FJALË TË URTA-PJESA E KATËRTË

(PJESA E KATËRTË) Nga ARI UKIMERI (MA.SC.PEDAGOGE) FJALË TË URTA TË SHËN NËNË TEREZËS 1. Në qoftëse je i përulur, asgjë nuk të prekë. As lëvdim e as turp. Sepse ti e di mirë se kushje. 2. Nëse vërtëetë duam të dashurojmë,duhet të mësojmë si të falim. 3. Fol butësisht me njerëzit. Trego mirësinë në fytyrë, në sy në ngrohtësinë […]

MURET E AKULLTA TË IZOLIMIT

Nga Brahim Ibish AVDYLI MURET E AKULLTA TË IZOLIMIT Shkrimi i dytë që e lexova nga Agron Iliriani) A e dini çka do të thotë të ndodhesh në burgun më të tmerrshëm të jetës, në burgun të cilit nuk i shihen prangat; nuk i shihen hekurat e mbylljes, qoftë as mesjetare; në të cilën askush nuk e beson se ti […]

REKOMANDIME LEXIMI NGA EMIN Z. EMINI

Nga Emin Z. Emini Dija njerëzore, për mua, ka një Nënë. Një nënë që ka ardhur në këtë botë nga katër “qenie” bashkë: mungesa, përvoja, dyshimi dhe besimi. Nëna pastaj ka lindur librat, por jo edhe librin. Ka lindur figurat, shenjat, simbolet, numrat, etj. etj., por çkado e çfarëdo qofshin ato, duket se nuk funksionojnë. Ja një shembull, më mirë, […]

FJALË TË URTA

PJESA E TRETË Shkruan: Argjira Ukimeri (Ma.Sc.Pedagoge) Objekti i edukimit është formimi i karakterit – Herbert Spencer Jo vetëm në dijeni, por edhe në vullnetin e fortë qëndron vlera e njeriut – Johan Herbart Qëllimi i edukatës është që të na përgatitë për jetën e gjithëmbarshme – Herbart Spencer Qëllimi i edukatës, është dituira. Jo faktet por vlerat – Ulliam […]

FJALË TË URTA

Shkruan: Argjira Ukimeri (Ma.Sc.Pedagoge) (Pjesa e dytë) Mësuesi dhe nxënësi janë partner në mirësi – Profeti Muhammed Sekreti i edukimit, është respekti i nxënësit – Ralph Emerson Ajo që nxënësit dëshirojnë të nxënë, është më e rëndësishme sesa ajo që mësuesit dëshirojnë të ua mësojnë – Lois Lebar Të dish si të dëshmosh, vërtet të dëgjosh. Ky është Çelësi – […]

FJALË TË URTA TË NËNËS TEREZË

FJALË TË URTA Fjalët e urta, të përmbledhura, nga autorja Ari Ukimeri. Shkruan: Argjira Ukimeri (Ma.Sc.Pedagoge) Varfëria për të varfëri, do të jetë shumë e vështirë. Kur e lëshova Loreton, për mu ka qenë dita më e vështirë dhe më e keqe. Për të kuptuar të warfarin, duhet me provua varfërinë nën lëkurën tënde.  Dhimbja ska skaj, por as dashuria […]

Ç’më flet zëri i shpirtit, zëri i Dritëroit!

Shkruan: Lefter Çipa Ç’më flet zëri i shpirtit, zëri i Dritëroit. I Në jetë asgjë nuk shuhet, nëse ke dritësuar për jetën tënde dhe atyre që të rrethojnë. Sepse jeta vjen nëpër drita për të dritësuar, engjëllimin e të jetueshmëve ndaj jetuesve. Nderi është fron i historisë vetjake dhe asaj që trashëgojnë ata që vijnë pas dhe pse jo edhe […]

GJUHA ARVANITASE E FOLUR ARKAIKE, APO “ZHARGON”?

KUMTESË STUDIMORE PREGATITUR NGA ARQILE V GJATA Një e folur e vjetër, e ruajtur në kushtet e izolimit dhe e fjetur për shumë vjet nga trungu arbëror, meriton përkujdesjen dhe detyrimin që ta sjellë në vëmendje të lexuesit nëpërmjet kumtesës sime.“Thuaj ç’të duash, por gjuha arvanitase është gjuha më e vjetër në Evropë, por mbi të gjitha është gjuhë e […]

Shtegtime nëpër Atdhe (XXXIX)

Shkruan: Berat Luzha ORIKUMI – QYTET I VEÇANTË I HISTORISË DHE TURIZMIT Orikumi është një qytet – bashki në fundin e gjirit të Vlorës, nën këmbët e siujdhesës dhe të malit Karaburun, 17 km në jug ë Vlorës. Është nga qytetet më të reja në Shqipëri, një qytet modern turistik me shumë pasuri natyrore e historike. Lidhet me rrugën Vlorë […]