Disa poezi të zgjedhura nga poeti Brahim Ibish Avdyli

Brahim Ibish Avdyli është i lindur më 5.9.1960, në fshatin Morinë, Komuna e Gjakovës, Republika e Kosovës dhe i takon plejadës së shkrimtarëve të fundviteve shtatëdhjetë dhe të fillimviteve tetëdhjetë…

SINTEZA E MESAZHEVE POETIKE TË NJË PËRMBLEDHJE VARGJESH

Shkruan: Muhmet D. ROGOVA SINTEZA E MESAZHEVE POETIKE TË NJË PËRMBLEDHJE VARGJESH –Disa fjalë për veprën më të re poetike, “Muzate vargjeve”, të poetit, Brahim AVDYLI. Brahim Avdyli, poet, publicist,…

PENGU I MUZËS SË VARGJEVE

Shkruan: Prend BUZHALA Poeti nëpër vargje e shqipton dramën e tij. Dramën e vargjeve dhe dramën e kohës. Është ajo përpjekje prometheike për ta mbajtur shpirtin e vargjeve si ndriçues…

RRUGËTIMET E KËNGËS

Nga Brahim AVDYLI NË KONTEKSTIN E FJALËVE 1. A po na lironapo nuk na lironizolimi i luftës biologjike, me datën 11 majdo të na i lëshojnë me hipotezapak frymëmarrjet e…

IKJE NGA DHEMBJET

Nga Brahim AVDYLI ZANAT E DETIT 1.Sa të ikëpërtej ujëravenga bota çmendurake lëkundjet e ujiti dridhinbrigjet e këngës e llapërçitemmendimeve të degdisura me etjen e gjëraveqë nuk mund t`i them,…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA (IX)

(IX) Nga Brahim Ibish AVDYLI – E kemi vërejtur nga të gjitha studimet e bëra se hipoteza e shkencës për gjuhët indo-evropiane është e pavërtetë, as ardhja e indianëve në…

Kontakt

FAQJA URA E BASHKUAR Administratore e PërgjithshmeM. sc .Arjeta Krasniqi Mustafë KrasniqiRredaktor i përgjithshëmemaili: infouraebashkuar@gmail.com Redaktor gjuhësorIsuf Bytyçibytyci.i@outlook.de Faqja www.uraebashkuar.com menaxhohet nga redaksia e saj, ku dhe fton të gjithë…

(Recension) – Lidhur me Përmbledhjen “Eshtrat pezull” të poetit Mustafë Krasniqi.

Shkruan: Brahim Ibish Avdyli: Kur e mora këtë përmbledhje, pas sa e sa vitesh, që ta redaktoj, më doli një punë e madhe, edhe pse isha në kulmin e punëve…

NGUSHLLIMI

Shkruan Brahim Ibish AVDYLI -Tregimi tjetër që kam lexuar nga Agron Iliriani Ndoshta ju e keni patur fat të mirë midis fatkeqësisë që ta keni nëpër duar ndonjë shënim timin…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA (VIII)

(VIII) Nga: Brahim Ibish AVDYLI – Kombi ILIR i ka pasur disa etni dhe po e them, ndër më të rëndësishmit, kanë qenë dardanët, për gjuhën shqipe; dalmatët, për luftërat…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA (VII)

(VII) Nga: Brahim Ibish AVDYLI Për të përcaktuar më mirë këto çështje, edhe të kufirit natyror, po nisemi së pari prej intervistës së Kujtim Matelit, të botuar në gazetën elektronike…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA- pjesa e VI

Nga Brahim Ibish AVDYLI (VI) Gjuhët sllave dhe serbishtja, janë tepër të vona, të kopjuara me ndërrime të shkronjave të fjalëve të shqipes. Bashkë me grekët, edhe sot, në shekullin…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA- pjesa e V

Nga Brahim Ibish AVDYLI (V) Çdo gjë që e fillon me padrejtësi dhe me të keq, aq më pak kur dëshiron që të marrësh një territor të huaj e të…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA

Brahim Ibish AVDYLI (IV) Filozofia kozmologjike dhe kozmogonikja prej mitit më të vjetër të historisë së pellazgëve- që sot po thirret “greke”, e nuk është e tillë, por budallallëkut të…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA

(III) Nga Brahim Ibish AVDYLI Shumë mendimtarë, filozof, shkencëtarë, dhe gjuhëtar janë të mëdhenj me gjykimet, filozofitë, shkencat dhe mendimet e tyre. Por, sa u përket gjuhëve të “huaja”, sidomos…

“ARENA E DHEMBJEVE”

Tufë poezi nga Brahim Ibish AVDYLI OSHËTIMA E KËNGËS Është zë i trishtueshëmmjaft melankolik- me vetminë e erëravee stuhitë e dhembjesnë atë degë të pritjes… Sa e gjerë hapësiraanë e…

SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTIT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA

Brahim Ibish AVDYLI: SIMBOLIKA E SHKRIMEVE TË THOTT DHE KRIJIMI I FEVE TË TJERA (II) Që ta dini, në këto studime të mia apo persiatje studimi, jam futur në një…

Simbolika e shkrimeve të thotit dhe krijimi i feve të tjera

(pjesa e parë) Simbolika e shkrimeve të thotit dhe krijimi i feve të tjera (I) Nga Brahim Ibish Avdyli – Këtu, nuk e kemi simbolikën e shkrimeve të para përmes…

MURET E AKULLTA TË IZOLIMIT

Nga Brahim Ibish AVDYLI MURET E AKULLTA TË IZOLIMIT Shkrimi i dytë që e lexova nga Agron Iliriani) A e dini çka do të thotë të ndodhesh në burgun më…

GJUHA SIMBOLIKE SHQIPE DHE GJUHËT E TJERA KONVERTUALE

-“Historia e vërtetë e njerëzimit do të shkruhet vetëm atëherë kur do të marrin pjesë në shkrim shqiptarët” (Maximilian Lambertz) PJESA E TRETË Shkruan: Brahim Ibish AVDYLI (III) -“Historia e…