ne perpjekjet dhe luften e veshtire per çlirimin dhe bashkimin e tokave te pushtuara te Shqiperise.

TË DASHUR SHOKË, BASHKËMENDTIMTARË, BASHKËVEPRIMTARË E BASHKËLUFTËTARË!

Ketu i keni temat e propozuara per SIMPOZIUMIN E PESTË TË LËVIZJES… Urdheroni merrni temat qe mendoni se jane me interes per t’u trajtuar. Mund te merrni edhe tema tjera qe ju i mendoni te jene me interes per vitet 1990 – 1991. Mund t’i shkruani dhe t’i dergoni edhe kujtimet e juaja per ato vite…

Ju lutem qe keto tema te propozuara t’i shperndani te shoket dhe te studjuesit tane ne Tirane, Shkup, Prishtine…

Simpoziumi i Pestë Shkencor për LËVIZJEN me temen bosht:

“Levizja e viteve 1990-1991 dhe shpërbërja e Jugoserbisë”

Keto jane disa tema te propozuara per Simpoziumin shkencor të radhës në takimin e fundit të Kryesisë së Shoqërisë sonë. Sigurisht qe do të duhej të kishte dhe ka edhe tjera…

Urdheroni beni propozime dhe pastaj i formulojme me sakte dhe e bejme programin e Simpoziumit.

Këtë listë me temat e propozuara, të plotësuar edhe nga ju, do t’ua ofrojme edhe instituteve tona shekencore qe t’i shohin e t’i plotesojne me propozimet e tyre…

SIMPOZIUMI I PESTË DO TË MBHAHET RRETH më 22 DHJETOR 2022

 1. Veprimtaria e LPK-se (1990-1991) përballë vendimeve të Serbisë për
  mbylljen e shkollave në gjuhën shqipe dhe Universitetit të Kosovës;
 2. Veprimtaria e LPK-së brenda vendit në dekadën e fundit kur po shpërbëhej
  Federata Jugosllave;
 3. Keshillat Popullor të LPK-së të rretheve në Kosovë dhe viset e saj dhe
  bashkepunimi (koordinimi) me Degën jashte vendit;
 4. Takimi i perfaqesuesëve të LPK-së me kryetarin e Republikës së
  Shqipërisë, Ramiz Alinë;
 5. Mbledhja e Tretë e Pergjithshme e LPK-se ne Ujemir; (Per kete eshte Kumtesa e R. Avdiut e mbajtur per 30 vjetorin e Mbledhjes…)
 6. Marredheniet e LPK-se me Qeverinë e Bukoshit – LDK -se (‘91-’93) Kumtese e Emrush Xhemajlit
 7. Marrëdhëniet e LPK-së me strukturat shtetërore të Tiranës zyrtare;
 8. Roli i Xhavit Hazirit në veprimtarinë ilegale të LPK-së dhe në strukturimin e
  UÇK-së;
  9.Epoka e Adem Demaçit – Hakif Bajrami
 9. Keshilli per Pajtim e Bashkim Kombetar – 1990 Pozicioni i LPK-se dhe subjekteve tjera politike si dhe i Ukshin Hotit e Rexhep Qosjes.
 10. Roli i LPK-së në Lëvizjen për Pajtimin e gjaqeve në Kosovë;
 11. Formimi i BSPK-së në krye me Hajrullah Goranin dhe bashkëpunimi me
  LPK-në;
 12. Lëvizja sindikale në Kosovë dhe greva e 3 shtatorit;
 13. Roli i LPK-së në organizimin e demonstratave – Demonstratat e përgjakshme të vitit 1990;
 14. Demonstrata 2 javore e LPK-së para OKB-së në Gjenevë:
  18 maj – 2 qershor 1990 (manifestimi më i madh i shqiptarëve jashtë
  vendit);
 15. 2 korriku i Prishtinës dhe 2 korriku i Tiranës – ishte koincidencë apo …?
 16. Peticioni i LPK-së (i inicuar nga Keshilli i Pejes-Xhemajl Fetahu) drejtuar
  Kuvendit të Kosovës per Shpalljen e Pavaresise nga Jugoserbia;
 17. Helmimi i nxënësve nëpër shkolla – akt gjenocidi i pandëshkuar;
 18. Vrasja e djemve shqiptarë në ushtrinë jugosllave;
 19. Pushtimi i RTK-së nga forcat policore jugoserbe dhe vënia nën kontroll të
  plotë të mediave përgjithësisht;
 20. Konferenca e LPK-së në Prapashticë (1991);
 21. Krijimi i partive politike në Kosovë – imitimi i demokracisë liberale në kushtet
  e apart’hejdit;
 22. Kriza ekonomike dhe dështimi i sistemit të vetadministrimit jugosllav;
 23. Shqipëria midis luftës speciale dhe demokratizimit;
 24. Veprimtaria e LPK-se në Maqedoninë tonë shqiptare në dekadën e fundit të
  shek. XX;
 25. Pjesëmarrja e shqiptarëve në sistemin politik dhe garën elektorale në
  Maqedoninë Veroire;
 26. Dhuna dhe terrori shtetëror sllavo-maqedonas nën petkun e rendit
  demokratik-liberal (Rasti i Gostivarit, Ladorishtes)
 27. Pozicioni i Lidhjes Komuniste të Kosovës në raport me lëvizen atdhetare
  (ilegale);
 28. Kërkesat demokratike si pjesë e lëvizjes çlirimtare;
 29. Lëvizja atdhetare dhe raporti i saj me legalistët në ish Jugosllavi – studim
  krahasimor;
  31.Pavarësia e Maqedonisë dhe bojkoti i referendumit për pavarësi nga shqiptarët 1991; 2. Krijimi i subjekteve të para politike shqiptare në Maqedoni;
 30. Demonstratat në Tetovë për pavarësi të rajonit të Maqedonisë Perëndimore me shumicë shqiptare, në shkurt 1990
 31. Zgjedhjet e para shumëpartiake nëntor/dhjetor 1990 dhe faktori politik shqiptar në Maqedonine tone
 32. Konflikti në Komunën e Tetovës për moslëshimin e vendeve deputetëve të zgjedhur shqiptarë janar 1991
 33. Preambula e kushtetutës së parë të Maqedonisë së pavarur dhe protesta e shqiptarëve
 34. Krijimtaria letrare dhe politike e të burgosurve politikë shqiptarë në burgjet e pushtuesit
 35. Organizimi i LPK – së deri në Australi
 36. Shkërmoqja e federates jugoserbe dhe çështja shqiptare
  39.Roli I LPK -se ne nderkombetarizimin e çeshtjes shqiptare
 37. Veprimtaria lobiste – diplomatike e LPK – se 1987 – 1994 – Fatmir Leka
 38. Veprimtaria e LPK – se ne komunen e Therandes – Sejdi Gega
  42.Veprimtaria e LPK – se ne Kroaci dhe roli i Fehmi Lladrocit atje – Gani Vlana
  43.Pjesemarrja e studenteve te Universitetit te Prishtines ne LPK (« Bota e Re »)
  44.Roli i LPK -se per organizimin e stervitjeve ushtarake ne shtetin tone Amë
  45.Konflikti LPK – LDK, shkaqet dhe pasojat – Bislim Elshani
  46.Dallimet programore LPK dhe LDK – Dilaver Goxhaj
  47.Halil Alidema – veprimtar per bashkim kombetar – Hysen Matoshi
  48.Nje dokument sekret ne Kanade per zgjidhjen e çeshtjes shqiptare – Begzad Baliu
  49.Kontributi historik i mergates shqiptare dhe sfida e kombit ne kohen e globalizmit – Bekim Adili
  50.Levizja Çlirimtare midis Shiles dhe Haribdes – Hydajet Hyseni
  51.Organizatat atdhetare ilegale ne Gostivar – veprimi dhe bashkepunimi me LPRK – ne… – Luan Veliu
  52.Iniciativa, formimi dhe puna e Keshillit Koordinues te subjekteve shqiptare – sida dhe LPRK -ja ne kete Keshill -Faik Raci