Komuniteti shqiptar në Londër festoi 16 vjetorin e Pavarësisë së Kosovës!

Nga Anila Kadija

Bashkimi bën fuqinë, moto e tri shoqatave së bashku, të cilat mblodhën krijimtarinë e tyre artistike dhe u bashkuan në një organizim unik për 16 vjetorin e Pavarësisë së Kosovës!
Koncerti nisi me dy himnet.
“Ardhmëria”, “Arbëria” dhe “Kosovar Albanian Youth Against Violence” ( KAYAV) u paraqitën me një program gjithëpërfshirës ku spikati energjia e gjuhës shqipe si me recitime dhe këngë po ashtu edhe me fuqinë e traditës kulturore duke tundur skenën nga vallet e bukura të trevave të ndryshme shqiptare.
Aktivitetin e përshëndetën Ambasadori i Republikës së Shqipërisë z.Uran Feriza, përfaqësuesja e Ambasadës së Kosovës znj. Arta Qehaja si dhe përfaqësuesja angleze Mayor, Councillor Nagus Narenthira e shoqaruar nga z. Kan Narenthira. Të pranishëm gjithashtu në aktivitet ishin edhe sekretaria e parë e Ambasadorit të Shqipërisë z.Mamica Toska si edhe Kolonel Argon Bajrami nga Ambasada e Kosovës.
Një spektakël më vete entuziazmi i publikut i cili e mbushi sallën e madhe, në “Ashmole Academy”, Londër ku edhe është ambienti në të cilin mësojnë gjuhën dhe kulturën shqipe nxënësit e shoqatës “Arbëria”. Shoqatë e cila mundësoi organizimin e kësaj feste në shtëpinë e saj.
Ishin të ftuar përfaqësues të lartë nga ambasadat përkatëse të Kosovës dhe Shqipërisë në Londër.

Përshëndetën komunitetin drejtuesit e shoqatave z. Lutfi Vata, znj. Rozana Hykaj, znj. Matilda Halili, znj. Rema Duli.
Programi i bukur artistik ku të gjithë fëmijët dhe rinia, e cila përfaqësonte këto tri shoqata, emocionoi çdo pjesëmarrës në sallë.
Pjesët e përzgjedhura kishin tematikë patriotike dhe kulturore shqiptare.

Kostumet, muzika dhe interpretimi mbante energjinë e një populli i cili edukon brezin e ri me dashurinë për atdheun edhe përtej kufirit këtu në Diasporën Londineze.

Në veçanti, poezia “Republika” me autore Naime Beqiraj, e interpretuar me një forcë madhështore nga aktorja Ina Nallbani, ngriti zemrat peshë. Ajo poezi ishte edhe në shenjë nderimi për kontributin e femrës kosovare në luftën për çlirim dhe në vazhdim sot si kontribuuese e vyer e Kosovës.
Një tjetër surprizë e shkëlqyer, interpretimi në violinë nga artisti Kastriot Xhon Marku, i cili edhe këndoi së bashku me prezantuesen znj. Anila Gremi këngën “ E ku ka si ti moj Shqipëria ime”. Këngë e cila mbylli këtë koncert madhështor në Londër.