Greqi / Oficerja koordinuese për Diasporën: Do të flasë puna për ne

Nga Ira Londo Veprimtaria vullnetare e Aurela Kondurit ka impakt të thellë në mbarë komunitetin shqiptar jo vetëm në Selanik, po në mbarë Greqinë. Paralelisht, nuk ka rreshtur kurrë të ofrojë kontribut shkencor në një sërë programesh studiuese, hulumtime, si dhe projekte akademike të sferës së Pedagogjisë, ku është përkushtuar me devotshmëri. Rutina e mësueses së papërtuar, siç e njohin të gjithë në Greqi e jo vetëm, përfshin orë të tëra mësimi të gjuhës amtare, me fëmijët e emigrantëve, pikërisht […]

Shkolla Shqipe “Alba Life” në Nju Jork

Duke u përgatitur për Festen e Flamurit Dje u zhvillua një takim (virtual) me stafin e mësueseve dhe anëtarëve të cilët janë në detyrën e shenjët të shkollës shqipe, nga gjithë shtetet e Amerikës. Në këtë takim (virtual) u diskutua për punën, aktivitetet e bërë gjatë nëntë javëve të kaluara për mësimin e gjuhës shqipe në Online, për vitin shkollor akademik 2020-2021. Sipas vlerësimeve të të pranishmëve ishte shpresuese, ngaqë pjesëmarrja e nxënësve vije duke u shtuar ditë e më […]

“Mashtrimi i madh”

“Mashtrimi i madh”, a ishte Shtabi i Përgjithshëm një “organizatë e strukturuar kriminale” dhe kërcënimi ndaj Serbisë nëse publikohej lista e krimeve kundër shqiptarëve në Kosovë Shkruan: Bedri Islami Ditën e djeshme, 9 nëntor 2020, dy nga drejtuesit kryesorë të UÇK-së, Jakup Krasniqi, zëdhënësi politik i saj që nga qershori 1998 dhe drejtori politik, Hashim Thaçi, ishin para gjykatës speciale për të dëgjuar aktakuzën ndaj tyre, çka është e njohur tashmë, megjithëse jo në të gjitha detajet, për shkak të disa […]

Në krye të ushtrisë kryengritëse prej 20,000 shqiptarëve ishte legjendari Pjetër Bogdani

Shkruan: Blerim Latifi Noel Malcolm: Shumica e këtyre provave tregojnë se pjesa më e madhe e njerëzve që u mblodhën për Piccolomini-n në Prizren, si 5.000 vetat që dolën nga qyteti për ta përshëndetur atë, ashtu edhe të tjerët që arritën në 20.000, sipas kritereve tona bashkëkohore, ishin shqiptarë”. Historiografia shqiptare dhe ajo serbe japin versione të ndryshme mbi ngjarjet që ndodhën në Kosovë në fundin e vitit 1689 dhe në fillimin e vitit 1690, kur ushtria austriake hyri në […]

SINTEZA E MESAZHEVE POETIKE TË NJË PËRMBLEDHJE VARGJESH

Shkruan: Muhmet D. ROGOVA SINTEZA E MESAZHEVE POETIKE TË NJË PËRMBLEDHJE VARGJESH –Disa fjalë për veprën më të re poetike, “Muzate vargjeve”, të poetit, Brahim AVDYLI. Brahim Avdyli, poet, publicist, gazetar, romansier, daramaturg, historian edhe studiues, na vjen edhe kësaj rradhe me një përmbledhje poetike, tani të një niveli më të arrirë si poet i formuar. Me këtë përmbledhje poetike do të na tregojë se muza poetike e Brahim Avdylit nuk shterron, që nga përmbledhja e parë e librit me […]

LIBËR PËR JETËN ME NUANCA FILOZOFIKE

Shkruan: Ma.sc. Fatmir HALIMI LIBËR PËR JETËN ME NUANCA FILOZOFIKE Libri me poezi me titull domethënës dhe fiksional “Etja e Ujit” i autorit Ahmet Pllana ka poezi me tema e motive të larmishme. Vetë titulli i librit ‘Etja e ujit’ nga diskursi teorik-letrar determinon dy rrafshe të mëdha, atë të rrafshit fiksional dhe atë konkret. Nëse nisemi nga rrafshi apo aspekti diskursiv e letrar, etja e ujit është një metaforë e madhe në diskursin stilistik, pasi që ne e dimë […]

NËSE VDES MË VARROSNI NË SHQIPËRI E KUR TË ÇLIROHET KOSOVA, SËRISH MË KTHENI NË SHQIPËRINË TIME KRENARE”

Shkruan: Bedri Neziri IN MEMORIAM Në moshën 77-vjeçare shkrimtari Adem (1943 – 2020) u nda nga jeta. Adem Zaplluzha u lind më 1943 në Prizren, shkollën fillore dhe të mesme i kreu në vendlindje, ndërsa Akademinë Pedagogjike në Prishtinë. Një kohë punoi si mësues nëpër fshatrat Studençan të Therandës (ish Suharekës) dhe Hoça e qytetit, afër Prizrenit. Ndërkohë punësohet si përkthyes në Korporatën Energjetike të Kosovës. Me shkrime, kryesisht me poezi ,filloi të merret që nga mosha e fëmijërisë. Rrugën […]

PENGU I MUZËS SË VARGJEVE

Shkruan: Prend BUZHALA Poeti nëpër vargje e shqipton dramën e tij. Dramën e vargjeve dhe dramën e kohës. Është ajo përpjekje prometheike për ta mbajtur shpirtin e vargjeve si ndriçues e feniks kohësh, ripërtëritjesh nëpër kaq shumë dhimbje, ndjekje, fatkeqësi. “Jam vjeshtë e trishtë e pikëllimeve të vargjeve!…” ligjëron një protagonist lirik i kësaj poezie. Mesazhet e mëdha të vuajtjesdhe dramës së jetës Nëpërmes këndimit të tillë lirik, poeti pikësynon ta zgjojë intuitën, ta ofrojë mençurinë e jetuar, t’i pohojë […]

PRANIMI I ANËTARËVE TË RINJ NË KMSHD

Mustafë Krasniqipërgjegjës i sektorit për informim i KMSHD-ë Kryesia e Këshillit të Mësimit Shqip për Diasporën (KMSHD), pas takimit  me përfaqësuesit e të dyja shteteve shqiptare, të Shqipërisë dhe Kosovës, me: Ministrin e Diasporës të Republikës së Shqipërisë z. Pandeli Majko, me Zëvendësministrin e Punëve të Jashtme dhe Diasporës të Republikës së Kosovës, z. Bekim Brestovci, me drejtoreshën e Qendrës së Botimeve për Diasporën Dr. Mimoza Hysa, si dhe me  drejtoreshën e kabinetit të Ministrisë së Shtetit z. Adati  Ilia, […]

Heroi i lindur si hero!

Shkruan: Fatmir Brajshori-Tushi Heroi i lindur si hero!( Fragment nga poema me të njëjtin titull, kushtuar militantit të radhëve të organizuara të LPRK-ës( LPK-ës) Afrim Zhitisë)IMe botën përpara linde,u nise rrugës së madhe, pa kthim.Që nga vaji i parë, pas lindjes u betove: “Unë nuk do t’i nënshtrohem fatitvetë do t’jem fati i jetës sime!” ” Moj jetë, ëndërr pashë që luan linda!”kështu u thoshte të gjithëve nënë Qamilja.Që prej kësaj ore,bacë Osmani shkrepi maliherin,e jehoi zëri tij kryengritës :« […]