ROSKOVECI – QYTETI, TË CILIN E KRIJOI “PAZARI I ROSKOVECIT”

Shtegtime nëpër Atdhe (CCXII) Shkruan: Berat Luzha Roskoveci është një qytet i vogël me rreth 8500 banorë, është një vendbanim bujqësor, ishte një ish-stacion karvanësh e një vend i njohur…

Me rastin e 50-vjetorit të Kongresit të Drejtshkrimit.

Shkruan: Edlira Me rastin e 50-vjetorit të Kongresit të Drejtshkrimit. ANDROKLI KOSTALLARI (Shkencëtari dhe njeriu pasionant) BEDRI DEDJA Unë e kam të vështirë të shpreh vlerësime për veprën e Prof.…

ORË MËSIMORE NË KOPSHTIN ZOOLOGJIK, ATY KU MËSIMI KTHEHET NË ZBAVITJE

Sektori për informim i LAPSH-it Më datën 23 Tetor 2022, nxënësit e mësimit plotësues të gjuhës shqipe të Rosenhem-it vizituan kopshtin zoologjik në Mynih, nën organizimin e mësueses Valbona Roqi.…

Evoluime historike dhe dramatologjike në dramën botërore

Shkruan: Prof. dr. Haqif Mulliqi Studimi i munguar për dramën dhe aspektet drama­tologjike të saj nis me trajtimin dhe hulumtimin e for­mave krijuese dramaturgjike duke përdorur metodën krahasuese për t’i…

Kënga popullore si version i historisë orale

Kënga popullore historike është variant i rëndësishëm i historisë së përgjithshme të një kombi, vendi etj. dhe gjithsesi varianti më bindës për sa i përket historisë orale. Shkruan: Hysen Matoshi,…

Hapet shkolla shqipe në Rümlang të Kantonit të Zyrihut

Shkruan: Vaxhid Sejdiu Vazhdojnë sukseset e «Shkollës Shqipe» në Zvicër, nga njëra shkollë te tjetra, nga njëri kanton te tjetri, vazhdon të rritet interesimi i prindërve dhe njëkohësisht edhe i…

Seminari dyditor në Munih të Gjermanisë, me temën: “Gjuha si pjesë përbërëse e identitetit të një kombi”

Shkruan: Mustafë Krasniqi Në Munih të Gjermanisë, më 22.10.2022 u mbajt seminari dyditor, në të cilin u shtjelluan disa tema të përmbledhura në dy pjesë: Pjesa e parë u titullua:…

KONKURS PËR MËSIMDHËNËS/E PËR SHKOLLËN SHQIPE  NË FÜRTH

 Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë (LAPSh-i) në Bavari, të Mësimit Plotësues në Gjuhën Shqipe, me një përkushtim të madh e vullnetar, dita-ditës po rrit numrin e nxënësve dhe hapja…

VËSHTRIM PËR ROMANIN ‘HANI ME DY PORTA’ TË SHKRIMTARIT KRISTAQ TURTULLIT

Nga MA.SC. FATMIR HALIMI Kristaq Turtulli është autor i më shumë se 30 romaneve i botuar në Shqipëri, i përkthyer në gjuhën angleze dhe i botuar në Amerikë e Kanada,…

Takimi i përbashkët i tri shoqatave shqiptare, të shkollës shqipe me mësim plotësues të gjuhës shqipe në Gjermani

Dje, më 9.10.2022, në Augsburg të Bavarisë u mbajt takimi i parë i tri shoqatave, përfaqësuese të shkollave shqipe në Gjermani: Me Lidhjen e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë (LAPSh-i) në…

Nxënësit janë ata që e zbukurojnë Panairin e Librit!

Nga Vaxhid Sejdiu E vërtetë që Panairi i Librit, i cili u organizua para disa javëve, kaloi. Por kujtimet kanë mbetur te të gjithë ne. Ajo që më ra në…

Në Ustern të Zvicrës promovohet libri për veprën dhe jetën e Xhavit Hazirit

  Në Uster të Zvicrës u mbajt panair i librit, i dyti me radhë, i organizuar nga shoqata “Bashkimi”, ku disa prej autorëve dhe krijuesve të mërgatës, nga Shqipëria, Kosova…

Shoqëria LËVIZJA: Simpoziumi i pestë shkencor për LPK – në

Në 40 – vjetorin e bashkimit politik të organizatave patriotike shqiptare – krijimit të LPK – së, Shoqëria LËVIZJA organizon më 22 dhjetor 2022, Simpoziumin e pestë shkencor për LPK…

Roli dhe rëndësia e LPK-së në luftën për liri të popullit të pushtuar shqiptar nga Jugoserbia

Shkruan: Dervish Çadraku Shqiptarët edhe nga lufta e dytë botërore si shumë herë në historinë e tyre tragjike, dolën të zhgënjyer dhe pothuajse të pa përfillur. Në bashkëveprim si pjesë…

Arti i të dashuruarit

Shkruan: Isuf Bytyçi „Ai që s’di asgjë, nuk dashuron asgjë.Ai që s’mund të bëjë asgjë, nuk kupton asgjë.Ai që s’kupton asgjë, është i pavlefshëm. Por ai që kupton,ai edhe dashuron,…

“VITI I GJUHËS LETRARE SHQIPE”

    Me rastin e 50-vjetorit të Kongresit të Drejtshkrimit, Këshilli Koordinues i Arsimtarëve në Diasporë (KKAD), në mbledhjen e tij, të rregullt, më 9 shtator 2022,  mori vendim që aktivitetet…

Hapet «Shkolla Shqipe» në Affoltern të Zyrihut!

…Shihni sa bukur këta fëmijë edhe pse të lindur larg atdheut, shfletojnë shkronjat e shqipes me qëllim që ta mësojnë gjuhën e nënës – gjuhën shqipe. A ka gjë më…

SHPIRTI GDHEND VARGUN

NGA FLAMUR SHABANI Nëse flasim për poetin Jahir Bashota, duhet të theksojmë se vargjet e tij janë pasqyrë e shpirtit. Ato burojnë nga brendësia e tij, sikurse ujërat termale nga…

NJË HISTORIK I PËRMBLEDHUR TË PËRDORIMIT TË TEKSTEVE SHKOLLORE TË SHQIPËRISË NË KOSOVË E VISET E TJERA SHQIPTARE

Nga Tefta Cami Që gjatë Rilindjes Kombëtare janë shkëmbyer fshehurazi Abetaret e Shoqërisë së të shtypurit të shkronjave shqip të Stambollit, e krijuar më 1879, dhe Shoqëria “Dituria” e Bukureshtit,…

MOS NA SHKATËRRONI SHQIPËRINË…

Shkruan: Mustafë Krasniqi MOS NA SHKATËRRONI SHQIPËRINË… Mbi universin peshon një bardhësiE, mbi të një fuqi e gjithësisë,që jap shpresë botës së njerëzimittë jetë vetja, thjesht me zemër të pastër.…