PROGRAM KREMTUES PËR DITËN E PAVARËSISË SË KOSOVËS DHE NJËVJETORIT TË HAPJES SË SHKOLLËS SHQIPE NË NYRNBERG

Shtypni mbi foto, për ta shikuar programin në TV Maqedonia

Më 16 shkurt 2020, për nderë të manifestimit të  17 Shkurtit, ditës së Pavarësisë së Kosovës  dhe të njëvjetorit të hapjes së shkollës shqipe në Nyrnberg u mbajt një program festiv, nën organizimin e shkollës shqipe (të LAPSH-së në Bavari) së bashku me Këshillin organizativ dhe Këshillin e Prindërve.

Programi manifestues u hap me intonimin e himnit kombëtar dhe ati të Republikës së Kosovës, për të vazhduar tutje me programin kulturo artistik: Me valle, këngë dhe recitime nga nxënësit e kësaj e shkolle, ku programin e begatuan edhe dy aktor të mirënjohur nga Kosova: Çun Lajçi dhe Kreshnik Ibrahimi, moderuar nga Armend Ismaili dhe nxënësja Jetmira Lohaj.

Në këtë manifestim, përpos nxënësve e bashkëkombësve, të pranishëm ishin edhe Ministri i Punëve të Jashtme dhe Diasporës, z. Glauk Konjufca,  Stafi Konsullor i Republikës së Kosovës në Mynih, kryesia e LAPSH-it në Bavari  dhe përfaqësuesit e Fondacionit Besa.

Çun Lajçi (shtype foton për ta dëgjuar.)

Ndërsa Ministri Konjufca pasi përshëndeti të pranishmit tha: “Ju uroi 12-vjetorin e shpalljes së Pavarësisë së Republikës së Kosovës,17 Shkurtin, Ditën e Pavarësisë dhe njëheri shprehur konsideratën më të larta për të gjithë ata që kanë kontribuar për realizimin e lirisë dhe pavarësisë së Kosovës”. Ndër tjera Konjufca tha: “Po ashtu ndihem i gëzuar që jeni të përkushtuar për shkollën shqipe. Njëherit i ftoj të gjithë bashkatdhetarët t’i dërgojnë fëmijët e tyre në shkollën shqipe, në mënyrë që të kontribuojnë në ruajtjen e gjuhës, kulturës dhe identitetit tonë kombëtar. Pra, do të shqyrtojmë mundësitë për ndarjen e një buxheti të veçantë për këtë çështje, mësimin plotësues në gjuhën shqipe”, tha Konjufca.

Kreshnik Ibrahimi (shtype foton për ta dëgjuar.)

Të pranishmit i përshëndeti kryetari i LAPSH-it z. Milazim Ukaj ndër të tjera falënderoj stafin e kryesisë së kaluar dhe aktuale të LAPSH-it në Bavari, mësimdhënësit, Këshillat e Prindërve dhe prindërit për kontributin që po dhënë për mësimin plotësues në gjuhën shqipe, që për ne është detyrë e shenjtë dhe kombëtare!

Tubimin e përshëndeti edhe kryetari i Fondacionit “Besa” Anton Krasniqi, kandidat për kryetar të Komunës së qytetit të Nürnberg-ut nga CSU, Markus König, i cili theksoi se do të jetë përkrahës i shkolla shqipe, ngaqë rritja dhe edukimi në frymën e gjuhës amtare është multikulturore dhe e rëndësishme. Pran të pranishmëve foli edhe Dr. Dieter Poschardt, i cili pas luftës ndihmoj për reformimin e Universitetit të Prishtinës. Ku tash merret me projekte për integrimin e Imamëve në Nürnberg, ku ndër të tjera tha: Sipas hulumtimeve, fëmijët që rriten me dy gjuhe janë më të zgjuar!

Po ashtu tubimin e përshëndeti edhe Xhymshit Tafa nga Këshilli i Prindërve dhe mësuesja e shkollës shqipe në Nyrnberg, Lume Daci Hoti, e cila foli për sfidat e mëdha dhe numrin e nxënësve, planprogramin e shkoqitur nga Korrikula, e hartuar nga dy Ministrit e Arsimit, ajo e Republikës së Shqipërisë dhe e Republikës së Kosovës.

Redaksia

TV