Manifestimi i “17 Shkurtit”-Pavarësisë së Kosovës, nga shkolla Shqipe në Bavari të Gjermanisë

Mësimi dhe ruajtja e gjuhës shqipe në Diasporë
është obligim për ne

Shkruan: Mustafë Krasniqi.

Më 19 shkurt, në Republikën e Bavarisë në Gjermani, përmes platformës onilne u mbajt manifestimi për Pavarësinë e Kosovës- “17 Shkurti”, të përgatitur nga nxënësit e shkollës shqipe në Bavari, nën përkujdesjen e mësimdhënësve, të cilët sollën një atmosferë të mrekullueshëm festive.

Manifestimi filloi me himnin Kombëtar dhe atë Kosovës, me urimin e nxënësve, “Urime Kosovë Republika”! Vazhdoi me falën përshëndetëse të kryetarit të LAPSh-it Milazim Ukaj, i cili përshëndeti përfaqësuesit institucional, nxënësit, mësimdhënëset dhe prindërit, si dhe i inkurajoi për punën dhe vullnetin e tyre për ruajtjen e gjuhës amtare dhe më pas foli për ditën e shenjtë, heroizmit e popullit që bëri për Pavarësinë e Kosovës, luftës së saj për liri, që ne sot e gëzojmë.

Zëvendësministrja e Arsimit dhe sportit të Republikës së Shqipërisë, znj. Nina Guga

Zëvendësministrja e Arsimit dhe sportit të Republikës së Shqipërisë, znj. Nina Guga pos tjerash tha: Diaspora shqiptare, kudo që është, është një dhe e pandarë e cila është një pasuri e kombit tonë! Mbështetja jonë institucionale për ruajtjen e gjuhës dhe kulturës shqiptare dhe të ndërgjegjësimit i prindërve shqiptarë, kanë rendësi në shërbim të ruajtjes së gjuhës shqipe dhe kombëtar. Ajo cilësoi angazhimin e mësimdhënëseve, që ua ofrojnë nxënësve në diasporë konsiston me ruajtjen e gjuhësh shqipe, po ashtu foli dhe për bashkëpunimin e ngushtë në mes dy qeverive; të Tiranës dhe të Prishtinës! Foli për komisionet dhe hartimin e teksteve të përbashkëta, ku më 2021 është hartuar teksti i përbashkët nga dy vendet tona, libri i nivelit të parë, për gjuhë, kulturë e histori, që përfshin grupmoshat nga klasa e parë deri në të tretën, si dhe më parë kemi hartuar Abetaren e përbashkët dhe korrikulen, ku ju njoftoj se nga viti i ardhshëm, për dy vendet tona do të kemi abetaren e përbashkët me moto “Një Komb një Gjuhë”, tha ajo.

Zëvendësministri i MASHT i Republikës së Kosovës z. Dukagjin Pupovci

Zëvendësministri i MASHT i Republikës së Kosovës z. Dukagjin Pupovci, pasi pasqyroi rëndësinë e shtetit të Pavarur të Kosovës dhe rrugëtimin e tj deri te Pavarësia, ndër të tjera tha: është mirë të kujtojmë se Kosova para 23 vitesh, ishte në prag të luftës së përgjakshme, që do të rezultonte me mijëra viktima, e ku jemi sot! Ajo që na ka munguar dje, sot është liria parakushti themelor, që të zhvillohemi si shtet. Ndër të tjera shtoi, se mërgata jonë ka pasë rol të rëndësishëm në rrugën për liri, si dhe ka edhe sot rëndësi duke i kontribuar zhvillimit të vendit. Përveç investimeve që sjellni në atdhe, ju jeni edhe ambasadorë në vendet ku jetoni! Përmes jush shtetet ku jetoni i njohin shqiptarët dhe i ndërtojnë lidhjet me shqiptarët. Prandaj, çdo sukses i juaj është edhe sukses i yni, për këtë ju inkurajoj që t’i shkolloni fëmijët tuaj, sepse kështu do t’ju hapen perspektivat për jetë dhe do të jetë mundësia për t’u avansuar edhe për çështjen kombëtare.

Në botën globale integrimi është i domosdoshmëri, por kultivimi i identitetit kombëtar, në veçanti të mësuarit e gjuhës amtare është një vlerë e shtuar dhe obligim. Duke njohur kontributin e LAPSh-it në Bavari, ju përgëzoj për punën e mirë që bëni, tha ai.

Ndërsa Konsulli i Republikës së Shqipërisë në Mynih, Dr. Dashnor Ibraj, pasi foli për luftën e parreshtur për liri të Kosovës dhe ndihmesën e miqve ndërkombëtarë, u ndal edhe te bashkëpunimi i ngushtë i dy konsullatave shqiptare në Mynih që kanë me LAPSh-in. Ai tha se kemi arritur që gjuhën shqipe ta fusim në listën e gjuhëve të huaja në Republikën Bavareze! Por ajo që është më kryesorja që kjo republikë gjuhën shqipe e ka njohur zyrtarisht ashtu si gjuhët tjera, që dhe na e ka sjellur një sfidë dhe angazhim më të madh, nga që kërkohet një angazhim i madh jo vetëm nga LAPSh-i, por edhe nga institucionet tona, e dy përfaqësitë tona konsullore. Por një sukses i kryesisë dhe mësimdhënësve është se gjatë dy viteve të fundit, përkundër pengesave, për shkak pandemisë, kanë qenë të angazhuar që përmes platformës onile kanë zhvilluar mësimin edhe pse tërë angazhimi dhe punës është vullnetare. Gjë që e them dhe e kam thënë disa herë se ata që janë patriotët e kohës moderne janë pikërisht mësimdhënëset, që janë ë angazhuar dhe duke hequr një pjesë të kohës së tyre, krejt në baza vullnetare, duke mbajtur gjallë gjuhën kulturën shqiptare dhe për t’i dhënë mundësi brezave të ardhshëm, që ta kultivojmë.

Të ftuar ishin edhe përfaqësuesit e konsullatës së Republikës së Kosovës dhe të Maqedonisë së Veriut, por për shkaqe të agjendës së tyre të ngjeshur nuk patën mundësi të jenë të pranishëm. Kurse përfaqësuesit i Fondacionit “Besa”, Rexhep Nikçi foli në emër të këtij fondacion, i cili që nga fillimi e ka ndihmuar dhe ka qenë sponsor i shkollës shqipe në Bavari. Ndërsa fjala iu dha edhe kryetarit të KKAD-së dhe Koordinator i shkollave shqipe në Zvicër Dr. Vaxhid Sejdiu, i cili falënderoi dy institucionet tona dhe kërkoi që të bashkëpunojmë ngushtë për ta realizuar vizionin dhe misionin e mësimdhënësve për shkollën shqipe në mërgatën shqiptare, gjë që kërkesave tona, institucionet e dy shteteve tona na u kanë përgjigjur pozitivisht. Pra, misioni i gjeneratave të reja është që ta ruajnë gjuhën identitetin kombëtar, për të cilin janë sakrifikuar gjenerata, që ne sot e gëzojmë të lirë.

Programi filloi me Vallen “Kosovare”, të vallëzuar nga nxënësit e shkollës shqipe Freising, ndërsa me poezinë “Plis Kosovë” recitoi Telora Dakaj, për të vazhduar me recitalin “17 Shkurti”, të recituar nga nxënësit e shkollës shqipe në Bavari: Lorena Idrizi, Lajla Halilaj, Art Gjocaj, Florin Rexhepi, Aulona Qeriqi, Aleksandera Duka, Leotrim Jakupi, Leonis Zylfiu, Alejna Zylfiu, Benet Ukaj, Fijona Thaçi, Arnila Zogaj dhe Tiara Dakaj.

Nxënësja Ermira Rexhepi, me këngën “ Mora Fjalë”, dha emocione, kurse me poezinë “Pavarësia e Kosovës” recituan: Larisa e Alea Spahija, Fatime e Rajane Musliu dhe Ermira Rexhepi dhe, me poezinë “ Kosovë” recituan nxënësit Emanuel e Luisa Canaj të shkollës së Degendorfit. Me poezinë “Atdheu”, të recituar nga nxënësja Lena Gerbeshi nga Shkolla Starnberg, e me poezinë “Krahët e shqipes”, recitoi Ulpiana Brajshori nga shkolla Freising dhe, me poezinë “Ç’ka Kosova që po ushton”, recitoi Idri Ymeri nga shkolla e Kolbermorit.
Me poezinë “Flamuri” recitoi Jara Maliqi, kurse me poezinë “Kuq e Zi”, recituan Arti edhe Andi Mustafa, nga shkolla Holzkirchen. Nga shkolla shqipe e Nyrnbergut, me poezinë “Shqiponja” , recitoi Larto Tafa, kurse me poezinë “ Poemi Kosovar” recitoi nxënësja Gjeljana Idrizi nga Shkolla Stambergut. Me poezinë e Asdrenit “Shko Dallendyshe” recitoi Erblina Krasniqi nga Shkolla Garhing, e me poezinë për “Adem Jasharin” përformoi Ezana Hoxha nga shkolla e Abensbergut. Me këngën “Xhamadani vija-vija” dhe me vallen “Vallja e Hamzë Jasharit”, përformuan nxënësit e shkollës së Nyrnbergut dhe të Abensbergut.

Në përmbyllje të programit, Koordinatori i LAPSh-it Mustafë Krasniqi, pos tjerash tha se nga ky eveniment festues, u bëri thirrje institucioneve të dy shteteve shqiptare dhe prindërve mërgimtarë, që t`i bashkojmë forcat për ruajtjen e gjuhës dhe identitetit kombëtar, te fëmijët tanë në Diasporë. Në emër të LAPSH-it të mësimdhënësve, nxënësve dhe të prindërve, iu drejtua gjithë bashkëkombësve, shoqatave, bizneseve dhe institucioneve të Republikës së Shqipërisë dhe të Kosovës, që së të bashkuar, të bëhen pjesë e ndikimit te prindërit, që t’i sjellin fëmijët në shkollën shqipe, me qëllim që ta realizojmë këtë detyrë kombëtare, nga fakti se Numri i atyre fëmijëve, që duhet ta vijojnë mësimin plotësues në gjuhën amtare, është tepër simbolike!
Për ne ,atdheu është larg, por zemrat dhe mendjet tona janë aty! Prandaj kërkojmë që të ndërgjegjësohemi dhe të kërkojmë nga institucionet tona, të mos e harrojnë Diasporën, në mënyrë që brezat e ardhshëm ta ruajnë gjuhën dhe identitetin e tyre.

Po ashtu i përgëzoi mësimdhënësit dhe nxënësit për angazhimin e tyre, që ky manifestim doli kaq i bukur, grupin punues dhe kryesisht nënkryetarin, Selim Hotin dhe Sekretarin Avdi Kolukaj, që pa punën e tyre dhe të Moderatores Drenusha Istogu, të Enela Markja dhe Milazim Ukaj nuk do ta kishim realizuar me sukses këtë manifestim aq të mrekullueshëm, tha Krasniqi.