Shkolla Shqipe në Zvicër, hap pikën shkollore
në Rotkreuz të Kantonit Zug në Zvicër

“Shkolla shqipe” – Zvicër
Sektori për informim

Vazhdon suksesi i “Shkollës Shqipe – Zvicër”. Janë hapur dhjetëra e dhjetëra shkolla në mbarë Zvicrën, qindra e qindra nxënës kanë filluar gjatë këtij viti shkollor orët mësimore në gjuhën amtare. Kjo është pika e tretë shkollore (pas Cham, Baar) në Kantonin e Zug-ut. Me të drejtë thuhet: “Aty ku punohet nuk mungon suksesi”. Kjo thënie vjetër dëshmohet dita -ditës në kuadër të pikave shkollore. Të mërkurën, me datën 15 dhjetor 2021 edhe zyrtarisht filloi mësimi në pikën shkollore në Rotkreuz, të Kantonit Zug, në Zvicër.

“Ne mësojmë shqip, në jemi shqiptarë”, – A ka gëzim më të madh se të dëgjosh këto fjalë nga
fëmijët shqiptarë, të cilët edhe pse të lindur larg atdheut zemra ju rrah për gjuhën shqipe, për
Kosovën, për Shqipërinë. Kështu ishte dje në klasën e mësueses Lumnije Klinaku – Neziri.

A ka gjë më të bukur se të shohësh klasën plot nxënës nga të gjitha trojet shqiptare, të cilët hynë në klasë të motivuar për ta mësuar gjuhën amtare. Kështu ndodhi këtë të mërkure dhjetori ku dhjetëra nxënës nga Rahoveci, Dardana, Ohri, Gjilani, Ferizaji, Shkupi, Presheva, Ulqini etj., filluan mësimet në klasën e mësueses Lumnije Klinaku – Neziri.

Një shkëlqim i veçantë kishte pushtuar fytyrat e nxënësve të cilët reflektonin optimizëm dhe dashuri ndaj gjuhë shqipe. Një buzëqeshje që dëshmonte një gjë të tillë shihej te të gjithë nxënësit të cilët filluan mësimet me qëllim që t`ia dalin kësaj sfide.

Gjuha dëshmon atdhedashurinë, prandaj edhe kjo sfidë është një rast i rrallë në jetë për këta fëmijë të cilët edhe pse kanë lindur larg atdheut dëshirën për ta mësuar gjuhën e nënës e kanë motiv jete. Sa më herët që të fillojnë me mësimet në gjuhën shqipe, aq më lehtë do ta mësojnë atë.

Vlen të theksohet se mësimi zhvillohet çdo të mërkure në dy grupe, nga ora 13.15 deri në orën 15.00, dhe grupi i dytë nga ora 15:00 -16:45, në shkollën fillore Rotkreuz, në komunën Risch të Kantonit Zug.

Nxënësit e grupit të dytë të pikës shkollore në shkollën Rotkreuz, të Kantonit Zug së
bashku me mësuesen Lumnije Klinaku – Neziri

Dhe në këtë fund viti, stafi pedagogjik i “Shkollës Shqipe – Zvicër” ka shumë arsye për të festuar, veçanërisht me hapjen e njëpasnjëshme të pikave shkollore në mbarë Zvicrën.
Çdo pikë shkollore është festë më vete, sepse lumturinë që sjellin fëmijët në klasat ku zhvillohet mësimi në gjuhën amtare është diçka e veçantë. Ky vit ishte dhe është një dëshmi e fortë se aty ku bëhen bashkë nxënës – prindër, mësues dhe veprimtarë të
gjuhës shqipe suksesi nuk mungon. Po ashtu duhet të theksohet edhe ndihma institucionale e ambasadave tona Kosovë – Shqipëri, dhe në veçanti e Ambasadës së Republikës së Shqipërisë, e cila me gjithë stafin e saj ka qenë dhe është në shërbim të hapjes së klasave të reja dhe funksionimit të tyre, për ta organizuar sa më mirë.

Në orën mësimore të gjuhës amtare; Sarah, Fiona, Nora, Alla, Merlindi, Ermal, Erjani, Joni, Erini, Lorani, Erjoni, Hana, Erina, Arina, Arbiani, Melodia,Eliza, Redoni Neyla, Trëndelina, Armina, Erda etj.