QASJA METAKRITIKE AKT I MODELIMIT

Shefqet Dibrani, “SHOSHITJE LETRARE”, Studime dhe kritikë letrare për autorë nga Kosova Lindore, botoi Sh. B. “Beqir Musliu”, Gjilan 2022. Faqe 310. ISBN 978-9951-760-68-3 Nga Arsim HALILI Mes grumbullit të…

  Etika është më e rëndësishme se religjioni

    Apeli i Dalai Lamës mbi botën „Unë mendoj nga një herë, që do të ishte më mirë, sikur të mos kishte fare religjione. Të gjitha religjionet edhe të gjitha librat…

Gomari dhe Tigri

Nga Akhilesh Sengar Gomari i tha tigrit: “Bari është blu”.Tigri u përgjigj: “Jo, bari është i gjelbër”.Diskutimi u ndez dhe të dy vendosën t’ia paraqesin çështjen luanit, mbretit të xhunglës.Përpara…

Tufë poezi nga autorja Erina Çoku

Erina Çoku boton triologjinë “Frymë” – tri vepra poetike të mëvetësishme: “Fill”,“Rrëfime të vogla për shenja të mëdha”, “Jemi gjallë gjer në mbrëmje” DY FJALË LEXUESIT I dashur lexues, “Fill”, “Rrëfime…

Roli i medieve të shkruara gjatë Rilindjes Kombëtare

Shkruan: Isuf Bytyçiu Shefat Ademi është njëri ndër autorët e paktë në këtë moshë, pa i mbushur 30 vjet, ka një vepër të botuar, me një temë kaq interesante, dhe…

Evoluime historike dhe dramatologjike në dramën botërore

Shkruan: Prof. dr. Haqif Mulliqi Studimi i munguar për dramën dhe aspektet drama­tologjike të saj nis me trajtimin dhe hulumtimin e for­mave krijuese dramaturgjike duke përdorur metodën krahasuese për t’i…

Kënga popullore si version i historisë orale

Kënga popullore historike është variant i rëndësishëm i historisë së përgjithshme të një kombi, vendi etj. dhe gjithsesi varianti më bindës për sa i përket historisë orale. Shkruan: Hysen Matoshi,…

VËSHTRIM PËR ROMANIN ‘HANI ME DY PORTA’ TË SHKRIMTARIT KRISTAQ TURTULLIT

Nga MA.SC. FATMIR HALIMI Kristaq Turtulli është autor i më shumë se 30 romaneve i botuar në Shqipëri, i përkthyer në gjuhën angleze dhe i botuar në Amerikë e Kanada,…

Në Ustern të Zvicrës promovohet libri për veprën dhe jetën e Xhavit Hazirit

  Në Uster të Zvicrës u mbajt panair i librit, i dyti me radhë, i organizuar nga shoqata “Bashkimi”, ku disa prej autorëve dhe krijuesve të mërgatës, nga Shqipëria, Kosova…

Arti i të dashuruarit

Shkruan: Isuf Bytyçi „Ai që s’di asgjë, nuk dashuron asgjë.Ai që s’mund të bëjë asgjë, nuk kupton asgjë.Ai që s’kupton asgjë, është i pavlefshëm. Por ai që kupton,ai edhe dashuron,…

PËR AUTORIN, MUSTAFË KRASNIQI

Nga Isuf Bytyçi Në bashkangjitje të jetëshkrimit të autorit të librit, Mustafë Krasniqi,  “Rrënjët nuk Thahen”, një libër që gjatë lektyrimit më ka futur në imagjinatën e vargut të tij…

RRËNJËT NUK THAHEN

Shkruan: Sylejman Qyqalla Kur vargjet ngjizen e shkrihet me brum popullor,  patjetër që poezia del e arrirë, madje e këndshme, si një bukë sapo e dalë nga furra. I tillë…

ARTI SI INTERPRETIM

Shkruan: Shefqet DIBRANI Ndarja në Fushë të Kosovës ”Më në fund edhe ai u përshëndet me fëmijët e vet, të nesërmen edhe me mua në stacion të trenit në Fushë…

Vepër monumentale për dashurinë dhe letërsinë

Nga Shefqet Dibrani: Sabit Rrustemi: “HYJNORJA IME JE TI, vëllimi 1-2”, poezi, Botoi Shtëpia Botuese, “FAIK KONICA”, Prishtinë 2019 dhe HYJNORJA IME JE TI, vëllimi 3-4 ( dorëshkrim i gatshëm…

TE MONUMENTI I SKËNDERBEUT NË ROMË

Nga Fatmir Brajshori-Tushi Më thirri Gjergji ynë i Madh urgjentisht, meqë kishte dëgjuar që, dje isha te papa, dhe sot te „ Kapella Sistine“ dhe menjëherë shkova te monumenti i…

TRAJTIMI I BUKURISË NË KOHË PANDEMIE

Shkruan: Shefqet Dibrani PROLOG Libri “55 LETRA NGA KARANTINA”, është shkruar në Prishtinë, në një kohë të pa frymë, kur për shkak të pandemisë globale kishte mbyllje të detyrueshme me…

VËSHTRIM RRETH ROMANIT “SEKRETI I LAGJES SË DJEGUR”,  I SHKRIMTARES YLFETE OSMANIT

Ma. sc. Fatmir Halimi Letërsia duke qenë veprimtari e lirë krijuese e ka edhe bukurinë e vet, pasi që me shkrime letrare mund të merren edhe njerëz të profesioneve të…

Darka e fundit dhe Dita e parashikimit të zezonës, “Vidovdani”, tre kapituj nga romani “Guri i Betimit” i autorit, Ahmet Qeriqi

Në mbrëmjen, e cila ende përcëllonte nga vapa e ditës dhe përcillej me një mungesë ajri të pastër, dy taborët e mëdhenj kishin marrë pamje të një qetësie përpara furtunës…

Në përkujtim të 50 vjetorit, të sulmit në lojërat Olimpike në Mynih edhe LAPSh-i në Bavari

Shkruan: Mustafë Krasniqi Sot, më 02.07.2022, në Mynih të Republikës (Landit) së Bavarisë në Gjermani u mbajt manifestimi përkujtimor 50 vjetorit i sulmit, që ndodhi gjatë lojërave Olimpike në Mynih,…

Nëse lindim dhe jetojmë si shqiptarë pse duhet të vdesim e varrosemi si arabë, grekë, turq?!…

Nga Hazir Gashi Reagim me shkas! ( Shpallja e vdekjes me afishe me shenja e kuptime turkootomane për vdekjen e një të riu shqiptar sot!) Jemi njerëz ne? – Unë…