Petro Nini Luarasi – pishtar drite e lirie

Nga Mehmet Bislimi Jeta dhe vepra e Petro Nini Luarasit Petro Nini Luarasi u lind më 22 prill të vitit 1865 në Luaras të Kolonjës. Petro është i biri i…

Tekstet shkollore për mësimin e gjuhës shqipe dhe kulturës shqiptare morën rrugë për në Diasporë

Qendra e Botimeve për Diasporën (QBD-ja) nisë dërgimin e teksteve mësimore për shkollat shqipe në diasporë për të tretin vit radhazi, në përmbushje të misionit së saj themelor, të pajisjes…

Arritje dhe perspektiva të mësimdhënies së gjuhës amtare në shkollat shqipe të diasporës

Me datën 7 shtator, organizata e dy gjuhëve dhe kulturave paralele shqiptaro-amerikane do të promovojë librin “Arritje dhe perspektiva të mësimdhënies së gjuhës amtare në shkollat shqipe të diasporës”. Ky…

Mirë se vini në Shkollën Shqipe në Zvicër!

Urime Vaxhid Sejdiu! Kështu mbillet dashuria për gjuhën tonë të ëmbël, për Flamurin tonë kuq e zi, për Nënën e gjithë shqiptarëve, Shqipërinë tonë, për kulturën dhe historinë e popullit…

TË GJITHË PËR SHKOLLËN SHQIPE NË REPUBLIKËN E BAVARISË

Ta duam dhe respektojmë këtë gjuhë hyjnore-gjuhën shqipe! Të dashur nxënës, mësimdhënës, këshilla të prindërve dhe prindër, që jetoni dhe veproni në Republikën e Bavarisë, ju dëshirojmë një vit të…

Ç’nuk dëgjon njeriu ynë?! Kryetarja e Republikës fajëson Zvicrën për gjendjen e rëndë pandemike në Kosovë!?

Shkruan: Agim Sylejmani Zonja presidente, turp është t’i hedhet faji tjetrit, pa marrë përgjegjësinë vetjake.Mos harroni se në Zvicër sot jetojnë e punojnë mbi 350’000 shqiptarë, kryesisht nga Kosova dhe…

Sulejman Vokshi( 1815 – 1890) ishte ndër personalitetet më të shquar të Lidhjes së Prizrenit

Sulejman Vokshi( 1815 – 1890) ishte ndër personalitetet më të  shquar të Lidhjes së Prizrenit dhe Hero i Popullit në Kosovë. Lindi në Gjakovë në një familje me tradita kombëtare…

Gjuha mbron atdheun, identitetin kombëtar

1 Shtator 2021 Të dashur nxënës,Të nderuar kolegë, mësues të shkollave shqipe kudo në botë, nga Kanadaja e Sh.B.A., Britania e Madhe e Ukraina, Belgjika, Italia e Greqia, Suedia, Gjermania,…

Kanali i Korfuzit apo kanali i Korfuzit?

Cila është trajta e saktë e këtyre emërtimeve: Kanali i Korfuzit apo kanali i Korfuzit? Gadishulli Ballkanik apo gadishulli Ballkanik? Gadishulli i Ballkanit apo gadishulli i Ballkanit? Si t’i shkruajmë…

Prend Buzhala: Si reagojnë katër lexuesë për poezinë e Gjin Morinës

(Ese me shkas i një debati të katër lexuesve), 3 Libri i konfiskuar dhe burgosja e poetit Gjin Morina, po ngjall reagime e debate të ngutshme. Kur diçka bëhet me…

Një notim fantastik nëpër ujërat e lirikës së Eminit

Nga Adem Gashi “Një Moirë dhe një tregim dhe tri sonete” Tashmë me asgjë nuk na befason ardhja e Moirës në lirikën më të re të Eminit. Befasia bën çerdhe…

Shqiptarët në Karakurt të Ukrainës, stolisin fshatin me bustin e Skënderbeut

Derisa në anë të ndryshme të globit janë ngrit monumente për heroit tonë kombëtar, prej dje edhe 2500 shqiptarë të këtij fshati të largët të Ukrainës, ringjallën kujtesën me bustin…